NÁRODNÍ PARK ŠUMAVA: Zelené autobusy na Šumavě přepravily v loňském roce desítky...

NÁRODNÍ PARK ŠUMAVA: Zelené autobusy na Šumavě přepravily v loňském roce desítky tisíc návštěvníků

Ilustrační foto: archiv (red) – Za krásnější Vimperk

 

Sezónní hromadná doprava na území CHKO a NP Šumava, tzv. Zelené autobusy, loni v červenci a srpnu přepravila bezmála 47 tisíc osob společně s více než 5000 jízdními koly.

„Zelené autobusy v létě 2019 vyjely už po čtyřiadvacáté. Autobusové linky převážely turisty jak v oblasti západní a centrální Šumavy, ale také na jihu, mezi Novou Pecí a Jeleními vrchy a také mezi Kvildou a Bučinou. První autobus vyjel 29. června a sezónu Zelených autobusů zakončil 1. září,“ informuje mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák.

„Za tu dobu najely přes 53 tisíc kilometrů, přepravily 46855 osob a 5099 jízdních kol. Pokud do této hromadné přepravy zahrneme i ostatní autobusové linky, které Zelené autobusy v létě doplňují, přepravily 98 829 cestujících (v roce 2018 to bylo 109 746 osob) a 9 308 kol (předloni 10 370 kol),“ dodává.

Provoz Zelených autobusů zajišťuje Správa Národního parku Šumava, která musí hradit jejich ztrátu a to i díky příspěvkům Jihočeského a Plzeňského kraje a také obcí v Národním Parku Šumava. Konkrétně, je projekt Zelené autobusy 2019 podpořen z rozpočtu Jihočeského kraje částkou 395 000 Kč a za finanční podpory Plzeňského kraje částkou 300 000 Kč. Dále na provoz přispěly šumavské obce a města: Železná Ruda, Prášily, Srní, Kašperské Hory, Modrava, Horská Kvilda, Kvilda a Nová Pec v celkovém objemu 190 000 Kč.

„Za tyto finanční příspěvky velice děkujeme, bez nich by určitě Zelené autobusy nejezdily. I tak muselo být z rozpočtu Správy Národního parku Šumava uvolněno 607 999 Kč, což činí 41 % celkových nákladů projektu,“ upozorňuje Pavel Hubený ředitel Správy Národního parku Šumava.

V současné době Správa NP Šumava začala jednat o budoucnosti Zelených autobusů pro rok 2020 s vedením Plzeňského kraje, který by jejich provoz mohl od příštího roku zajišťovat.

(tznpš)

 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře