STRAKONICE: Aktivní záložníci nacvičovali ostrahu důležitých objektů

STRAKONICE: Aktivní záložníci nacvičovali ostrahu důležitých objektů

Záložníci trénovali prohlídku zajištěné osoby.

 

Příslušníci roty bojového zabezpečení Aktivní zálohy 25. protiletadlového raketového pluku a pěší roty Aktivní zálohy Krajského vojenského velitelství České Budějovice absolvovali tento týden ve strakonické posádce výcvik zaměřený na strážní službu. Jeho hlavním cílem bylo prohloubit schopnosti vojáků v záloze při střežení strategicky významných objektů.

Jedním z účastníků výcviku byl svobodník Filip Crnčević, který se o armádu zajímá od dětství. „Uvažoval jsem o studiu na Univerzitě obrany, ale nakonec jsem se rozhodl pro civilní vysokou školu. Vstup do Aktivní zálohy mi přišel jako dobrý kompromis,“ prozradil jednadvacetiletý student Právnické fakulty.

Členem strakonické jednotky Aktivní zálohy se stal vloni na podzim. „Zaujalo mě, že jednotka působí ve prospěch vojska pozemní protivzdušné obrany. Na výcviku jsem zde podruhé a jsem mile překvapený, jak je to dobře zorganizované,“ dodal svobodník Crnčević.

Jako dobrou zkušenost hodnotil výcvik i četař Michal Fiala, který slouží třetím rokem u českobudějovické pěší roty. „Byl jsem jedním z těch, kteří ještě prošli základní vojenskou službou. Spoustu věcí jsem ale již zapomněl. Armáda se také hodně změnila, řada věcí je tak pro mě nových,“ uvedl třiačtyřicetiletý Fiala, který pracuje v kovovýrobě a do Aktivní zálohy jej přivedlo vlastenectví.

Záložníci cvičili poprvé v letošním roce

Jihočeští záložníci si během prvního letošního cvičení procvičili základy strážní služby, která patří mezi jejich hlavní úkoly. Českobudějovická pěší rota, stejně jako jednotky Aktivní zálohy u jiných Krajských vojenských velitelství, je primárně určena k ostraze objektů důležitých pro obranu státu.

„Hlavním úkolem strakonické jednotky Aktivní zálohy je posílit schopnosti 25. protiletadlového raketového pluku a bude tak využívána především pro střežení palebných postavení a míst velení jednotek pozemní protivzdušné obrany,“ doplnil velitel strakonických záložníků kapitán Ján Fehér, který zároveň řídil výcvik ve strakonické posádce.

Jednotky se mimo jiné liší i dobou své existence. Českobudějovická pěší rota oslavila vloni 15. výročí svého založení, strakonická jednotka Aktivní zálohy vznikla až v roce 2017. To se také odráží v naplněnosti jednotek. Zatímco u jednotky Krajského vojenského velitelství v Českých Budějovicích je aktuálně zaregistrováno 77 aktivních záložníků, u strakonické jednotky je to pouze 19.

Pěší rota je určena k obraně jižních Čech

„Naše pěší rota je primárně určena k ochraně a obraně území jižních Čech, včetně důležitých strategických objektů,“ řekl ředitel Krajského vojenského velitelství České Budějovice plukovník Alois Urban při návštěvě výcviku. „Proto považujeme výcvik roty a doplnění jejího početního stavu za důležitý úkol pro letošní rok. Rád bych, aby Jihočeši brali tuto jednotku za důležitý pilíř ochrany, obrany a bezpečnosti našeho kraje. Třeba i tím, že rozšíří její řady vstupem do Aktivní zálohy ozbrojených sil ČR,“ dodal plukovník Urban.

Počet záložníků chce zvýšit i strakonická jednotka. „Personální naplněnost naší jednotky se postupně zvyšuje. Víc než samotný počet záložníků mě zajímá jejich kvalita, tedy aby se aktivně zapojovali do výcviku a účastnili se cvičení, která pro ně v průběhu roku chystáme,“ potvrdil kapitán Ján Fehér s tím, že si váží všech lidí, jež mají zájem vstoupit do Aktivní zálohy.

Strakonické záložníky čeká samostatný výcvik

Nízký počet záložníků donedávna ovlivňoval organizaci jejich výcviku. Až do konce loňského roku cvičili strakoničtí jen společně s ostatními jednotkami Aktivní zálohy, jež působí u dalších útvarů Vzdušných sil Armády ČR. Od letošního roku je čeká již samostatný výcvik, který povedou strakoničtí vojáci.

„Máme v plánu několik komplexních polních výcviků. Získané znalosti a dovednosti zúročí aktivní záložníci na podzim během cvičení Tobruq Rats, kde budou zabezpečovat ostrahu rozvinutých bojových jednotek. Bude se jednat o historicky první nasazení našich záložníků po boku profesionálních vojáků strakonického protiletadlového pluku,“ upřesnil kapitán Fehér.

 

Text a foto: kapitánka Jana SAMCOVÁ, tisková a informační důstojnice 25. protiletadlového raketového pluku

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře