KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

 

STAROČESKÝ KALENDÁŘ 2020


 

Vimperský kulturní kalendář – ZDE
• Pranostiky na leden – ZDE
• Naše nabídka kulturních a společenských akcí na Vimpersku i jinde je ZDE
• LEDEN A ČESKÉ DĚJINY: Některé události, které měly v minulosti zásadní význam pro naši zemi a náš národ – ZDE
• KALENDÁRIUM KULTURNÍCH VÝROČÍ V ROCE 2020 – ZDE
• KAM DNES NA OBĚD? Co dobrého připravili kuchaři v hotelech a restauracích ve Vimperku a okolí? Vyberte si z nabídky – ZDE

 

27. ledna – 2. února


 

Výběr z médií: plat odvolaného ministra, vojenská školení ve Vyškově nebo změny na Úřadu práce

Odvolaný ministr Vladimír Kremlík (za ANO) bere dál plat členy vláda, ačkoli zvykem bývá okamžitý odchod z resortu, zjistila Mf Dnes. Regionální Deník se věnuje plánované změně na Úřadu práce, která by nezaměstnaným umožnila spojení s úředníky přes internet. Právo informuje o vojenském cvičení ve Vyškově, které povedou britští experti. Více ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Sobota 1. února:  Oblačno až zataženo, na jihu a východě přechodně i polojasno, ojediněle přeháňky nebo slabý déšť. Odpoledne od severozápadu postupně na většině území déšť. Nejvyšší denní teploty 10 °C až 14 °C. Mírný jihozápadní vítr 3 až 7 m/s bude odpoledne a večer zesilovat na čerstvý 5 až 9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Neděle 2. února: Oblačno až zataženo, místy, kolem poledne přechodně jen ojediněle, přeháňky, na severu od 900 m sněhové. Odpoledne od západu postupně na celém území déšť. Nejvyšší denní teploty 6 °C až 10 °C, na jižní Moravě až 12 °C. Čerstvý západní až jihozápadní vítr 5 až 10 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s.


 

Zákaz návštěv

Z důvodu rostoucího výskytu chřipky a respiračních onemocnění ve strakonickém regionu a s ohledem na zdraví našich uživatelů i zaměstnanců, kteří o naše seniory pečují, vyhlašuje vedení Městského ústavu sociálních služeb Strakonice (MěÚSS) s okamžitou platností zákaz návštěv. Omezení je platné od 31. ledna 2020 a týká se všech domovů MěÚSS Strakonice, tedy Domova pro seniory v Lidické ulici a celého Domova pro seniory v Rybniční ulici (včetně DZR). Zákaz návštěv je platný do odvolání.Zprávu poskytla Stanislava Bečvářová, asistentka ředitelky MěÚSS Strakonice. (Strakonický deník)


 

Zákaz návštěv v LDN Vimperk

BH Nemocnice Vimperk oznámila prostřednictvím městského rozhlasu, že od pondělí 3. února zakazuje až do odvolání návštěvy v léčebně dlouhodobě nemocných. Důvodem je chřipková epidemie.

(mr)


 

Informace Správy Národního parku Šumava

Už o nastávajícím víkendu bude opět otevřen jelení výběh u Návštěvnického centra Kvilda. Těšíme se na vás a zveme na komentované prohlídky.

(fbnpš)


 

Přehled tisku: podvodné léky na koronavirus, konec telefonních budek a riziko nedostatku spánku

Prodejci na internetu nabízejí proti koronaviru například roušky, respirátory, světla nebo různé postřiky a šátky, které nemají certifikát ani jasný původ popisuje Mf Dnes. Deník E 15 upozorňuje, že kvůli dobrému pokrytí mobilním signálem v Česku mizí telefonní budky. Pokud spíte méně než šest hodin denně, můžete podle odborníků přibrat, varuje regionální Deník. Více ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Zubní pohotovost o víkendu na Prachaticku
1. 2. MDDr. Tišler U Stadionu 270, Prachatice 601 502 564
2. 2. MDDr. Tkáčová U Stadionu 270, Prachatice 601 502 339

Ošetření akutním pacientům poskytují vyjmenovaní lékaři ve svých ordinacích vždy od 08.00 do 10.00 hod. Ve všední dny poskytuje zubní pohotovost Nemocnice v Českých Budějovicích od 16.30 do 21.30 hod, v sobotu, v neděli a o svátcích od 08.00 do 18.00 hod. v horním areálu nemocnice, pavilon C.


 

Hledáme nejlepšího Mladého chemika ČR

V nově vybudovaných laboratořích Střední školy obchodní, České Budějovice, Husova 9 se uskutečnilo regionální finále celostátní soutěže „Hledáme nejlepšího Mladého chemika ČR ve školním roce 2019-2020“, celostátně organizované pod záštitou MŠMT a Svazu chemického průmyslu ČR. Morální záštitu nad touto akcí převzal náměstek hejtmanky Jihočeského kraje pro oblast školství, mládeže a tělovýchovy, Zdeněk Dvořák. Garantem a hostitelem soutěže se stala českobudějovická Střední škola obchodní. Součástí soutěže byly také praktické práce žáků v nových školních laboratořích. Hostitelská škola připravila pro soutěžící a jejich vyučující i doprovodný program, ve kterém se mohli vydat na komentovanou prohlídku Českých Budějovic. Do regionálního finále postoupilo 30 soutěžících ze 14 základních škol z celého jihočeského regionu. Vyhlášení výsledků soutěže se konalo v odpoledních hodinách v jednacím sále Zastupitelstva Jihočeského kraje, za přítomnosti zástupce regionálního partnera a sponzora soutěže Silon s.r.o., Planá nad Lužnicí. Vítězem regionálního finále se stala žákyně Alžběta Ziková, ze Základní školy Kaplice, Fantova, která bude reprezentovat Jihočeský kraj v celostátním finále, které se uskuteční 9. 6. 2020 v prostorách Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice. (tzjč)


 

Předpověď počasí

Pátek 31. ledna: Oblačno až zataženo, odpoledne přechodně i polojasno, místy přeháňky. Večer ubývání přeháněk. Nejvyšší denní teploty 10 °C až 14 °C, na severovýchodě 8 °C až 12 °C. Čerstvý západní vítr 6 až 10 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s, na horách kolem 25 m/s.

Sobota 1. února: Oblačno až zataženo, na jihu a východě přechodně i polojasno, ojediněle přeháňky nebo déšť. Odpoledne od severozápadu postupně na většině území déšť. Nejvyšší denní teploty 9 °C až 13 °C, na jižní Moravě a v Polabí až 15 °C. Mírný jihozápadní až západní vítr 3 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.


 

Informace Správy Národního parku Šumava

• Ve čtvrtek 30. ledna jsme byli nuceni uzavřít jelení výběh u NC Kvilda z bezpečnostních důvodů a to zatím do odvolání. Zvěř vykazovala v tomto čase nepřirozené chování. Důvodem je s největší pravděpodobností říje jedné z laní. Výběh nadále monitorujeme. Vstup do jeleního výběhu bude možný pouze v době komentovaných vycházek (termíny najdete na adrese: https://1url.cz/ozKD5).

• Informační středisko Svinná Lada bude v pátek 31.ledna uzavřeno z důvodu inventury. Děkujeme za pochopení

(fbnpš)


 

V Jihočeském kraji si před pololetními prázdninami přišlo pro vysvědčení 84,1 tisíce dětí a středoškoláků

Celkem 84,1 tisíce dětí a středoškoláků si přišlo pro pololetní vysvědčení v Jihočeském kraji. „Na základních školách to bylo 57,6 tisíce, z toho 6,5 tisíce prvňáků, a na středních školách 26,5 tisíce, z toho 7,3 tisíce prváků,“ upřesnil krajský radní Antonín Krák s tím že v pátek 31. ledna mají školáci pololetní prázdniny. Loni si pak podle Kráka přišlo v kraji pro pololetní vysvědčení celkem 83 tisíc dětí a středoškoláků. Na základních školách to bylo 57 tisíc, z toho 6,5 tisíce prvňáků, a na středních školách 26 tisíc, z toho 7,2 tisíce prváků.

(tzjč)


 

Informace pro personál ubytovacích zařízení v souvislosti s aktuálním výskytem čínského koronaviru

Krajská hygienická stanice doporučuje při kontaktu s hosty ze zemí s výskytem koronaviru, kteří jeví známky respiračního onemocnění, dodržovat tyto postupy: ČTĚTE ZDE


 

Od pátku 31. ledna bude Nemocnice Jindřichův Hradec uzavřena návštěvám

Vzhledem ke stoupajícímu trendu výskytu chřipky a dalších respiračních onemocnění v jindřichohradeckém okrese vyhlásil ředitel Nemocnice Jindřichův Hradec Miroslav Janovský zákaz návštěv pacientů. Platit bude od pátku 31. ledna do odvolání. „Návštěvu pacienta může ve zcela výjimečných případech a na nezbytně nutnou dobu povolit pouze primář oddělení či ošetřující lékař,“ upozorňuje Miroslav Janovský. (tznem)


 

Výběr z médií: přemnožené kočky v českých městech, problém plastových lahví a aplikace pro lidi v tísni

Čeští výrobci nápojů začínají zvyšovat podíl recyklátu v plastových lahvích nebo zavádějí vratné zálohy. Přístup začínají měnit kvůli rostoucímu ekologickým tlakům i unijním regulacím. Tématu se věnuje čtvrteční deník E15. Mf Dnes píše o boji měst s přemnoženými kočkami, kterých je zhruba 30 tisíc. Více si přečtěte ve výběru z médií Radiožurnálu. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Čtvrtek 30. ledna: Oblačno až zataženo, ojediněle, na severu a severovýchodě místy, déšť, od 400 m, od západu postupně od 900 m sněžení nebo déšť se sněhem. Odpoledne a večer od západu ustávání srážek. Pozdě večer v Čechách od západu déšť. Nejvyšší denní teploty 4 °C až 8 °C, na severovýchodě místy kolem 3 °C. Mírný, během dne až čerstvý jihozápadní až západní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Pátek 31. ledna: Zataženo až oblačno, zpočátku většině území občasný déšť nebo přeháňky, na východě ráno nad 1000 m srážky smíšené nebo sněhové. Později od západu srážky jen ojediněle, hlavně na horách. Nejvyšší denní teploty 8 °C až 12 °C, na jihu Moravy a v Čechách až 14 °C. Čerstvý západní vítr 6 až 10 m/s, místy s nárazy kolem 20 m/s, na horách až 30 m/s, bude odpoledne postupně slábnout.


 

V pytli s kmínem vydrží brambory i půl roku

Speciální pytel na brambory má tři vrstvy. V jedné je vložený malý sáček s přírodními výtažky z kmínové silice. Tak obal zpomaluje klíčení brambor. Zembag brání také zelenání, vysychání, hnilobě a plísni. CELÝ ČLÁNEK


 

Do auta jedině bez bundy. Snižuje bezpečnost pásů

Šála, čepice, rukavice, svetr a teplá bunda. Udržovat sebe či dítě v teple a chránit se před nachlazením je samozřejmě v pořádku, je ale třeba myslet na to, že při nástupu do auta je nutné se zase odstrojit. Bezpečnostní pásy jinak ztrácejí účinnost, jak varují experti. CELÝ ČLÁNEK


 

Výběr z médií: cena za pasivní radary, podvádění na vysokých školách a rekordní počet strojvedoucích

Detaily o ceně armádní zakázky na nákup dvou pasivních radarů za jednu a půl miliardy korun popisuje Deník N. Radary měly původně stát o polovinu méně. Mf Dnes se věnuje podvodům na vysokých školách, konkrétně psaní seminárních prací na objednávku. Hospodářské noviny informují o tom, že v Česku je rekordní počet strojvedoucích. Přesto to nestaví. Více ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Středa 29. ledna: Oblačno až zataženo, přechodně místy i polojasno. Ojediněle, na horách a na západě a jihozápadě Čech místy, sněhové přeháňky, pod 400 m během dne srážky dešťové nebo smíšené. Nejvyšší denní teploty 2 °C až 6 °C. Mírný západní, na východě zpočátku jihozápadní, vítr 2 až 6 m/s, během dne přechodně zesílí na čerstvý 4 až 8 m/s s nárazy kolem 15 m/s.

Čtvrtek 30. ledna: Oblačno až zataženo. Místy, hlavně v severní polovině území, déšť, od 400 m, od západu postupně od 1000 m sněžení nebo déšť se sněhem. Odpoledne a večer od západu přechodné ustávání srážek. Nejvyšší denní teploty 3 °C až 8 °C. Čerstvý západní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s bude během odpoledne slábnout.


 

Jak dlouho platí recept vydaný lékařem?

Do kdy je nutné si vyzvednout léky, které vám předepíše lékař a podle čeho se vlastně rozlišuje doba platnosti jednotlivých receptů?…  Celý článek


 

Skiareál Lipno otevřel další sjezdovku

Další sjezdovku otevřel v úterý pro všechny lyžaře šumavský Skiareál Lipno. Jedná se o sjezdovku Školní, která tak doplnila dvojici nově otevřených sjezdovek Pánská a Promenádní. Ty lyžaři brázdí od soboty. Na Lipně se nyní lyžuje na téměř osmi kilometrech. Nyní jsou sněžná děla rozmístěna na sjezdovce Vyhlídka a také na novince letošní sezóny Lipenská. Kdy se dočkáme otevření těchto tratí, bude záležet zejména na počasí. Ve Skiareálu Lipno jsou nyní v provozu lanovky Lipno Express, Promenádní, Střecha a pojízdné koberce ve Foxparku. Lyžuje se na sjezdovkách Jezerní, Školní, Spojovací, Pánské, Dámské, lišáka Foxe, Promenádní a ve Foxparku. Funguje rovněž zábavný rodinný slalom na trati K Yettimu. Skiareál Lipno je otevřen denně od 8.30 do 16.00 hodin a večer od 18.00 do 21.00 hodin. (jf)


 

Zonaci Šumavy může řešit až Ústavní soud. Kraj se nevzdává

Snaha Jihočeského kraje, o to postavit se nové zonaci Šumavy, nekončí. Poté, co českobudějovický krajský soud kraji zamítl jeho žalobu na proces přípravy vyhlášky o nové zonaci národního parku, podal Jihočeský kraj kasační stížnost a zvažuje i další možnosti. Je mezi nimi i žaloba k Ústavnímu soudu. CELÝ ČLÁNEK


 

Bojíte se koronaviru? Rozdíl mezi rouškou a respirátorem je zásadní

Lidé skupují ústní roušky. Není k tomu aktuálně důvod, navíc k ochraně proti koronavirům roušky neslouží. Ústní rouška je vhodná proti šíření virů do okolí. K ochraně před nákazou je nutný respirátor, upozorňují odborníci.  CELÝ ČLÁNEK


 

Výběr z médií: přeprodej léků, klesající ceny papíru ve sběrnách a obří hmyzí farma v Česku

V úterních novinách se dočtete, že stát chce zamezit vývozu důležitých léků do ciziny, píše Deník N. Cena papíru ve sběrnách podle Mf Dnes dramaticky klesá. A Deník Právo se vydal do největší hmyzí farmy s potemníky a šváby ve střední a východní Evropě, která se nachází v Česku. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Úterý 28. ledna: Oblačno až zataženo, na většině území občas déšť nebo přeháňky, na Moravě zpočátku ojediněle i mrznoucí srážky, od 800 m sněžení. Na Moravě ráno ojediněle mlhy, i mrznoucí. Odpoledne přechod k přeháňkám, od 400 m postupně smíšené nebo sněhové. Nejvyšší denní teploty 4 °C až 8 °C, na Moravě místy jen kolem 4 °C. Čerstvý jihozápadní až západní vítr 5 až 9 m/s, místy nárazy 15 až 20 m/s, na horách až 25 m/s. Na Moravě většinou jen mírný vítr 3 až 7 m/s.

Středa 29. ledna: Oblačno až zataženo, místy sněhové přeháňky, pod 400 m během dne srážky dešťové nebo smíšené. Na horách i trvalejší sněžení s tvorbou sněhových jazyků. Nejvyšší denní teploty 2 °C až 6 °C. Mírný západní, na východě zpočátku jihozápadní, vítr 2 až 6 m/s, během dne přechodně zesílí na čerstvý 4 až 8 m/s s nárazy kolem 15 m/s.


 

Informace pro občany v souvislosti s aktuálním výskytem čínského koronaviru 2019-nCoV (aktualizováno 27. ledna 2020)

V souvislosti s aktuálním výskytem koronaviru Ministerstvo zdravotnictví systematicky monitoruje situaci a je v úzkém spojení jak s Evropským střediskem pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC), tak i s experty ze Světové zdravotnické organizace (WHO). Ministerstvo zdravotnictví dále připravilo pro občany souhrnné informace, které budou průběžně aktualizovány. ČTĚTE ZDE


 

Výběr z médií: překažený pokus o pašování zbraní do KLDR i stoupající obliba předmanželských smluv

Bezpečnostní informační služba v roce 2012 překazila plán severokorejského diplomata, který chtěl z Česka pašovat zbrojní materiál a drony. O případu informuje pondělní Deník N. Lidové noviny si všímají toho, že stále více tuzemských párů před sňatkem uzavírá předmanželskou smlouvu. Tématem regionálního deníku je připravovaná novela vyhlášky o automatech a kasinech v Praze. Více se dočtete ve výběru médií, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pondělí 27. ledna: Oblačno až zataženo, ojediněle, v Čechách ráno místy, slabý déšť, zpočátku i mrznoucí. Na horách srážky sněhové. Ráno místy mlhy. Nejvyšší denní teploty 0 °C až 4 °C, v západní polovině Čech až 7 °C. Mírný jihozápadní až jižní vítr 2 až 6 m/s, na Moravě slabý jižní vítr do 4 m/s.

Úterý 28. ledna: Oblačno až zataženo, místy déšť, na východě zpočátku i mrznoucí, od 900 m sněžení. Zejména na Moravě ráno ojediněle mlhy, i mrznoucí. Odpoledne přechod k přeháňkám, od 500 m postupně sněhové. Nejvyšší denní teploty 4 °C až 8 °C, na Moravě kolem 4 °C.


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si čerstvě narozená miminka

CTĚTE ZDE


 

Opustili nás. Již nejsou mezi námi

ČTĚTE ZDE


 

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) loni zjistila při 71 kontrolách nevyhovující reklamu na potraviny

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v roce 2019 mj. cíleně kontrolovala dodržování právních předpisů v oblasti reklamy na potraviny na internetu, v tisku, v prodejních letácích apod. Inspektoři provedli celkem 90 kontrolních vstupů u 63 provozovatelů. Porušení právních předpisů při šíření reklamních sdělení inspektoři konstatovali v 71 případech. Cílem kontroly byli zadavatelé, zpracovatelé i šiřitelé reklamy na potraviny (ve smyslu definic v zákoně č.40/1995 Sb., o regulaci reklamy).

Zjištěná pochybení se nejčastěji týkala reklamy na doplňky stravy na internetu a v tištěných médiích. Inspektoři zde zjistili zejména uvádění nepovolených výživových, zdravotních, nebo dokonce i léčebných tvrzení a zavádějících informací o potravinách.

V reklamě na potraviny – tedy i na doplňky stravy – lze použít pouze schválená zdravotní tvrzení dle nařízení (ES) č. 1924/2006 a dočasně také zdravotní tvrzení, jejichž posouzení nebylo dosud dokončeno a která jsou uvedena na tzv. On hold seznamu. Používání tzv. léčebných tvrzení je právními předpisy u potravin (včetně doplňků stravy) zcela zakázáno, protože žádné potravině nelze připisovat vlastnosti léčby – to je vyhrazeno pouze léčivům.

Inspektoři zaznamenali nejvíce případů nevyhovující reklamy v prostředí internetového prodeje, tedy v e-shopech nebo na reklamních webových stránkách. SZPI nařídila kontrolovaným osobám, aby nevyhovující reklamní sdělení neprodleně odstranily, a zahájí s nimi správní řízení o uložení pokuty.

Kompetencemi ke kontrole reklamy SZPI disponuje v návaznosti na novelu zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, která nabyla účinnosti v r. 2015. Tyto kompetence se nevztahují na oblast televizního a rozhlasového vysílání. V rámci kontrol reklamních kampaní zasahujících oblast audiovizuálních médií i ostatních médií, SZPI spolupracuje s Radou pro rozhlasové a televizní vysílání.

(FB – Potraviny na pranýři)


 

Olympiáda dětí a mládeže – výprava Jihočeského kraje se vrací s historickým počtem medailí. GRATULUJEME a DĚKUJEME

Zimní olympiáda dětí a mládeže 2020 je minulostí. Historického úspěchu dosáhla naše výprava v rychlobruslení. Přestože v Jihočeském kraji není oddíl rychlobruslení, reprezentanti nominovaní z hokejistů i hokejistek, ale i z krasobruslařů a krasobruslařek vybojovali pro kraj 5 zlatých, 1 stříbrnou a 1 bronzovou medaili.

Pozadu nezůstali ani biatlonisté se dvěma zlatými, třemi stříbrnými a dvěma bronzovými medailemi. Karatisté získali 3x zlato, 5x stříbro a 5x bronz. Dařilo se i na prkně – snowboardisté přiváží jednu zlatou, dvě stříbrné a tři bronzové. Krasobruslení přidalo také jeden bronz.

Jihočeši se ziskem 11 zlatých, 11 stříbrných  a 12 bronzových medailí obsadili v bodování krajů 7 místo. Jihočeský kraj děkuje všem sportovcům a jejich trenérům za reprezentaci a profesionální přístup.

Kompletní výsledky jihočeské výpravy naleznete ZDE.

(tzjč)


 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře