V KUCHYNI S DANULOU: Pivovarská bašta a kynutý knedlík

V KUCHYNI S DANULOU: Pivovarská bašta a kynutý knedlík

 

800 g libovějšího vepřového masa, 2 cibule (nadrobno), 6 stroužků česneku (nadrobno pokrájet), 250 ml světlého piva, sůl, mletý černý pepř, 1 lžička mleté pálivé papriky, sádlo, silný masový vývar (kdo nemá, použije vodu a 1 kostku Masoxu), 1 kelímek zakysané smetany, 2 lžíce hladké mouky

Maso nakrájíme na velké kostky. V hrnci orestujeme na sádle cibuli, přidáme maso a když se zatáhne, posypeme mletou pálivou paprikou, přidáme česnek, sůl, pepř, zalijeme pivem a trochou vývaru, aby bylo maso ponořené a dusíme doměkka. Já použila papiňák, zavřela a 1 hodinku vařila. Když je maso měkké, rozmícháme si vidličkou zakysanou smetanu s moukou a touto směsí vše zahustíme. Povaříme cca 10 minut. Kdo má rád ostré, přidá si dle chuti ještě mleté chilli.

Knedlíky: Klasické kynuté knedlíky dělám z polohrubé mouky (cca 450 g), lehce ohřátého mléka (cca 200 ml), 1/2 kostky čerstvého droždí, 1 lžičky krystalu, 2 lžiček soli a 1 vejce.

Do mísy nasypu mouku, udělám důlek, rozdrobím droždí, nasypu cukr a naliji mléko. Uprostřed důkladně rozmíchám a nechám vzejít kvásek, poté ke stranám nasypu sůl a nakonec vše zamísím se zbytkem surovin v míse a hnětu a případně přisypávám po troškách mouku, dokud těsto takzvaně “nešeptá”, tzn. když se přestává lepit na okraje mísy a na povrchu se začnou tvořit takové jakoby puchýřky. Nechám zakryté v igelitu kynout, po cca 1 hodině opět prohnětu a nechám opět kynout.

Vykynuté rozdělím na 3 stejné díly, utvořím bochánky, pěkně silou vykoulím, aby utekly nežádoucí velké vzduchové bubliny, vyválím šišky a nechám opět pod igelitem kynout. Během kynutí vždy šišky třikrát pootočím, aby nakynuly stejnoměrně. vhazuji do vroucí osolené vody a vařím zakryté poklicí 15 minut lehkým varem (mám indukci, takže na stupeň č. 6) a v polovině vaření knedlíky v hrnci přetočím spodem navrch a opět zakryji, aby neoslizaly. Pak je potřeba rychle vyndat na prkénko a několikrát propíchnout, já to dělám takovou tou velkou vidličkou na pečené maso, lze třeba i špejlí. Teplé krájím nití na plátky.

 

Připravuje: Danula VAŠÍČKOVÁ 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře