Z REDAKČNÍ POŠTY: Vimperk – Hledání magického černého zrcadla

Z REDAKČNÍ POŠTY: Vimperk – Hledání magického černého zrcadla

„Nejpodivuhodnější výrobek místních sklářů je prý někde tady. Alchymista na dvoře Rudolfa II., John Dee, v něm údajně vídával jevy minulé, přítomné i budoucí….“ Martin Lavay

Je konec listopadu a nové vedení města je přes rok na radnici.
Po volbách mají v zastupitelstvu 13 hlasů ze 17. A tak si „mohou dělat s městem, co chtějí“. Vše kontrolují i přes precizní koaliční smlouvu. Prostě mají pohodlnou práci do roku 2022.
Také si za ní zastupitelé nastavili i maximální finanční měsíční odměny ….
Nic, o tom rozhodly demokratické volby a je to tak dobře. Výsledky respektuji.
Na rozdíl od různých „ Chvilek …“ a místním špinění v Samizdatu a Satirikonu.

V kolonce plnění rozpočtu města si hlavně všímám „tvrdých dat o investicích a opravách“.
A srovnávám:

Naše vedení za 17 měsíců působení na radnici udělalo 25 investic a oprav nad 1 mil. Kč a zhodnotilo majetek města o více jak 135 mil. Kč a to bez úvěrového zatížení. Nechali jsme za sebou rozdělaných 15 nových projektů a na účtu města pak skoro 50 mil. Kč (Viz Stav města k  5. 11. 2018).

Radnice měla k 19. 11. 2019 na účtu, včetně schválených úvěrů, 265 mil. Kč za 10 měsíců tohoto roku. Je to i díky „přísunu Kč“ ze státu (z daní, grantů, dotací) i prodejů majetku města o 32 mil. více než očekával upravený rozpočet. Do konce roku lze ještě čekat dalších 8 – 15 mil. Kč (poslední měsíce bývá více). Pro naše bývalé vedení města jsou to očekávaná predikovaná čísla, která svědčí i o bezpečných možnostech města. A cifry ze shora ukazují i na velmi dobrou kondici státu a proto i města.

Jak víte, rada města zrušila výběrové řízení na dostavbu bazénu „z ekonomických důvodů“. Prostě sehnat navíc 25 mil. do roku 2021 (vysoutěžená částka 145 mil., v rozpočtu bylo 120 mil.) byl pro ně neřešitelný úkol, který vzdali. Přitom mnohé doplnění a vylepšení „projektu bazén“ bylo jejich iniciativou.
Lidem před volbami slíbili, že krytý bazén bude. Neumím si představit, že se nestydí. Celá koalice i ti noví zastupitelé v ní.
Slibem neublížíš…

Určitě ve vedení města jsou schopní lidé. Není tedy za rozhodnutím něco jiného? Mnozí říkají, že to tak vypadá.

No nic, to jen tak na okraj o charakteru lidí.

Chci komentovat, co se nyní děje kolem úvěru, který jsme pro bazén zajistili ve výši 120 mil. Kč za 1,28 % úrokové sazby. Čerpání rok 2019, splácení 10 let. Tak to schválilo minulé zastupitelstvo i s hlasy nynějšího vedení. Ani koruna nebyla z toho čerpána.

Vše bylo přesně časově i investičně napasováno, jak jsme lidem slíbili – bazén do dvou let.

Ale co možná nevíte.

Protože výhodné podmínky úvěru končí letos, rada města rozhodla o „refinancování projektů“. Znamená to, že již zaplacené projekty budou převedeny do úvěru a banka vyplatí peníze z úvěru zpět do rozpočtu města. Takže třeba dávno zaplacená Mírová ulice za 30 mil. bude zpětně zaúvěrována. Asi taky i atletická dráha, jídelna ZŠ TGM, sociálky ZŠ Smetanova, hřiště na Lipce, budova TGM v parku a další, aby se vyčerpala ona částka 120 mil. Kč. Což se prý daří. Vše je to v souladu s účelem bodu 3. úvěrové smlouvy. Tento bod pro nás byl pojistkou nové stavby –krytého areálu vodních sportů. Pro současnou koalici je prostředkem „vyvést peníze pro nové rozhodnutí zastupitelstva“.
Požádal jsem starostku o seznam takto zpětně refinancovaných akcí, o kterých byla rada města informována, ale prý to nyní nelze.

Tak se podívejme na veřejné zdroje informací. Co to všechno znamená?

Město má tolik peněz snad jako nikdy. Na účtech je za 10 měsíců 2019 k dispozici více než 265 mil. Kč. Je využito kolem 18 % peněz z kolonky rozpočtu na investice. Co zbyde, budou „volné peníze“, které zastupitelstvo převede do dalších let. A může se „stavět, opravovat a rozdávat“, co koalice chce. Že se na tom prodělává a nic nového ve městě není postaveno, nevadí. Od příštího roku se splácí úvěr, který se vzal na bazén, který neexistuje. Docela zajímavé co?

Tak si ukažme nějaké příklady, kam to možná dají. Plusy i mínusy.

„Vodníci vedli válku o Vodník“ (viz „Za krásnější Vimperk“ Hudeček dopis z 11.12.2016) s megalomanskými představami (kolem 70 mil.Kč z města plus provoz). Radnice přímo podpořila majitele Vodníka a on tam postaví „hotel plus“. Od léta leží a čekají na zakopání do metrové hloubky drahé vysokotlaké trubky na rozvod zasněžování z Vodníka. Plány jdou prý ale hodně dál a dál. Otevírá se možnost k tomu „mega“ se vrátit?
Před několika dny schválila EU dotaci pro ski a biatlon areál na šumavské straně v Německu ve výši 1,7 mil. eur. Pro srovnání.

Dostavba internátu. Tam údajně budou přes dotace byty. OK, dobrý. Odhad 25 – 30 mil. Kč města plus dotace 600 tis. na byt. Budou tam stejné podmínky, jako měl soukromý investor v Krátké ulici? Mimo jiné nájemné 62 Kč za m2? V městských bytech je 37-41 Kč. Proč se ale udělaly plány na společné bydlení seniorů s městskou policií? Taková pitomost. Kdo to rozhodl a podepsal vyhozené peníze? Ve firmě bych to dal k náhradě.

Ulice 1. máje. Stavba za 73 mil. Kč bez prostoru bývalé prodejny nábytku, kterou město koupilo 2014 a prostoru kolem Hamajdy a zimního stadionu (asi plus 10 mil. Kč). Projektování dalších etap za Zlatou Hvězdou, to znamená pokračování místní budoucí „Champs- Elysées“ prý nezačalo….

Město chce vylepšit finance o výnosy z pokut od neukázněných řidičů. Z úsekového měření rychlosti, z radarů, které si město v příštím roce pořídí. Je fakt, že třeba na Strážný, podle dopravní mapy z roku 2016, projede městem přes 6000 vozidel denně. Dost jich asi jezdí víc než 50 km/hod. Město prý má studii a odhad, že „roboti napaří“ pokuty ve výši několika desítek milionů (možná 50 mil. a víc?) ročně do rozpočtu města. Nebylo by dobré ji zveřejnit?

Spravit rozbité silnice, udělat parkoviště, parkovací dům na sídlišti, byty, sportoviště, halu a konečně přestavět telekomunikační budovu atd. určitě bude pak snadné. Tak se to prezentuje. Těším se na to. Letos nic moc… Fišerka byla krajská investice.

Ale.
Nikdo nikdy zde nedokončí bazén v plánovaném rozsahu a kvalitě za vysoutěžené peníze, tj. 144 mil Kč. Jen si uvědomte, jak jde vše finančně nahoru. Řeči o odložení dostavby bazénu jsou pokrytectví, utajované mlžné lži. Proč se do toho vůbec bývalý starosta Bohumil Petrášek a současná starostka Jaroslava Martanová společně v roce 2012 pouštěli? Ztrácí to smysl.
Letos bylo na bazénu o 40 % méně návštěvníků (otevřeno 47 dní) než loni (52 dní). Z toho pak bylo 70% cizích a 30% místních.

Lidé by se měli zajímat, kam „volné peníze“ půjdou, co se za ně udělá. Město je tu pro nás všechny, pro vytváření pozitivních důvodů zde žít a mít práci. V hodnocení „Města pro byznys“ se snad začínáme zvedat. Roku 2017 to bylo 13. místo ze 17 hodnocených měst v Jč kraji. Za rok 2018 jsme se umístili na 7. místě. Největší pozitivní skok v tabulce. Bohužel propad počtu obyvatel se nezastavil. Nyní je nás kolem 7350.

Všude se teď skloňovala slova o 30 letech demokracie. Pro mne existuje zásadní pravda:

Svoboda je hlavně o osobní a kolektivní odpovědnosti. Jak v privátním životě, tak i v politice na městě (a nejen tam). Rozhodující jsou pak výsledky, co se udělá.

Nemáte někdo „černé magické zrcadlo“?

„Vimperk v nové době potřebuje nové vize“, je na webu města.

Hezké dny všem.

Pavel DVOŘÁK, bývalý starosta města Vimperk

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře