POČASÍ: Vývoj situace a předpověď pro ČR do úterý 14. ledna

POČASÍ: Vývoj situace a předpověď pro ČR do úterý 14. ledna

Ilustrační foto: Ivana PISKÁČKOVÁ

 

Situace: Po severním okraji tlakové výše nad jižní Evropou bude postupovat od západu okluzní fronta. Od středy bude přes Německo a Polsko k východu postupovat zvlněné frontální rozhraní a částečně ovlivňovat počasí u nás. V pátek přejde od severozápadu studená fronta, za kterou se bude rozšiřovat oblast vysokého tlaku vzduchu. Ta bude postupovat přes střední Evropu k východu, po její zadní straně k nám bude proudit teplý vzduch od jihozápadu, zejména ve vyšších vrstvách atmosféry.

 

Předpověď na úterý 7. ledna:
Jasno až polojasno, zpočátku místy, postupně ojediněle mrznoucí mlhy nebo nízká oblačnost. V Čechách od západu oblačno až zataženo, na západě místy, jinde ojediněle déšť nebo déšť se sněhem, i mrznoucí, nad 800 m sněžení. Na Moravě a ve Slezsku přibývání oblačnosti později odpoledne a večer. Nejnižší noční teploty -2 až -6 °C, při vyjasnění a sněhové pokrývce kolem -8 °C. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C, na severovýchodě Čech a na Moravě místy kolem -1 °C, v 1000 m na horách kolem 0 °C. Slabý proměnlivý, postupně většinou mírný západní až jihozápadní vítr 2 až 5 m/s.

Předpověď na středu 8. ledna):
Zataženo až oblačno, zpočátku místy i polojasno, ojediněle mrznoucí mlhy. Postupně na severu a severozápadě místy, jinde ojediněle slabý déšť. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C, při zmenšené oblačnosti až -6 °C. Nejvyšší denní teploty 3 až 7 °C, na severovýchodě Čech a na Moravě místy kolem 1 °C. Mírný jihozápadní až jižní vítr 2 až 6 m/s, na Moravě vítr většinou slabý.

Předpověď na čtvrtek 9. ledna:
Oblačno až zataženo, na severu občas déšť, jinde déšť ojediněle, na Moravě zpočátku i mrznoucí. Nejnižší noční teploty +4 až 0 °C, na Moravě místy kolem -1 °C. Nejvyšší denní teploty 5 až 9 °C, na Moravě a severovýchodě Čech místy kolem 3 °C. Mírný jihozápadní až jižní vítr 2 až 5 m/s.

Předpověď na pátek 10. ledna:
Většinou oblačno, místy přeháňky, na Moravě ojediněle i mrznoucí. Později v polohách nad 1000 m srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C, na Moravě místy kolem -1 °C. Nejvyšší denní teploty 5 až 9 °C, na Moravě místy kolem 3 °C. Mírný jižní až jihozápadní vítr 2 až 5 m/s se bude měnit na severozápadní.

Předpověď na sobotu 11. ledna:
Oblačno až polojasno. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C, při malé oblačnosti až -6 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C. Slabý proměnlivý, zpočátku severozápadní vítr do 4 m/s.

Vyhlídka počasí od neděle 12. ledna do úterý 14. ledna:
Oblačno až zataženo. Místy mlhy i mrznoucí. Na horách a v nížinách Čechách místy, jinde ojediněle polojasno. Ojediněle mrholení i mrznoucí. Nejnižší noční teploty +2 až -3 °C, při malé oblačnosti až -5 °C. Nejvyšší denní teploty -1 až +4 °C, při malé oblačnosti kolem 6 °C.

 

ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře