KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

Vimperský podzim / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

Vimperský kulturní kalendář – ZDE
• Pranostiky na říjen – ZDE
• Naše nabídka kulturních a společenských akcí na Vimpersku i jinde je ZDE
• ŘÍJEN A ČESKÉ DĚJINY: Některé události, které měly v minulosti zásadní význam pro naši zemi a náš národ – ZDE
• KALENDÁRIUM KULTURNÍCH VÝROČÍ V ROCE 2019 – ZDE
• KAM DNES NA OBĚD? Co dobrého připravili kuchaři v hotelech a restauracích ve Vimperku a okolí? Vyberte si z nabídky – ZDE

 


13. – 20. října


 


 

 

Přehled tisku: vojenská policie získá větší pravomoce a kauce za propuštění Zadeha připadne státu

Podle návrhu novely ministerstva obrany by vojenská policie mohla dostat větší pravomoce. Tématu se věnuje sobotní Deník. Právo se věnuje kauze kolem Íránce Shahrama Zadeha. Kauce za jeho propuštění má podle informací listu připadnout státu. Deník Mf Dnes píše o tom, že v Česku přibývá škodlivého ozonu. Více se dočtete v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Fórum Rendez-vous à la française

V prostorách Střední školy a Vyšší odborné školy cestovního ruchu v Českých Budějovicích se konalo fórum Rendez-vous à la française, kterého se zúčastnili pedagogové, žáci a studenti studující francouzský jazyk a zástupci francouzských podniků v ČR či českých podniků působících na frankofonním trhu práce.

Toto setkání zorganizoval Jihočeský kraj a Francouzské velvyslanectví v ČR ve spolupráci s agenturou Campus France Česká republika, Francouzským institutem v Praze a Francouzskou aliancí Jižní Čechy.

V první části měli středoškoláci možnost zúčastnit se workshopů, ze kterých si mohli sami vybrat a kde měli mj. možnost otestovat si své znalosti francouzštiny, ale i získat cenné informace o možnostech studijních pobytů a stáží ve Francii. Občerstvení ve francouzském stylu formou malého bufetu, které s profesionálním nasazením připravila SŠ a VOŠ cestovního ruchu v ČB, bylo k dispozici všem účastníkům.

Druhá část byla určena vysokoškolákům a veřejnosti. U jednotlivých stánků se prezentovali představitelé Jihočeské univerzity a firem a seznamovali zájemce s možnostmi dalšího studia a pracovního uplatnění.

V souladu s Memorandem o mezinárodní spolupráci a partnerství v oblasti vzdělávání a kultury mezi správním úřadem „ Académie Nantes“ regionu Pays de la Loire a Jihočeským krajem, které bylo podepsáno v dubnu 2017, se tak podařilo uspořádat akci, která přispěla k dalšímu posílení partnerství mezi Českou republikou a Francií.

(tzjč)


 

Předpověď počasí

Sobota 19. října: Oblačno až zataženo, na západě a severozápadě Čech místy přeháňky. Během dne postupně i polojasno. Ráno a dopoledne na Moravě a Vysočině místy, jinde jen ojediněle, mlhy nebo nízká oblačnost. Nejvyšší teploty 15 °C až 19 °C, při déletrvající mlze nebo nízké oblačnosti kolem 13 °C. Mírný jihovýchodní až jižní vítr 3 až 7 m/s, v západní polovině Čech jen slabý vítr.

Neděle 20. října: Jasno až skoro jasno, zejména zpočátku místy mlhy nebo nízká oblačnost. Nejvyšší denní teploty 17 °C až 21 °C, při déletrvající nízké oblačnosti kolem 14 °C. Mírný jihovýchodní vítr 2 až 5 m/s, na východě 4 až 7 m/s.


 

Zubní pohotovost o víkendu na Prachaticku
19.10.2019 MUDr. Vokáčová Zdíkov zdravotní středisko 388 426 806
20.10.2019 MUDr. Vokáčová Zdíkov zdravotní středisko 388 426 806

Ošetření akutním pacientům poskytují vyjmenovaní lékaři ve svých ordinacích vždy od 08.00 do 10.00 hod. Ve všední dny poskytuje zubní pohotovost Nemocnice v Českých Budějovicích od 16.30 do 21.30 hod, v sobotu, v neděli a o svátcích od 08.00 do 18.00 hod. v horním areálu nemocnice, pavilon C.


 

Přehled tisku: hmyz je podle vědců potravou budoucnosti a Češi více využívají svěřenské fondy

V pátečním tisku se dočtete o tom, že se lidstvo bude muset v budoucnu čím dál více živit hmyzem. Podle vědců dále čajové sáčky vypouští mikroplasty. A v Česku přibývá svěřenských fondů. Přehled toho nejzásadnějšího z pátečních novin sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pátek 18. října: Oblačno až zataženo, během dne i polojasno. Ráno a dopoledne na Moravě a na Vysočině místy mlhy. Ojediněle, večer na severozápadě místy, déšť nebo mrholení. Nejvyšší denní teploty 15 °C až 19 °C, při déletrvající mlze nebo nízké oblačnosti kolem 13 °C. Slabý, přes den mírný jižní až jihovýchodní vítr 2 až 5 m/s.

Sobota 19. října: Oblačno až zataženo, na západě a severozápadě ojediněle přeháňky. Během dne postupně i polojasno. Ráno a dopoledne na Moravě místy, jinde jen ojediněle, mlhy nebo nízká oblačnost. Nejvyšší denní teploty 13 °C až 17 °C, při polojasném počasí až 19 °C. Mírný jihovýchodní až jižní vítr 3 až 7 m/s, v západní polovině Čech jen slabý vítr.


 

Dvanáct mýtů o Šumavě

Diskutovat nad Dvanácti mýty o Šumavě přijeli odborníci a lesníci do Městského kulturního střediska Vimperk. Přizváni byli i zástupci platformy Vědci pro Šumavu, kteří tyto mýty definovali a začátkem září je zaslali také hejtmance Jihočeského kraje Ivaně Stráské. Ta se rozhodla vyzvat k debatě obě názorové strany a pozvala je k vzájemné diskusi před novináři přímo na Šumavě. Ani po několika týdnech se však nepodařilo s vědci najít shodu na místě, času a formátu setkání. Proto včera ve Vimperku předložili své argumenty na boj s kůrovcem a suchem lesníci a odborníci, kteří zastávají názory opačné než vědecká platforma, konkrétně Jan Pokorný, biolog a ředitel obecně prospěšné společnosti ENKI, Martin Klewar z Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů, Jan Štrobl, lesní inženýr, Petr Martan, lesník a publicista spolu s Karlem Simonem, soudním znalcem v oboru lesnictví. Kompletní záznam ze setkání novinářů s odborníky bude brzké době zpřístupněn na https://www.sanceprolesy.cz.

Text a foto: (tzjč)


 

Přehled tisku: pokuta centrální banky, úspěchy v prevenci HIV mezi prostitutkami a odolnější pšenice

Čeští vědci z olomoucké Akademie věd chtějí vypěstovat novou odrůdu pšenice, která odolá suchu i škůdcům a chorobám. Pšenici chtějí zkřížit s vzdálenou příbuznou trávou, o tématu píše čtvrteční Mf Dnes. Hospodářské noviny rozebírají vládní plán podpory obnovitelných zdrojů. Po tlaku Bruselu kabinet počítá s tím, že podíl obnovitelných zdrojů bude 22 procent. Více čtěte v přehledu tisku, který připravil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Čtvrtek 17. října: Jasno až polojasno, během dne hlavně v Čechách přechodně oblačno. Ráno a dopoledne ojediněle, zejména na jihozápadní a jižní Moravě, mlhy nebo zataženo nízkou oblačností. Nejvyšší denní teploty 15 °C až 19 °C. Slabý vítr jižních směrů do 4 m/s.

Pátek 18. října: Oblačno až zataženo, ráno a dopoledne místy mlhy. Jen přechodně místy polojasno. Ojediněle slabý déšť nebo mrholení. Nejvyšší denní teploty 15 °C až 19 °C, při déletrvající mlze nebo nízké oblačnosti kolem 13 °C. Slabý, přes den mírný jižní až jihovýchodní vítr 2 až 5 m/s.


 

KONTO LENORA
Aktuální stav konta je k dnešnímu dni ( středa 16. října) 497 702,38 Kč‼️ Nesmírně si ceníme Vaší pomoci lidem postiženým neštěstím v Lenoře. Konto je stále otevřené.

(FB – Jihočeský kraj – oficiální)

Více info: www.kraj-jihocesky.cz/na-konte-lenora-je-497-702-korun


 

Přehled tisku: kurz pro vybodované řidiče, učitelé nezvládají sexuální výchovu a nevyhovující silnice

Každoročně přijde v Česku o řidičský průkaz na 40 tisíc lidí, každý takový by měl nově projít speciálním kurzem, plánuje ministerstvo dopravy. Tématu se věnují Lidové noviny. Dopravy se týká také obsah středeční E15. České silnice by podle zjištění deníku nezvládly větší přesun vojenské techniky. Jako důkaz posloužil přesun americké armády po D1. Více v přehledu tisku, který připravil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Radní Krák: Znát dopravní předpisy je třeba od nejútlejšího věku

Znát dopravní předpisy od nejútlejšího věku. A předejít tak nehodám dětí na jihočeských komunikacích. To bylo hlavním cílem dopravně – bezpečnostní akce v Mateřské škole KinderGarten v Českých Budějovicích. Ve spolupráci s jihočeskou dopravní policií se konala ve čtvrtek 10. října. Uvedl to krajský radní Antonín Krák.

„Kvitujeme s povděkem, že se policie věnuje dopravní výchově už v mateřských školách. Jednou z priorit kraje je samozřejmě i bezpečnost našich dětí, proto obdobné aktivity podporujeme,“ zdůraznil Krák.

Krajský radní zároveň vyzdvihl důležitost prevence. „Hustota silničního provozu neustále narůstá a spolu s ní, bohužel, i počet dopravních nehod. Je tudíž důležité, aby se s dopravními předpisy mohly seznámit děti od nejútlejšího věku. Například touto hravou formou,“ uzavřel Krák. (tzjč)

Znát dopravní předpisy od nejútlejšího věku. A předejít tak nehodám dětí na jihočeských komunikacích. To bylo hlavním cílem dopravně – bezpečnostní akce v Mateřské škole KinderGarten v Českých Budějovicích.

 

Bravo, znělo v Rakousku na adresu Jihočeského folklorního sdružení

V sobotu 12. října se v hornorakouském městě Aigen-Schlägl uskutečnila i za účasti folkloru z jižních Čech velmi zajímavá slavnost s názvem Landesgartenschau 2019 v Bio Garten Eden. Spolupráce jihočeského folklorního sdružení (JFoS) na tomto kulturním projektu byla „odstartována“ již v květnu tohoto roku v rámci akce „Jižní Čechy hostem v Linci“. V té době Hermína Mocová z Krajského úřadu Jihočeského kraje, Milan Škoch, předseda JFoS a Thekla Weissengruber – zástupkyně OÖ Landesmuseum, projednali základy účasti jihočeského zastoupení v Aigen-Schläglu.

Za krásného slunného počasí tak hostila Bio Garten Eden v programu s názvem „Tadyhle a támhle, lidová kultura spojuje“ nejen vystupující z Rakouska, ale také členské kolektivy JFoS, Bystřinu ze Zlivi a kapelu i tanečníky Prácheňáčku ze Strakonic. Oba folklorní soubory zaujaly velmi početné publikum a při jejich kulturních programech se často ozýval pokřik „bravo“.

Důležitým prvkem na uvedené akci byla i prezentace přeshraničního projektu Lidová kultura – Volkskultur AT-CZ, který v současné době s dalšími partnery Jihočeské folklorní sdružení realizuje. Návštěvníci měli k dispozici prezentační panely projektu a odnášeli si i vydané publikace věnované zejména dětských lidovým krojům a tradičním zvykům. (tzjč)

Soubor Bystřina ze Zlivi

 

Předpověď počasí

Středa 16. října: Oblačno až zataženo, na východě zpočátku skoro jasno až polojasno. Ráno ojediněle mlhy. Od západu místy občasný déšť nebo přeháňky. Odpoledne od západu ustávání srážek a ubývání oblačnosti až na skoro jasno. Nejvyšší denní teploty 13 °C až 18 °C. Mírný jihozápadní až západní vítr 3 až 7 m/s, místy, hlavně na východě, s nárazy kolem 15 m/s. K večeru bude vítr slábnout.

Čtvrtek 17. října: Skoro jasno až polojasno, během dne přechodně oblačno. Ráno a dopoledne ojediněle, na Moravě místy, mlhy nebo zataženo nízkou oblačností, která se ojediněle udrží po většinu dne. Nejvyšší denní teploty 15 °C až 19 °C, při mlhavém počasí kolem 12 °C. Slabý vítr jižních směrů do 4 m/s.


 

Správa Národního parku Šumava informuje

V jelením výběhu u Návštěvnického centra Kvilda stále probíhá jelení říje, není proto možné výběh zpřístupnit veřejnosti. O aktuální situaci vás budeme informovat. Budova centra, parkoviště a výběh s rysy je v tomto období v provozu od 8:30 do 16:00. Děkujeme za pochopení. (fbnpš)


 

Přehled tisku: Povolení odstřelu vlků, demotivovaní zaměstnanci a cizinci v českých školkách

Česko možná povolí odstřel vlků, věnuje se tomu úterní vydání Mf Dnes. Deník N pak píše mimo jiné o spokojenosti českých zaměstnanců. Hned čtyři z deseti jsou podle zveřejněného průzkumu demotivovaní. E15 rozebírá novou snahu obhájců bývalých představitelů Mostecké uhelné dokázat nevinu klientů pomocí vládního posudku z roku 1997. Tématu cizinců v českých mateřských školách se pak věnuje Deník. Více v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Úterý 15. října: Jasno až polojasno. Zpočátku místy mlhy nebo zataženo nízkou oblačností, hlavně v západní polovině Čech a na západě Moravy. Nejvyšší denní teploty 19 °C až 23 °C, ve Slezsku ojediněle až 25 °C. Při déletrvající mlze nebo nízké oblačnosti kolem 15 °C. Mírný jihovýchodní až jižní vítr 2 až 6 m/s, na východě čerstvý 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s. Na západě Čech jen slabý vítr do 4 m/s.

Středa 16. října: Zpočátku skoro jasno až polojasno, ráno v Čechách místy nízká oblačnost nebo mlhy. Od západu během dne oblačno až zataženo a na většině území občasný déšť nebo přeháňky. Odpoledne a večer od západu ustávání srážek a protrhávání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 12 °C až 17 °C, na východě až 20 °C. Mírný jihozápadní až západní vítr 3 až 7 m/s, místy, hlavně na východě, s nárazy kolem 15 m/s. Večer bude vítr slábnout.


 

Přehled tisku: změny na železnici, dokončení D4 i možný odklad zástavby u Nádraží Holešovice

Česká národní banka do dvou let vybuduje v hlavní hale své budovy návštěvnické centrum. Chce se tak víc otevřít veřejnosti, píší to pondělní Hospodářské noviny. Regionální Deník přináší přehled změn, které přijdou na železnici s novým jízdním řádem. Tématem Práva je dostavba dálnice D4. Ta má začít nejdřív za rok. Více se dočtete v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Kováci předali 90 tisíc svému kolegovi ze zničeného domu v Lenoře

Devadesát tisíc korun jako rychlou finanční pomoc v nouzi předali v pátek 11. října zástupci Odborového svazu KOVO (OS KOVO) svému kolegovi Richardu Němcovi, kterého ve čtvrtek 3. října připravila o veškerý majetek ničivá exploze bytového domu v Lenoře na Prachaticku. Mnoho nechybělo a sedmapadesátiletý seřizovač prachatické strojírenské firmy Reinfurt – ČR přišel o život.

Probudila mě strašlivá rána, všude byla suť a plameny, strašné horko a dým. Koukal jsem ven a volal o pomoc. Obvodová stěna byla pryč. Naštěstí jsem byl sám doma, takže jediné co jsem chtěl, bylo dostat se pryč. Pomohli mi hasiči,“ popsal první okamžiky po výbuchu Němec.

Muž sice působí na první pohled klidně a vyrovnaně, zjevně se však stále potýká s emocemi a prožitým šokem. Když mluví o pomoci ostatních má hned slzy v očích. „Děkuji. Děkuji, ani nevíte, co to pro nás znamená. Jste moc hodní. Děkuji. Moc si toho vážím. Děkuji. Nemáme nic, ani vlastní talíř. Je to obrovská pomoc,“ reagoval na dar kováků Němec.

Jihočeský zmocněnec OS KOVO Jan Janoušek v této souvislosti připomněl, že solidarita je jedním ze základních stavebních kamenů činnosti odborů. „Pokud má být první pomoc účinná, musí být především rychlá. A to platí i pro pomoc v sociální nouzi. Všichni známe přísloví: Kdo rychle dává, dvakrát dává. My to chápeme tak, že s pomocí v kritické chvíli není možné otálet,“ konstatoval Janoušek.

Potvrdila to i vedoucí Regionálního pracoviště OS KOVO v Českých Budějovicích Pavlína Jirková. Když totiž Richardu Němcovi v pátek předávala symbolický šek na 90 tisíc korun, byly už tyto peníze připraveny na účtu jeho základní odborové organizace k okamžitému vyplacení. Významně se o to zasloužili odborářští kolegové z domovské firmy Reinfurt – ČR Prachatice, kteří požádali OS KOVO o pomoc už pár hodin po neštěstí.

Mluvilo se o mrtvých a Richard nepřišel do práce. Dost nás to vyděsilo. Když jsme se dozvěděli, že je v nemocnici, ale není vážně zraněný, volal jsem na Regionální pracoviště našeho odborového svazu do Českých Budějovic. Vedení OS KOVO jednalo okamžitě,“ poznamenal předseda Základní organizace OS KOVO Kuličky při společnosti Reinfurt – ČR Karel Předota. K odborářům se přidala i firma s jednorázovým příspěvkem 30 tisíc korun, který Richard Němec získá v nynějším říjnovém výplatním termínu spolu s pravidelnou měsíční mzdou.

„Ještěže s mým účtem může disponovat také manželka. Já nemám vůbec nic, doklady, bankovní karty, prostě nic. Sanitka mi odvezla v kalhotách a triku. To jediné zbylo. Všechno ostatní zůstalo v troskách domu. Bohužel jsou tam i vzpomínky. Fotografie, věci po rodičích. To nelze nahradit. S tím se musí člověk smířit. Důležitý je život,“ zdůraznil Němec.

„Neštěstí nechodí po horách, ale po lidech“. Toto staré české přísloví bylo pravděpodobně jedním ze startovacích motorů rozhodnutí OS KOVO založit vlastní speciální Konto živelných pohrom, na němž soustřeďují prostředky, díky nimž je svaz schopen rychle uvolnit okamžitou finanční pomoc svým členům postiženým například požárem, povodní, větrem, krupobitím a podobně. „Prostředky z tohoto konta slouží jako podpora v případě živelných pohrom a dalších nepředvídatelných událostí, jimiž je postižen člen OS KOVO, jeho rodina a majetek,“ dodal zmocněnec jihočeských kováků Janoušek.

Na příspěvcích do Konta živelných pohrom se kromě základních organizací podílí ze svého fondu i Odborový svaz KOVO. „Každý člen přispívá deset korun ročně. Stejnou sumu, jakou činí celkově vybrané prostředky ze základních organizací, pak vkládá přímo svaz. Už mnohokrát se ukázalo, jak je toto konto důležité a jak užitečná je pro naše členy pomoc v krizových situacích,“ řekl Janoušek. V současné době je na tomto zvláštním účtu OS KOVO k dispozici zhruba 13 miliónů korun.

Při pravděpodobně úmyslně způsobeném výbuchu v Lenoře jeden člověk zemřel a devět lidí bylo zraněno. Celkem hasiči evakuovali 19 lidí. Úřady nařídili demolici bytového domu. Richard Němec s manželkou je dočasně ubytován u nejbližších příbuzných poblíž Husince. 

Text a foto: (tzoskovo)

Zleva Pavlína Jirková, Karel Předota a Richard Němec

 

Předpověď počasí

Pondělí 14. října: Jasno až polojasno. Místy, zejména na západě Moravy, nízká oblačnost nebo mlhy, které se ojediněle udrží po celý den. Nejvyšší denní teploty 19 °C až 23 °C, při déletrvající mlze nebo nízké oblačnosti kolem 15 °C. Mírný jihovýchodní až jižní vítr 2 až 6 m/s.

Úterý 15. října: Zataženo nízkou oblačností nebo mlhy, na východě Moravy a ve Slezsku, postupně místy i jinde, skoro jasno. Nejvyšší denní teploty 13 °C až 17 °C, při malé oblačnosti 19 °C až 23 °C. Mírný jihovýchodní až jižní vítr 2 až 6 m/s, odpoledne na Moravě a ve Slezsku čerstvý jižní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si čerstvě narozená miminka – Nemocnice Strakonice

ČTĚTE ZDE


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si čerstvě narozená miminka – Nemocnice Prachatice

ČTĚTE ZDE


 

Opustili nás v minulých dnech

ČTĚTE ZDE


 

Krach cestovní kanceláře

Krach cestovní kanceláře je jistě noční můrou všech lidí, kteří si zařizují dovolenou přes cestovní kanceláře. Jak ukazuje nedávný krach cestovní kanceláře Thomas Cook, vybrat si známou a renomovanou cestovní kancelář ještě není zárukou toho, že se nemůže nic stát. Nedávné události naznačují, že i takto letitá, velká a známá cestovní kancelář může zkrachovat a dostat své klienty do velmi nepříjemné situace. Každým rokem také v České republice z trhu zmizí několik cestovek. I když jejich počet není nikterak velký, pojďme se podívat, co takový krach cestovní kanceláře pro spotřebitele znamená a jak by měl v případě úpadku postupovat.

Dobrou zprávou je, že při krachu cestovní kanceláře se sice nepodíváte tam, kam jste chtěli a plánovali, ale o své peníze díky pojištění proti úpadku nepřijdete. Hromadný krach cestovních kanceláří před lety měl za následek uzákonění povinného pojištění cestovních kanceláří. Každá cestovní kancelář v ČR tak musí mít sjednáno, tzv. pojištění záruky pro případ svého úpadku. Toto pojištění kryje převážnou část rizik jejich klientů.

Pořadatel zájezdu je povinen při uzavření smlouvy či bezprostředně po jejím uzavření vydat zákazníkovi doklad o smlouvě, tzv. potvrzení o zájezdu a spolu s ním také doklad o sjednaném pojištění pro případ úpadku vystavený pojistitelem nebo doklad o bankovní záruce pro případ úpadku vystavený bankou nebo zahraniční bankou. Tyto doklady určené zákazníkům, musí obsahovat informace o uzavřeném pojištění, zejména označení pojišťovny, podmínky pojištění a způsob oznámení pojistné události. Prvním preventivním krokem na straně spotřebitele by tedy měla být kontrola pojištění záruky pro případ úpadku cestovní kanceláře, se kterou se chystáte na dovolenou.

I v případě nákupu zájezdu od cestovní agentury, která prodej zájezdu pouze zprostředkovává, má spotřebitel právo na informaci o tom, se kterou cestovkou bude cestovat a zda má pojištění. Pozor samotná cestovní agentura nemusí být pojištěna proti úpadku, protože tuto povinnost mají ze zákona pouze pořadatelé zájezdu, jimiž mohou být pouze cestovní kanceláře, jejíž zájezdy agentury prodávají.

Co dělat pokud Vaše CK vyhlásí úpadek?

Pokud CK zkrachuje ještě před Vaším odjezdem na dovolenou, bude situace asi o něco „jednodušší“. Zakoupili-li jste si zájezd u pojištěné cestovní kanceláře a nastane situace, že cestovní kancelář zkrachuje, tak je potřeba se co nejrychleji obrátit na pojišťovnu, u které je ta cestovní kanceláře pojištěná. Na pojišťovně Vám poradí, jak a kam nahlásit pojistnou událost, jak si zažádat o vrácení ceny či zálohy. Zaplacenou částku za zájezd byste měli obdržet v plné výši.

Pokud jste již na dovolenou odcestovali, buďte v kontaktu s pojišťovnou a ta vás bude informovat o dalším průběhu. Vaše dovolená bohužel samozřejmě končí, ale pojišťovna by měla zajistit, tzv. repatriaci klientů CK, tedy dopravu z místa pobytu do místa odjezdu nebo do jiného místa, na němž se cestovní kanceláří dohodli, a to včetně nezbytné stravy a ubytování až do doby odjezdu. Doporučujeme zachovat pokud možno klid a chladnou hlavu a následovat pokyny pojišťovny. Pozor cestování zpět na vlastní pěst se nemusí vyplatit, protože zajistí-li si zákazník dopravu včetně nezbytného ubytování a stravování na vlastní náklady, poskytne mu pojišťovna peněžní plnění pouze do výše, jakou by musela vynaložit, pokud by dopravu, ubytování a stravování zajišťovala sama.

Pojišťovna Vám může poskytnout pojistné plnění také ve formě úhrady služeb, na základě kterých můžete pokračovat ve svém zájezdu. Jinak máte po návratu domů nárok na uplatnění rozdílu mezi již zaplacenou cenou a cenou uskutečněného zájezdu.

Zákazník se již nemusí obávat, že by přišel o své peníze, pokud by byla cestovní kancelář tzv. podpojištěná, jako tomu bývalo v minulosti. Pokud totiž nároky klientů přesáhnou limit pojistného plnění, pak se nároky hradí z tzv. garančního fondu, do něhož musí cestovní kanceláře pravidelně odvádět část svých tržeb.

(tzsosmas)


 

Světový den záchrany života 16. říjen 2019

Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje zve širokou veřejnost na edukační akci, kterou pořádáme ve středu 16. října na Lannově třídě v Českých Budějovicích.

Stát se to může každému z nás bez ohledu na věk – našim nejbližším, kolegovi v práci, kamarádovi při sportu, někomu na ulici. Kolaps, bezvědomí, bezdeší… Tak to vypadá, když dojde k srdeční zástavě.

Srdce je pumpa, která rozvádí okysličenou krev do těla. Pokud se zastaví, dochází během několika málo minut k nevratným změnám na mozkové tkáni a následuje smrt. Není na co čekat, každá vteřina se počítá! Je potřeba začít bojovat o život – zavolat na linku 155 a začít stlačovat hrudník postiženého. Bez poskytnutí první pomoci před příjezdem profesionálních záchranářů se šance na přežití člověka stiženého náhlou zástavou oběhu zmenšuje na minimum.

Proto před lety vznikl za podpory Evropského parlamentu Evropský den záchrany života, který se v roce 2018 proměnil ve svojí globální variantu a od loňska se stal celosvětovým. Cílem kampaně je zvýšit povědomí o potřebě výuky laické resuscitace, jak u dětí na základních školách, tak u široké veřejnosti.

Letošní kampaň má podtitul „Den restartu srdce – kdokoliv na světě může zachránit život!“. Proč ne zrovna vy? Přijďte si s námi vyzkoušet, že to zvládne opravdu každý. V Českých Budějovicích na Lannově třídě (před domy č. 6 a 7) na Vás čeká ve středu 16. října od 10:00 do 16:00 hodin tým profesionálních záchranářů ze Vzdělávacího a výcvikového střediska ZZS JčK. Pod vedením našich lektorů se naučíte jak rozpoznat náhlou srdeční zástavu, jak správně volat na tísňovou linku 155 a vyzkoušíte si techniku nepřímé srdeční masáže. Pro zájemce zde bude možnost si prohlédnout vybavené sanitního vozidla ZZS JčK.

(tzzzsjčk)


 

Krajská mateřská školka oslavila páté narozeniny

Páté narozeniny slavila krajem zřizovaná Mateřská škola v Preslově ulici uspořádáním dne otevřených dveří. V programu nechyběly dětmi oblíbené skákací hrady, ani doplňkový program, o který se postaral Pepa Maxa. 

„Den otevřených dveří jsme uspořádali proto, abychom o své existenci dali více vědět,“ uvedla ředitelka školy Ivana Moravcová s tím, že školka, jako zřizovaná krajem a nikoli obcí, nefiguruje v běžných zápisových systémech. Školka přitom dělá celou řadu aktivit, účastní se zahraničních soutěží v Rakousku, věnuje se výuce cizích jazyků a jako jedna z mála nabízí i péči o dvouleté děti.

MŠ Preslova vznikla k 1. říjnu 2014 jako „firemní“ mateřská škola, určená pro děti zaměstnanců Nemocnice ČB a. s. a děti zaměstnanců krajského úřadu. Při volné kapacitě může mateřská škola přijímat také děti, jejichž rodiče u výše zmíněných zaměstnavatelů nepracují. Při zřízení mateřské školy byly v provozu zpočátku 2 třídy a později i třída třetí s celkovou kapacitou 70 dětí, přístavbou budovy vznikla v roce 2017 třída čtvrtá. V současné době má MŠ kapacitu 106 dětí. Nová třída byla od počátku určena hlavně pro děti mladší tří let věku, protože přijímání této věkové skupiny požadoval hned od počátku zaměstnavatel Nemocnice ČB a.s. Práce s dvouletými dětmi je nyní na velmi kvalitní úrovni, jako příklad dobré praxe v uplynulém školním roce navštívily v rámci projektu Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci s názvem „Determinanty práce s dvouletými dětmi v podmínkách běžné mateřské školy“ tuto třídu učitelky z olomouckého kraje.

Aktivity školy:
Škola se zapojila do Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání v rámci výzvy Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování – Šablony pro MŠ a ZŠ I, II. Z takto získaných prostředků je např. financována personální podpora v podobě chůvy pro dvouleté děti a další vzdělávání pedagogických pracovníků.

Poskytuje nadstandardní aktivity např.:  
a) seznamování s anglickým jazykem podle metody Helen Doron
b) sportovní aktivity v rámci projektu Děti na startu
c) spolupracuje s výtvarným ateliérem TVOR

Zapojila se do projektu BIG ATCZ5 – spolupráce v oblasti vzdělávání v přeshraničním regionu v rámci Evropského fondu pro regionální rozvoj Interreg Rakousko-Česká republika. 
a) děti jsou seznamovány s německým jazykem
b) děti, rodiče a pedagogové mateřské školy navštívili družební mateřskou školu v Alt-Nagelberg v Dolním Rakousku
c) v rámci projektu proběhla návštěva studentů pedagogických škol Dolního Rakouska přímo v mateřské škole
d) příprava vystoupení v německém jazyce na závěrečné konferenci k projektu

Text a foto: (tzjč)


 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře