KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

Vimperk – bývalá dělostřelecká bašta Haselburg a okolí / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

Vimperský kulturní kalendář – ZDE
• Pranostiky na září – ZDE
• Naše nabídka kulturních a společenských akcí na Vimpersku i jinde je ZDE
• ZÁŘÍ A ČESKÉ DĚJINY: Některé události, které měly v minulosti zásadní význam pro naši zemi a náš národ – ZDE
• KALENDÁRIUM KULTURNÍCH VÝROČÍ V ROCE 2019 – ZDE
• KAM DNES NA OBĚD? Co dobrého připravili kuchaři v hotelech a restauracích ve Vimperku a okolí? Vyberte si z nabídky – ZDE

 

22. – 29. září


 

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu – sobota 28. září

V pondělí očekáváme silný vítr (nízký stupeň nebezpečí).

Přes Dánsko bude v pondělí 30. září rychle postupovat tlaková níže nad Pobaltí. Při jejím postupu bude nad naším územím zesilovat západní až jihozápadní vítr, v nárazech bude mít rychlost 15 až 25 m/s (55 až 90 km/h), na horách až 30 m/s (až 110 km/h). Vítr bude slábnout během pondělního večera.

Platnost výstrahy od pondělí 30. 9. 2019 02:00 do pondělí 30. 9. 2019 20:00 SELČ, více informací najdete na webu ČHMÚ nebo v mobilní aplikaci ČHMÚ. (fbčhmu)


 

Zubní pohotovost o víkendu na Prachaticku
28.09.2019 MUDr. Jírový Volary Tovární 35 388333255
29.09.2019 MUDr. Vágnerová Prachatice Nemocniční 204 797993281

Ošetření akutním pacientům poskytují vyjmenovaní lékaři ve svých ordinacích vždy od 08.00 do 10.00 hod. Ve všední dny poskytuje zubní pohotovost Nemocnice v Českých Budějovicích od 16.30 do 21.30 hod, v sobotu, v neděli a o svátcích od 08.00 do 18.00 hod. v horním areálu nemocnice, pavilon C.


 

Správa Národního parku Šumava informuje

• Budova návštěvnického centra v Srní je 27. – 29. 9. z provozních důvodů uzavřena. Výběh s vlky je volně přístupný a parkování je v tomto termínu zdarma. Toalety jsou též přístupné. Od pondělí 30. 9. je provoz opět obnoven. Děkujeme za pochopení.

• Hraniční přechod Ferdinandsthal ve Ferdinandově údolí (Debrník) u Železné Rudy je již otevřen. Probíhala zde oprava můstku.
https://mapy.cz/turisticka…

(fbnpš)


 

Přehled tisku: novela zákona o zvířecích útulcích, jedináčci v Česku a podvodníci s kotlíkovými dotacemi

Zvířecí útulky by podle návrhu zákona nemohly fungovat bez podpory obcí. Obávají se proto, že jim města zakážou provoz, píše Deník. V Česku podle Lidových novin přibývá rodin s jedním dítětem. Další ratolest partneři odkládají kvůli financím i nedostatku školek. Skupina podvodníků ovládla on-line systém se žádostmi o kotlíkové dotace. Za služby chtěli 10 procent z peněz. Tématu se věnuje Mf Dnes. Více v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pátek 27. září: Oblačno až zataženo, během dne na jihu přechodně i polojasno, ojediněle, zpočátku místy, slabý občasný déšť. Během odpoledne a večera od severozápadu přeháňky nebo občasný déšť. Nejvyšší denní teploty 17 °C až 21 °C, na jihu až 23 °C. Mírný jižní až jihozápadní vítr 2 až 6 m/s se bude večer v Čechách měnit na západní.

Sobota 28. září: Oblačno až zataženo, místy, zejména na horách, přeháňky, ojediněle bouřky. Nejvyšší denní teploty 17 °C až 21 °C. Mírný jihozápadní vítr 2 až 5 m/s, během dne přechodně západní vítr 3 až 7 m/s s nárazy až 15 m/s.


 

Město Vimperk vyhlašuje výběrové řízení na místo úředníka – vedoucí odboru školství, kultury a cestovního ruchu

ČTĚTE ZDE


 

Město Vimperk vyhlašuje výběrové řízení na místo úředníka – referent odboru školství, kultury a cestovního ruchu

ČTĚTE ZDE


 

Přehled tisku: Ministryně Benešová musela na policii, digitální daň od poloviny roku 2020 a kontroly vody

Ministerstvo financí odmítlo námitky Komory daňových poradců, která chtěla prodloužit přechodnou lhůtu pro účinnost normy. Sedmiprocentní sazba bude platit třeba pro Facebook, Google nebo i Airbnb a Uber, píše deník E15. Deník N píše o nařčení Marie Benešové ze strany někdejšího kolegy, který tvrdí, že se ještě jako advokátka sešla před rozsudkem se soudcem Ladislavem Koudelkou. Více v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Čtvrtek 26. září: Oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky nebo déšť, hlavně v Čechách. K večeru v Čechách od západu přibývání oblačnosti a na západě později večer občas déšť. Nejvyšší denní teploty 17 °C až 21 °C. Mírný západní vítr 2 až 5 m/s bude večer slábnout.

Pátek 27. září: Oblačno až zataženo během dne přechodně místy i polojasno, ojediněle, na severovýchodě zpočátku místy slabý občasný déšť. Později odpoledne a večer od severozápadu místy přeháňky nebo občasný déšť. Nejvyšší denní teploty 19 °C až 23 °C. Mírný jižní až jihozápadní vítr 2 až 6 m/s se bude večer v Čechách měnit na západní.


 

Přehled tisku: registrace dronů, snižování platů při ekonomické recesi a dluhy kvůli drahým bytům

V rámci projektu „Chytré nebe“ vznikne databáze dronů, které váží více než čtvrt kilogramu. Podobné požadavky má i Evropská unie, píše Mf Dnes. Jsou profese, které na ekonomické krizi v roce 2008 vydělaly. Polepšili si třeba kvalifikovaní dělníci. Vyplývá to z analýzy Deníku N. Lidé se kvůli vysokým cenám bytů v Česku zadlužují, část nezvládá úvěry splácet. Tématu se věnují Hospodářské noviny. Více v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Středa 25. září: Oblačno až zataženo, během dne na většině území občas déšť nebo přeháňky. Během večer ustávání srážek. Nejvyšší denní teploty 15 °C až 19 °C, na jižní Moravě až 21 °C.. Mírný jihozápadní až západní vítr 2 až 6 m/s.

Čtvrtek 26. září: Oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky. K večeru v Čechách od západu přibývání oblačnosti a na západě později večer déšť. Nejvyšší denní teploty 17 °C až 21 °C. Mírný západní vítr 2 až 5 m/s bude večer slábnout.


 

Správa Národního parku Šumava informuje

Informační středisko Stožec bude z technických důvodů (přerušení dodávky elektrické energie) uzavřeno v termínech 26. 9., 27. 9. a 2. 10. 2019. Děkujeme za pochopení. (fbnpš)


 

Přehled tisku: dražší elektřina, fungování trollí farmy na facebooku a online aukce finanční správy

Na podzim se kvůli zvyšování cen na burzách opět zdraží elektřina, píše Deník E15. Redaktor Deníku N se dostal do skupiny tzv. trollů, kteří na facebooku šíří dezinformace. Podařilo se mu některé vyslechnout a popsat, jak komunita funguje. Finanční správa na svém webu spustila online aukce zabaveného majetku. Systém může za zájemce i sám přihazovat. Tématu se věnují Hospodářské noviny. Více v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Úterý 24. září: Oblačno až zataženo, hlavně na východě a severovýchodě přechodně polojasno. Ojediněle přeháňky, na jihozápadě Čech zpočátku místy slabý déšť. Později večer na západě srážky četnější. Nejvyšší denní teploty 17 °C až 21 °C, na jihu Moravy až 22 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s.

Středa 25. září: Oblačno až zataženo, během dne na většině území občas déšť nebo přeháňky. Nejvyšší denní teploty 14 °C až 18 °C, na Moravě a ve Slezsku 18 °C až 22 °C.. Mírný jihozápadní až západní vítr 2 až 6 m/s.


 

OMLUVA Jihočeského kraje za komplikace při přijmu žádostí o kotlíkové dotace

Vážení žadatelé, dnes v 6:00 (pondělí 23. září) byl spuštěn příjem žádostí o kotlíkové dotace. Systém byl z důvodu enormního zájmu a využití robotů i jiných programovatelných aplikací už od brzkého rána téměř neprůchodný. Žádosti byly během rána a dopoledne přijímány velice pomalu. Za tuto skutečnost se všem žadatelům omlouváme. V tuto chvíli již příjem žádostí funguje. Děkujeme za trpělivost při jejich odesílání. (tzjč)


 

Vyjádření k akci Dolni Vltavice

Je nám velmi líto, že v sobotu, vlivem neodstranitelné technické závady, jsme divákům nemohli dopřát show, jejímž vrcholem bylo vynoření obce Dolní Vltavice nad hladinu Lipna. Ačkoliv jsme dělali, co bylo v našich silách, nebylo možné závadu odstranit. Mrzí nás zklamání čekajících diváků a stejně tak nás mrzí měsíce práce mnoha lidí, kteří na projektu pracovali. Nejvíc je nám ale líto organizátorky, paní Emy Kondyskové, která dala celému projektu z nás všech nejvíce usílí a energie. A protože i my chceme vidět Dolní Vltavici opět nad hladinou Lipna, nabídli jsme paní Kondyskové uspořádání show v náhradním termínu. O konkrétní podobě a termínu již s paní Kondyskovou jednáme a spolecně Vás budeme včas informovat. Děkujeme za pochopení. Tým Art4promotion


 

Kotlíkové dotace – aktuální informace Jihočeského kraje (pondělí 23. září)

Vážení žadatelé, dnes v 6:00 byl spuštěn příjem žádostí o kotlíkové dotace. Systém je z důvodu velkého množství duplicitních žádostí a působením robotů dočasně přetížen. Nepřístupné jsou i webové stránky Jihočeského kraje. Systém přijímání žádostí pracuje zpomaleně. Při vkládání proto prosíme o trpělivost. Na odstranění závad se intenzivně pracuje. O průběhu vás budeme informovat. Děkujeme za pochopení. (fbjč)


 

Přehled tisku: noční práce na dálnicích, role Česka v boji s pašeráctvím a mikrojesle

Klíčovou zemí v boji proti pašování tygrů, při kterém bude využívána analýza DNA zvířat, se stane Česko, píše týdeník Euro. Projekt se jmenuje TygrisID. Ministerstvo dopravy zase se stavaři jedná o tom, že by dělníci na dálnicích pracovali i v noci. Noční práce na stavbách jsou běžné v Rakousku nebo Německu, píší Hospodářské noviny. Deník pak píše o novele, která by uzákonila takzvané mikrojesle. Více v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Končí astronomické léto. Noci se budou prodlužovat až do 22. prosince

V pondělí v 9.50 středoevropského letního času Slunce vstoupí do znamení Vah, nastává podzimní rovnodennost. Den bude stejně dlouhý jako noc. Dny se budou dál zkracovat do 22. prosince, na kdy připadne zimní slunovrat. I když astronomické léto pondělím končí, letní čas vydrží do 27. října. Podzim začne většinou slunečním počasím s nejvyššími teplotami přes 20 stupňů. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pondělí 23. září: Oblačno až zataženo, na severu a severovýchodě zpočátku i polojasno, na jihozápadě Čech zejména v oblasti Šumavy postupně místy déšť. Nejvyšší denní teploty 17 °C až 21 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s.

Úterý 24. září: Oblačno až zataženo, na východě skoro jasno až polojasno. V Čechách ojediněle slabý déšť. Nejvyšší denní teploty 17 °C až 21 °C, na východě až 22 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s.


 

Opustili nás v minulých dnech

Drahomíra Dvořáková (89 let, Kůsov).
Pohřební služba Šísl, Vimperk

Zdeňka Marečková (83 let, Prachatice), Robert Lapčík (75 let, Vitějovice), Jaroslav Vondráček (97 let, Prachatice), Václav Štabrňák (56 let, Žernovice), Jana Breitová (62 let, Prachatice).
Pohřební služba Paule, Prachatice

František Cais (89 let, Zdíkovec).
Pohřební služba Churaň, Vlachovo Březí

(Zdroj: Prachatický deník)


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si miminka čerstvě narozená v prachatické porodnici

ČTĚTE ZDE


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si miminka čerstvě narozená ve strakonické porodnici

ČTĚTE ZDE


 

Kolektivní systém ELEKTROWIN a.s. – sbírá vysloužilé elektrozařízení

Město Vimperk má od počátku tohoto roku uzavřenu smlouvu s kolektivním systémem ELEKTROWIN a.s., který zajišťuje odvoz a recyklaci drobných a velkých domácích elektrospotřebičů  ze sběrného dvora ve Sklářské ulici. V 1. a 2. čtvrtletí letošního roku bylo od občanů Vimperka nasbíráno 21,36 t těchto elektrospotřebičů, což v 1. čtvrtletí činilo 0,958 kg na jednoho obyvatele a ve 2. čtvrtletí  1,931 kg na jednoho obyvatele. Za tyto výsledky kolektivní systém ELEKTROWIN a.s. poskytl městu Vimperk odměnu ve výši 70 000 Kč z Motivačního programu společnosti  ELEKTROWIN a.s.. Tato finanční částka bude použita k propagaci třídění elektro a ostatních komodit. Závěrem bychom chtěli poděkovat všem občanům, kteří třídí elektro a snaží se chovat šetrně k našemu životnímu prostředí. (MĚSTO VIMPERK)


 

Separační nádoby na kovy

V měsíci září bylo po městě rozmístěno 13 separačních nádob na kovy. Tyto nádoby najdete na místech určených ke sběru tříděného odpadu v těchto lokalitách: Mírová 421, Mírová 456, Mírová 459, SNP 465, Luční 501, u COOPu – Špidrova, Čelakovského 352, K. Weise, Nad Stadionem 357, Zámek 33, K. Světlé, Kaplířova 69, Náměstí Svobody – odbočka na Zlatou Stezku. Do separačních  nádob na kovy můžete odkládat: plechovky od piva a ostatních nápojů, vymyté konzervy od jídla a krmení pro zvířata, víčka od pivních lahví, šroubky, hřebíky a ostatní drobné kovy. Hliník jako takový je z celkového objemu kovů dotřiďován, avšak víčka od jogurtů do těchto nádob nevhazujte – nelze je následně vytřídit. Do těchto nádob nevhazujte kovové obaly od barev a olejů – jedná se o nebezpečné odpady. Tyto obaly odneste do sběrného dvora ve Sklářské ulici.

Pokud byste měli návrh, v které lokalitě  by ještě bylo vhodné umístit separační nádoby na kovy, zavolejte, prosím,  na tel.: 388 402 229, 602 527 070, nebo napište e-mail: marie.hejlkova@mesto.vimperk.cz. (MĚSTO VIMPERK)


 

Jak zlikvidovat olej a tuk po smažení? A kam s ním?

Tuky nevylévejte do WC, do kanalizace nepatří. Ničíte si tím odpad. S tuky a oleji po smažení by se mělo nakládat jako s odpadem. Žádáme občany, aby  je shromažďovali do použitých PVC obalů (PET lahve atd.) a ukládali do určených separačních nádob. Tyto  nádoby najdete na místech určených ke sběru tříděného odpadu v těchto lokalitách: U Lázní, K. Weise, u COOPu – Špidrova, Klostermannova 367, Čelakovského 401, Mírová 421, Mírová 456, K Rokli 494, Luční 498, Mírová 431, SNP 465, Pražská 202, Hraničářská 38, Pod Homolkou 11, Na Vyhlídce 13. Dále pak je možno odevzdávat tyto odpady ve sběrném dvoře ve Sklářské ulici.

Pokud bude vysmažený olej a tuk vyléván do WC, výlevek a dřezů v domácnostech, je nanejvýš pravděpodobné, že nastane dříve či později havarijní stav na kanalizaci. Kanalizace bude neprůchodná. Tuky a oleje do kanalizace nepatří!!

V kanalizaci dojde k vysrážení tuků a olejů a jejich následnému usazování na stěnách kanalizace, což vede k postupnému zanášení a ucpávání kanalizace, respektive zalepení odpadních systémů v domácnostech.

Nejčastější případy nastávají v přečerpávacích jímkách a nádržích, kde dochází po ochlazení tuků k ucpání čerpadel a to z důvodu obalení spínacích plováků tuky. Tuky se v kanalizaci také částečně rozkládají, tím vznikají mastné kyseliny a ty zvyšují korozi stěn kanalizačního potrubí. Současnou kombinací nečistot v odpadních vodách, kde se střetávají vody z mycího procesu (zbytky jídel, tuky, cukry apod.), pracího procesu (prací prostředky) a splaškové vody,  vzniká pozitivní prostředí pro výše uvedený problém. Pokud jde o separaci potravinářských olejů, tak je to první krok k prodloužení životnosti a akceschopnosti odpadních potrubních systémů v domácnostech i v  celém kanalizačním systému města.

Pokud byste měli návrh, v které lokalitě  odpadové nádoby na tuky a oleje chybí, zavolejte, prosím,  na tel.: 388 402 229, 602 527 070, nebo napište e-mail: marie.hejlkova@mesto.vimperk.cz. (MĚSTO VIMPERK)


 

Povinné čipování psů

Podle veterinárního zákona je chovatel povinen zajistit, aby byli psi platně očkováni proti vzteklině. Očkování proti vzteklině  je platné, pouze pokud je pes nezaměnitelně identifikován (čipování, dříve tetování). Označit psa čipem je nutno  provést u veterináře, který vpíchne centimetrový čip zvířeti pod kůži a  majitel za to zaplatí přibližně od tří do pěti set korun. Majitelům psů, kteří po 1.1.2020 nebudou označeni čipem,  bude hrozit pokuta až 20 tisíc korun. Nutnost čipování se týká všech psů. Výjimku mají jen ti, kteří jsou označeni čitelným tetovacím číslem (týká se psů s rodokmenem) provedeným před 3. červencem 2011. Čip musejí mít také  psi starší 8,5 roku, kteří tetování nemají nebo je nečitelné.

Zároveň čipování úzce souvisí s očkováním proti vzteklině. Kdo nebude mít psa čipovaného, znamená to, že nemá platné očkování. Na očkování proti vzteklině, které je u nás povinné od roku 1953, dohlíží Státní veterinární správa, která bude nově dohlížet také na čipy. Kontrolovat psy mohou také strážníci. Ti jsou  vybaveni speciální čtečkou, kterou ke zvířeti přiloží a zjistí, jestli má čip. Užitečné to může být třeba v případě, kdy pes někoho pokouše. Pokud bude mít pes čip, dotyčný bude vědět, že pes je očkovaný proti vzteklině. Chovatel je povinen zajistit, aby identifikační číslo psa bylo zaznamenáno v dokladu o očkování psa. (MĚSTO VIMPERK)


 

Letiště České Budějovice zve své sousedy

Jako jedni z prvních budou mít obyvatelé obcí v okolí letiště možnost si důkladně prohlédnout vnitřní prostory nového terminálu. V sobotu 21. září. Mají šanci nahlédnout do útrob budovy, která je zatím široké veřejnosti uzavřena, nicméně je už zcela kompletně vybavena na odbavení cestujících. Společnost Jihočeské letiště České Budějovice a.s. pro občany z Litvínovic, Plané u Českých Budějovic a Homolí na sobotu 21. září objednala autobus firmy StiBUS, který zájemce o prohlídku v průběhu dopoledne zaveze přímo před terminál.  „Řídíme se pravidlem, že se sousedy je třeba dobře vycházet, základem dobrých vztahů je pak zejména vzájemná komunikace. Právě proto by měli být lidé z okolních obcí mezi prvními, kteří novým terminálem projdou a získají informace o tom, co je u nás nového, co nás čeká, na čem pracujeme,“ doplňuje tisková mluvčí Letiště České Budějovice Martina Vodičková.  Letiště České Budějovice také plánuje od října ukázat terminál veřejnosti v rámci organizovaných prohlídek s výkladem. „Vedle účelu, pro který byl postaven, tedy k odbavení cestujících, zvažujeme také v budoucnu využití těchto výjimečných prostor ke kulturním či společenským akcím,“ dodává Vodičková.

Letištní terminál byl postaven v rámci dokončení modernizace Letiště České Budějovice financované Jihočeským krajem. Stavební práce byly zahájeny na konci roku 2017 a stavba byla dokončena na konci června 2019. Během 20 měsíců dodavatelská forma Hochtief CZ vybudovala přípojky inženýrských sítí pro objekt terminálu, vlastní budovu terminálu a přístupovou komunikaci k objektu, parkoviště pro cestující a zaměstnance včetně osvětlení. Opravena a rozšířena byla odbavovací plocha, budova zabezpečení letového provozu, letištní radionavigační zařízení, světelné vybavení, technologie odbavení cestujících a zavazadel či meteorologické vybavení. Jihočeský kraj vložil do této stavby 646 milionů korun. Na letiště v současné době létají letouny do rozpětí křídel 24 metrů. Zahájení provozu pro obchodní lety je plánováno na rok 2021. (tzjč)


 

Domov pro seniory Bechyně obhájil certifikát kvality

Domov pro seniory Bechyně, který zřizuje Jihočeský kraj, obhájil letos v září Značku kvality v sociálních službách. Systém externí certifikace zařízení sociálních služeb funguje od roku 2011 a je založen na bodovém hodnocení ubytování, stravování, kultury a volnočasového vyžití, partnerství a péče. Cílem je poskytnout zájemcům informace, jak kvalitní služby mohou v tomto zařízení očekávat. Značka kvality v sociálních službách byla v roce 2013 zařazena do vládního programu Česká kvalita, který garantuje objektivitu a nezávislost značek kvality na českém trhu.

Domov pro seniory Bechyně získal od  Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR (APSS ČR), která systém provozuje, celkem 945 bodů z 1000 možných a obdržel tedy maximální počet 5 hvězdiček. Oproti minulému hodnocení v roce 2015 si o 30 bodů polepšil. K úspěšnému výsledku gratuloval náměstkovi hejtmanky Zdeňku Dvořákovi prezident APSS ČR Jiří Horecký v dopise, který naleznete ZDE (tzjč)


Žáci z Třeboně se pojedou učit brousit křišťál do Číny. Jejich vrstevníci ze Říše středu zavítají zdokonalit své řemeslo na jih Čech

Učit se brousit křišťál. To je hlavní cíl stáže pětice žáků sklářských oborů Obchodní akademie, Střední odborné školy a Středního odborného učiliště v Třeboni v čínském městě Donghai. Tamní partnerskou střední školu, kde se opracovávání tohoto kamene vyučuje, navštíví poprvé v rámci výměnného pobytu ve dnech 27. září až 25. října letošního roku. Doprovod jim bude dělat jejich mistr odborného výcviku. Potvrdil to náměstek hejtmanky pro školství Zdeněk Dvořák.

„Stáž žáků se zrodila na základě Memoranda o vzájemné spolupráci a organizování výměnných studentských pobytů mezi oběma školami. Podepsané bylo během návštěvy delegace Jihočeského kraje v Číně v listopadu 2017,“ upřesnil Dvořák.

Členem delegace byl i ředitel OA, SOŠ a SOU v Třeboni Petr Káninský. Ten se navíc během pobytu v Říši středu také domluvil na spolupráci se zástupcem české sklárny GLASS WORKS Oseček s.r.o., která v Donghai vybudovala podnik na výrobu českého křišťálu.

„Vyřízení pobytu bylo docela náročné. Na začátku prázdnin byly zakoupeny letenky do Pekingu a do konce tohoto týdne bude hotové vízum. Cestu do Číny financuje škola za přispění Jihočeského kraje. Část si hradí i samotní žáci. Náklady na místě, tedy přepravu, ubytování a stravu, zajišťuje čínská škola,“ upřesnil Káninský.

Na stáž Jihočechů v Číně letos v listopadu naváže reciproční výměnný pobyt čínských žáků v Třeboni, kteří se ve zdejší škole budou učit brousit české sklo. Financování bude obdobné, náklady na pobyt ve městě pro pětici žáků a jejich dozor bude hradit OA, SOŠ a SOU.

Křišťál je bezbarvá odrůda křemene a většinou se vyskytuje ve formě krystalů. Vzniká jako většina křemičitanů vykrystalizováním z magmatu. Hojně se využívá ve šperkařství, v laserové technice a radiotechnice, pro výrobu optických přístrojů a ve sklářském průmyslu. (tzjč)


 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře