RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Srnčí na černo

RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Srnčí na černo

 

1 kg srnčího masa, 10 dkg slaniny, 3 lžíce másla, 1 petržel, 1 mrkev, 1/2 celeru, 2 lžičky cukru, 1/8 l červeného přírodního vína, 2 lžíce octa, koření (8 kuliček pepře, 4 kuličky nového koření, 2 hřebíčky, 1 bobkový list, 1 lžička zázvoru, 1 lžička tymiánu), sůl, 1 cibule, 1/2 citronu, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce šípkové nebo brusinkové zavařeniny

Na kostičky nakrájenou slaninu rozpustíme na másle, přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu, přisypeme cukr a osmahneme. Pak přidáme srnčí maso, prudce je opečeme, podlijeme částí vína a octem, přisypeme koření, sůl, nakrájenou cibuli a nastrouhanou kůru z citronu a dusíme doměkka. Během dušení podle potřeby podléváme červeným vínem nebo vodou. Měkké maso vyndáme, do výpeku vmícháme mouku, osmahneme a doředíme vínem, popř. vodou. Pak šťávu provaříme spolu se šípkovou nebo brusinkovou zavařeninou, šťávu přepasírujeme a dochutíme citronovou šťávou, aby byla omáčka sladkokyselá. Maso nakrájíme na plátečky, vložíme zpátky do omáčky a prohřejeme. Podáváme s houskovým knedlíkem.


Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře