V KUCHYNI S DANULOU: Tvarohové mini koláčky bez kynutí

V KUCHYNI S DANULOU: Tvarohové mini koláčky bez kynutí

 

 

Těsto: 420-450 g hladké mouky, špetka soli, 140 g změklého másla, 140 g sádla v tuhém stavu, 50 g čerstvého droždí, 2 lžíce krystalu, 120 ml vlažného mléka, 2 žloutky a mimo to libovolná hustější náplň, vejce na potření a drobenka na posyp.

Do hrnku nadrobíme droždí, přidáme cukr, zalijeme vlažným mlékem, dobře rozmícháme a necháme vzejít kvásek. Do mísy vsypeme mouku a sůl, přidáme změklé máslo a sádlo, žloutky a vzešlý kvásek. Ihned zpracujeme hladké, vláčné a nelepivé těsto, které bez dalšího kynutí hned rozválíme, nakrájíme na čtverečky (já krájela asi 5×5 cm, naplníme libovolnou náplní, která by ale měla být dost hustá, aby šly koláčky dobře tvarovat. Spojíme všechny cípky a umotáme kuličku, kterou uložíme vždy spojem dolů na plech, vystlaný pečícím papírem. Poté potřeme koláčky svrchu rozšlehaným vejcem, posypeme drobenkou a pečeme asi 25 minut na 170 stupňů. Teplota i čas jsou pouze orientační, řiďte se především zkušenostmi se svou troubou.

Tvarohová náplň: 500 g měkkého tvarohu v alobalu (vaničkový nepoužívejte, náplň by byla příliš řídká), 1 vanilkový cukr, 2 žloutky, 1 balíček rozinek, moučkový cukr dle chuti, rum dle chuti. vše jen důkladně promíchat.

Hotové koláčky jsem zastříkla rumem, aby hezky voněly a posypala moučkovým cukrem.

Poznámka: Koláčky se nemusí potírat vejcem a sypat drobenkou. Oblíbená varianta je třeba po upečení potřít směsí rozpuštěného másla s rumem a obalit v moučkovém cukru.

 

Připravuje: Danula VAŠÍČKOVÁ

 

 

 

4.3 7 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře