NÁŠ TIP NA VÍKEND: Extrémní překážkový závod Spartan v Lipně n. Vltavou....

NÁŠ TIP NA VÍKEND: Extrémní překážkový závod Spartan v Lipně n. Vltavou. Pořadatelé čekají tisíce lidí

 

Bláto, pot a dřina. S touto vidinou míří o víkendu 21. – 22.  září do Lipna nad Vltavou tisíce účastníků extrémního překážkového závodu Spartan. Ten se k jihočeskému moři vrací po úspěšné loňské premiéře. Jedinečné přírodní podmínky a zázemí destinace si pochvalují závodníci i sami organizátoři.

Plazení v bahně, šplhání po laně, házení oštěpem na terč, běhání s pískem na zádech a zdolávání překážek. To vše je součástí Spartan Race, jednoho z nejpopulárnějších závodů překážkového běhání v extrémních podmínkách na světě. Běží se za každého počasí a program jihočeské zastávky zahrnuje hned tři závody. Jedná se totiž o takzvaný Spartan Trifecta víkend a ti, kdo dokončí všechny závody, získají speciální medaili. Na sobotu je připraven nejnáročnější ze závodů Spartan Beast, který čítá více než 30 překážek a trať dlouhou minimálně 20 km. V neděli se pak běží dvě kratší varianty. Super s minimálně 13 km a 25 překážkami a Sprint na 5 km s 20 překážkami.

“Zvolili jsme lokalitu podle jedinečných přírodních podmínek, vynikajícího zázemí a ubytovacích kapacit. Podle ohlasů se všichni závodníci těší na Lipno,“ uvedl hlavní organizátor závodů Michal Kúkola.

Součástí eventu je i závod věnovaný hendikepovaným dětem Spartan Special, kterého se zúčastní 21 rodin. Děti s doprovodem zdolávají speciálně navrženou trať s překážkami. Smyslem závodu je setřít rozdíly a ukázat, že sport je opravdu pro každého.

Do závodu je v tuto chvíli přihlášeno více než 8300 dospělých závodníků a téměř 1200 dětí. Organizátoři však po loňských zkušenostech očekávají i početný doprovod. „V minulém roce přijelo na Lipno přes dvacet tisíc lidí. Pochvalují si, že mimo závodění si užijí další aktivity, které destinace nabízí. Závodníci tak často berou celou rodinu,“ dodává Kúkola.

Trasy jsou navrženy tak, aby byly atraktivní, jak pro samotné závodníky, tak i pro diváky. Centrem Spartan Race je prostor u centrálního parkoviště Skiareálu Lipno, kde je start i cíl. Závodníci se ale vydají například na sjezdovky na severních svazích areálu, nebo přímo na Stezku korunami stromů.

V centrální Evropě seriál ročně čítá 15 až 17 závodů, které se připravují nejen na našem území, ale i na Slovensku, v Maďarsku, Polsku a Rumunsku. Závodů se účastní široká, ale věrná komunita lidí. Podle Kúkoly jsou to všichni ti, kteří se snaží vyjít ze své komfortní zóny, otestovat a mnohdy i překonat své schopnosti.

Program Lipno Spartan Trifecta víkend:

21. září – SOBOTA

SPARTAN BEAST – minimálně 20km a minimálně 30 překážek. Součástí bude i výběh na Stezku korunami stromů.

Start: 8:00 a každých 30 minut vyběhne na trasu 250 závodníků.

SPARTAN SPECIAL: závod pro děti s handicapem. Start závodu je v 15:00 hodin.

Musí zdolat pro ně navrženou speciální trasu. Cílem je, aby se děti cítily jako jejich zdraví kamarádi.

Ve 12:35 odstartuje SPARTAN KIDS – překážkový závod pro děti ve věku 4-14 let. Děti jsou rozděleny do čtyřech věkových kategorií a jsou pro ně připraveny 3 trasy.

 

23. září – NEDĚLE

SPARTAN SUPER -závod má 13 km a minimum 25 překážek.

Start v 8:00 hod

SPARTAN KIDS v 11:35– překážkový závod pro děti ve věku 4-14 let. Děti jsou rozděleny do čtyřech věkových kategorií a jsou pro ně připraveny tři trasy.

SPARTAN SPRINT – závod má minimálně 5 km a minimum 20 překážek.

Start 13 hodin.

 

Text a foto z loňského ročníku závodu: (vs)

 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře