POČASÍ: Vývoj situace a předpověď pro ČR do středy 16. října

POČASÍ: Vývoj situace a předpověď pro ČR do středy 16. října

Ilustrační foto: Ladislava ROTTOVÁ

 

Situace: Ve středu bude postupovat přes střední Evropu k východu frontální vlna, za kterou k nám bude proudit chladnější vzduch z Atlantiku. V pátek bude přecházet přes naše území k severovýchodu slabá teplá fronta, za kterou k nám začne proudit, kolem tlaková výše nad jižní a jihovýchodní Evropou, teplý vzduch od jihozápadu. Na počátku příštího týdne se tlaková výše přesune z jihovýchodní nad východní Evropou a k nám bude proudit teplý vzduch od jihu. V závěru období přejde od jihozápadu přes naše území slabá studená fronta.

 

Předpověď na středu (00-24):
V noci zataženo, občas déšť. K ránu v severní polovině území ustávání srážek a protrhávání oblačnosti. Přes den zataženo až oblačno, na jihu místy, jinde jen ojediněle déšť. Odpoledne a večer od jihozápadu srážky na většině území. Nejnižší noční teploty 11 až 7 °C. Nejvyšší denní teploty 11 až 15 °C, v 1000 m na horách
kolem 8 °C. Mírný jihozápadní až západní vítr 2 až 6 m/s. V noci ještě na východě Moravy a ve Slezsku čerstvý jihozápadní vítr 5 až 9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Předpověď na čtvrtek (00-24):
Převážně oblačno, místy přeháňky, na horách četnější, ojediněle i bouřka. Na Moravě a ve Slezsku zpočátku zataženo s doznívajícím deštěm. Večer ubývání srážek a částečně i oblačnosti. Nejnižší noční teploty 9 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty 10 až 14 °C, na jihovýchodě až 16 °C. Mírný, během dne přechodně čerstvý západní až jihozápadní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Předpověď na pátek (00-24):
Oblačno až polojasno, zejména na horách ojediněle přeháňky. Odpoledne od jihu ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 8 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty 14 až 18 °C. Mírný jihozápadní vítr 2 až 6 m/s, v Čechách a ve Slezsku během dne přechodně vítr čerstvý 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Předpověď na sobotu (00-24):
Polojasno až jasno. Ráno a dopoledne ojediněle nízká oblačnost nebo mlhy. Nejnižší noční teploty 9 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty 18 až 22 °C. Mírný jihozápadní až jižní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na neděli (00-24):
Polojasno až jasno. Ráno a dopoledne na jižní Moravě místy, jinde ojediněle nízká oblačnost nebo mlhy. Nejnižší noční teploty 10 až 6 °C. Nejvyšší denní teploty 19 až 23 °C. Slabý, během dne přechodně mírný jižní vítr 2 až 5 m/s.

Vyhlídka počasí od pondělí do středy:
Polojasno až jasno, uprostřed období přechodně až oblačno a ojediněle přeháňky. Místy nízká oblačnost nebo mlhy. Nejnižší noční teploty 11 až 6 °C. Nejvyšší denní teploty v pondělí 18 až 22 °C, v dalších dnech 15 až 20 °C.

 

ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře