ASTRONOMICKÝ ÚSTAV AKADEMIE VĚD ČR: Co nám ukáže obloha v lednu

ASTRONOMICKÝ ÚSTAV AKADEMIE VĚD ČR: Co nám ukáže obloha v lednu

Večer po západu Slunce svítí vysoko nad jihozápadem Venuše jako jasná Večernice. Naopak Mars je pozorovatelný na ranní obloze, najdeme jej nedaleko jasné červené hvězdy Antares ve Štíru a 20. – 21. ledna mu společnost bude dělat i tenký srpek Měsíce.

Maximum výrazného meteorického roje Kvadrantid je letos předpovězeno na 4. ledna krátce po 9. hodině – ideální pozorovací okno je tedy nad ránem 4. 1., kdy neruší Měsíc.

Předpověď na 4. ledna: Zataženo až oblačno, na většině území déšť, zpočátku v polohách nad 800 m, k večeru postupně nad 300 m sněžení. Nejnižší noční teploty 4 až 0 °C, na Moravě až -2 °C. Nejvyšší denní teploty1 až 5 °C. Mírný, postupně čerstvý západní až severozápadní vítr4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.)

V pátek 10. ledna večer proběhne polostínové zatmění Měsíce, jež spatříme v celém průběhu. Měsíc se přiblíží shora k plnému zemskému stínu a ačkoliv tyto úkazy nebývají příliš výrazné, budeme si tentokrát moci všimnout ztmavnutí jižní části měsíčního disku v době okolo maximální fáze, která nastává ve 20.10 SEČ.

Podrobněji naleznete na: https://bit.ly/36i4skK
Astronomický ústav AV ČR

FB – Astronomický ústav AV ČR

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře