ČESKÉ TRADICE: Masopustní období: 7. ledna – 13. února 2024

ČESKÉ TRADICE: Masopustní období: 7. ledna – 13. února 2024

Ilustrační foto: pixabay

 

Masopust začíná po Vánocích, tedy po Třech králích a končí Masopustním úterým, které je posuvné. Letos připadá na 13. února. Na 14. února tedy vyšla Popeleční středa, první postní den v jarním čtyřicetidenním půstu.

Setkala jsem se s tím, že mnoho lidí si zaměňuje pojmy a jarnímu postnímu období před Velikonocemi říkají masopust. Masopust je čas ještě před jarním půstem. Masopust z “maso pusť nebo opusť” je vlastně příprava na opuštění konzumace masa, které nastává při jarním půstu, kdy se maso a masné výrobky nejí vůbec. O masopustu se naopak masa jí hodně.

Je to období zabíjaček a hodování, plesů, bálů a zábavy. Zabíjačky měly dříve dokonce obřadní nádech, ale vše formou žertů a radosti. Provinilý vepřek byl kupříkladu souzen hospodářem, jež předčítal vepřův ortel. Pak se výsledné zabíjačkové pochutiny posílaly po sousedech, aby každý ochutnal od každého a hodnotilo se, kdo má lepší jitrnice či tlačenku.

Zabíjačky měly i praktický důvod. Bylo třeba zredukovat zvířata, aby do konce zimy bylo dost zásob a nebylo strávníků na víc. Nechávala se jen zvířata do chovu, na mléko, vejce a do potahu. Také se v zimě lépe uchovávalo maso delší dobu a déle se nekazilo (což v teď ve věku ledniček a mrazáků nás už tolik nebolí).

Máme v masopustu tradiční tučný čtvrtek, kdy se má pojíst vepřového masa a popít piva co kdo snese.

K Masopustu však patří i masopustní šišky a koblihy, které hospodyně smaží na másle či sádle a plní je povidly či ideálně domácí marmeládou. Dříve bylo zvykem smažit koblihy na přepuštěném másle či v sádle a dávaly se i jako výslužka maškarám. Koblihy mají svoji obřadní úlohu jako symbol slunce, hospodář je vynášel i jako obětinu do svých polí, aby byla dobrá úroda.

Koblihy – symbol slunce smažíme na Masopustní úterý, které celý masopust uzavírá.

Masopust by měl být plný zábavy, tance a dobré nálady.

Proto právě v tomto období veselosti máme plesovou sezonu. Nemusíme tak myslet na dlouhou zimu a na chmury tohoto období, ale zaměstnáváme hlavu přípravami na plesy či jiné společenské zábavy. Z tradice jen tanečním zábavám v masopustu se může říkat ples či bál.

Masopust je obdobím družení.

Takže připravte se na nějaké to vaření v rámci tradic a hlavně ať vás provází dobrá nálada.

 

Zdroj: Ladislava Paterko – přednášky a semináře
Čeněk Zíbrt – Veselé chvíle v životě českého lidu

Připravuje: Barbora ORSÁGOVÁ


 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře