V KUCHYNI S DANULOU: Jablkové řezy s bílkovou peřinkou
Těsto: 450 g polohrubé mouky, 100 g moučkového cukru, 1/2 sáčku prášku do pečiva, špetka soli, 250 g studeného másla, 4 žloutky.
Sníh: 4 bílky (přidala jsem ještě 4 z lednice, proto mám “peřinku” tak vysokou), 160 g moučkového cukru (s ohledem na množství bílků jsem raději ještě trochu přidala), špetka soli.
Náplň: 2 velké sklenice zavařených jablek (na drobnější kousky), 2 lžičky mleté skořice.
Na pracovní desce zpracujeme mouku, moučkový cukr, prášek do pečiva, sůl, nahrubo nastrouhané máslo a žloutky. Uhňácáme hladké nelepivé těsto a v mikrotenu ho strčíme na půl hodinky do lednice.
2/3 těsta poté vyválíme na velikost většího plechu s vysokým okrajem (mám 40 x 27 cm), který jsme vymazali máslem a vysypali hrubou moukou. Vyválený plát přeneseme pomocí válečku a uložíme ho na dno, poklademe jablky, posypeme skořicí, potřeme tuhým sněhem a navrch nastrouháme na hrubém struhadle zbytek těsta z lednice.
Pečeme asi 40 minut na 170 stupňů. Řezy se lépe krájí až druhý den, kdy se pěkně rozleží.
Připravuje: Danula VAŠÍČKOVÁ