NA VIMPERSKÉM DVORKU: 7. prosinec

NA VIMPERSKÉM DVORKU: 7. prosinec

Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

Ohlédnutí za děním ve Vimperku v uplynulých dnech, co kdo řekl nebo zatajil, krátké glosy a komentáře, co nás čeká a nemine a k tomu někdy i drby z ulice a hospody. Vážně i nevážně, bez růžových brýlí a pochlebování vrchnosti.

 

Radní rozhodli, že město zaplatí pražské firmě ONplan lab, s. r. o., 97 000 korun za spolupráci při realizaci projektu „Analýza cestovního ruchu města Vimperk“. Nevím, kolikátá analýza podobného zaměření to v polistopadové historii města bude, ale troufám si tvrdit, že první určitě ne. Výsledky však vidět nejsou. Vlastně jsou. Umírající město netěšící se nikterak mimořádnému zájmu návštěvníků. Co by tady také hledali za štěstí, že. A samosprávy jedna po druhé stále tápají, objednávají studie od různých pražských chytráků, kterým vůbec nejde o rozvoj našeho města, ale jen o výborný kšeft. Přitom by stačilo, aby se zodpovědní lidé z radnice sebrali a vyšli do ulic. Ne demonstrovat, ale hovořit s lidmi, živnostníky, hoteliéry a jinými občany. Aby se rozhlédli, co městu chybí, co městu nesluší, co městu třeba přebývá, To zjistí jen osobním kontaktem, každodenní cestou pěkně po svých do zaměstnání, nikoliv z pohodlí osobního nebo služebního auta. To je ta nejlepší analýza, která nestojí ani korunu.

Zastupitelé v pondělí 9. prosince rozhodnou o novém poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů, S ohledem na rozložení sil je nanejvýš pravděpodobné, že se dočkáme zvýšení částky ze současných 492 korun na 636 korun. Skokové navýšení je v podkladových materiálech zdůvodněno jen letmo, tak věřme, že se k tomu podrobně vyjádří starostka či místostarosta třeba v místním tištěném periodiku, kde tak s oblibou píší o svých úspěších a vyhýbají se kritice. Vimperk po schválení navrženého poplatku zase v něčem předstihne Prachatice, kde samospráva i pro další období ponechala dosavadní poplatek za odpady ve výši 500 korun. Zřejmě tam dokáže radnice lépe hospodařit.

Na programu pondělního zastupitelstva bude rovněž návrh ceny vodného a stočného pro rok 2020. Také v tomto případě má jít cena nahoru, i když ne tak drasticky a vlastně jen na čtyři měsíce. Tady je můj komentář reagující na jeden příspěvek na facebooku: U vodného a stočného sice také dochází v návrhu k nárůstu (o 3,65 Kč za kubík) na 85,05 Kč, ale pouze od ledna do dubna. Poté se od května cena oproti současné (81,40 Kč) sníží na 81,35 Kč, protože začne platit o pět procent nižší DPH.To podle mého není tak tragické.

Mezi projekty navrženými v rámci participativního rozpočtu je také návrh na zakoupení venkovního stolu pro stolní tenis a jeho umístění do areálu letních sportů, Není třeba stůl kupovat, jeden zahálející se přímo nabízí k využití. Jak na facebooku upozorňuje Zdeněk Škopek, bezprizorní venkovní stůl pro stolní tenis odpočívá za plotem bývalé lesnické školy. Nač tedy zbytečně utrácet peníze, když stačí oprášit, přestěhovat a na jaře už může na stole poskakovat malý bílý míček.

Naše paní starostka vypadá v poslední době na všech fotkách z veřejných společenských akcí stále stejně. Možná to bude tím, že má vždy na sobě jedny a ty samé, nepříliš slušivé černé šaty.

 


 

Komentáře na facebooku (zveřejňujeme bez redakční úpravy)

Skopek Zdenek Když jsou peníze tak se nakupuje a staví. 7 let stará kompostárna za tento rok neudělala ani 1 kg kompostu. Otevřeno 7 dní v týdnu. Měla sloužit občanům města. Odpad tam vozí cizí firmy. Štěpky se namíchají s posekanou trávou nebo s listím, a okamžitě se vozí na skládku. Dnes je to prakticky manipulační plocha a hala. 31 mil. Kč se vyhodilo oknem. Správce městské služby !!! Nyní jim koupíme další prostor. Štěpky se neprodávají !!! Popelnice na bioodpad jsou k ničemu. Jelikož se nekompostuje. Co na to odbor životního prostředí, zastupitelstvo, radní. Nic. Rozdají sí odměny jak to všechno perfektně funguje. Ptal jsem se pana místostarosty a některých zastupitelů. Nic o tom neví !!!! Výroba kompostu je moc drahá !!!! Tak mi to bylo řečeno. Pan Král si tady dělá asi co chce. Na sídlišti ještě leží všude listí. Ptám se proč. O sběrném dvoře, se raději nebudu vyjadřovat. Pracovní doba , atd. Vimperk je bohaté město, že může odepsat za 7 let investice 31 mil. Kč. Jen tak dál.

(V reakci na NA VIMPERSKÉM DVORKU: 29. listopad)


 

Připravil: Zdeněk JUNGVIRT

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře