V KUCHYNI S DANULOU: Povidlové šátečky z ledničky

V KUCHYNI S DANULOU: Povidlové šátečky z ledničky

 

400 g hladké mouky, 30 g moučkového cukru, 1 lžička krystalu, 250 g másla, 1 vejce, 1 kostka čerstvého droždí, 5 lžic vlažného mléka, špetka soli a mimo to povidla, vejce na potření a drobenka

V hrnečku ohřát mléko, rozdrobit do něj droždí, přidat lžičku krystalu a lžíci hladké mouky, důkladně rozmíchat a nechat vzejít kvásek. Do mísy vsypat mouku, moučkový cukr a sůl, nastrouhat na hrubém struhadle máslo, přidat vejce a vzešlý kvásek a uhňácat těsto (nejdříve vařečkou, poté si pomůžeme rukou).

Vzniklé hladké těsto uložit na půl hodinky do lednice, pak rozválet velký čtverec cca o hraně 30 cm, rozkrájet na menší čtverce (já udělala 36 čtverečků), naplnit povidly, složit šátečky, narovnat na plech s pečícím papírem, ihned potřít rozšlehaným vejcem, posypat drobenkou a péct 15 minut na 170 stupňů.

Drobenka: 20 g změklého másla, 3 lžíce krystalu, 5 lžic polohrubé mouky.

Hotové a ještě horké jsem zastříkla rumem, aby hezky voněly.

 

Připravuje: Danula VAŠÍČKOVÁ

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře