KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

Vimperk – náměstí Svobody / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

Vimperský kulturní kalendář – ZDE
• Pranostiky na srpen – ZDE
• Naše nabídka kulturních a společenských akcí na Vimpersku i jinde je ZDE
• ZÁŘÍ A ČESKÉ DĚJINY: Některé události, které měly v minulosti zásadní význam pro naši zemi a náš národ – ZDE
• KALENDÁRIUM KULTURNÍCH VÝROČÍ V ROCE 2019 – ZDE
• KAM DNES NA OBĚD? Co dobrého připravili kuchaři v hotelech a restauracích ve Vimperku a okolí? Vyberte si z nabídky – ZDE

 


16. – 22. září



 

Obdobně jako páteční ráno bylo i to dnešní sobotní studené. Ranní minimální teploty ve 2 m nad zemí se pohybovaly mezi 5 až 0 °C, nejchladněji bylo opět v mrazových kotlinách na Šumavě, kde klesaly k hodnotám kolem -6 °C

Při jasné obloze a zeslabenému větru docházelo v průběhu noci k intenzivnímu vyzařování tepla povrchu do atmosféry a teploty v přízemní vrstvě (v 5 cm nad zemí) tak klesaly na hodnoty mezi +2 až -3 °C, ojediněle pak klesaly i níže. Přízemní mrazíky tak postihly nejvyšší měrou stejné oblasti jako včera tzn. kraje v jihozápadní polovině (Karlovarsko, Plzeňsko, Českobudějovicko a Vysočinu) a také Liberecký kraj.


 

Přehled tisku: příliv turistů na Šumavě, nedostatek učitelů i vyprodané vysokoškolské koleje

Na prvních stupních základních škol je nedostatek mužských kantorů. Dočtete se to v Lidových novinách. Návštěvnost Národního parku Šumava začíná být problémem, píše o tom regionální Deník. Podle Práva je většina vysokoškolských kolejí ještě před začátkem roku obsazená. Více se dočtete v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Sobota 21. září: Většinou jasno. Nejvyšší denní teploty 16 °C až 20 °C.

Neděle 22. září: Jasno nebo skoro jasno, ráno ojediněle mlhy. K večeru od jihozápadu pozvolné přibývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 18 °C až 22 °C.


 

Zubní pohotovost o víkendu na Prachaticku
21.09.2019 MUDr. Suková Vimperk poliklinika 388414948
22.09.2019 MUDr. Suková Vimperk poliklinika 388414948

Ošetření akutním pacientům poskytují vyjmenovaní lékaři ve svých ordinacích vždy od 08.00 do 10.00 hod. Ve všední dny poskytuje zubní pohotovost Nemocnice v Českých Budějovicích od 16.30 do 21.30 hod, v sobotu, v neděli a o svátcích od 08.00 do 18.00 hod. v horním areálu nemocnice, pavilon C.


 

Přehled tisku: pracovní víza na boj s kůrovcem, peníze od pojišťoven i největší teleskop světa

Tématem pátečního Práva je vládní program mimořádných pracovních víz. V rámci něj by mělo do Česka přijít na čtyři a půl tisíce Ukrajinců, kteří pomůžou nahradit chybějící pracovní síly v zemědělství, lesnictví nebo potravinářství. Největší teleskop světa vyroste na vrcholu havajské hory Mauna Kea. Píšou o tom páteční Hospodářské noviny. Více se dočtete v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Správa Národního parku Šumava informuje

Upozorňujeme návštěvníky, že 23. září a 2. října bude uzavřena budova Návštěvnického centra Kvilda a Informační středisko Kvilda z provozních důvodů. (fbnpš)


 

Předpověď počasí

Pátek 20. září: Jasno až polojasno, na severu, severovýchodě a východě přechodně oblačno. Nejvyšší denní teploty 13 °C až 17 °C. Slabý proměnlivý, během dne mírný západní až severozápadní vítr 2 až 5 m/s.

Sobota 21. září: Většinou jasno. Nejvyšší denní teploty 15 °C až 19 °C.


 

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu – čtvrtek 19. září

V důsledku malé oblačnosti a uklidnění větru se budou zejména na západě a jihozápadě Čech a v oblasti Českomoravské vrchoviny ve druhé polovině noci na pátek a v pátek ráno (20. 9.) pohybovat teploty vzduchu ve 2 metrech kolem 0 °C, přízemní teploty mezi -2 až -7 °C. Na ostatním území se teploty pod 0 °C vyskytnou jen lokálně, zejména v údolích. Mráz může způsobit škody zejména na dosud nesklizených zemědělských plodinách a také na vegetaci, která je citlivá i na krátkodobou teplotu pod bodem mrazu.

Informace k výstraze na webu www.chmi.cz


 

V pořadí čtvrtý speciál uvařil tento rok sládek strakonického pivovaru Vlastimil Matej
Jedná se o tradiční Svatováclavský ležák, který pivovarští vaří na zdejší pouť věnovanou právě svatému Václavovi. Jedná se o za studena chmelený speciál se stupňovitostí 12 a s obsahem alkoholu 5,0 % obj. Při studeném chmelení se chmel přidává do ležáckého tanku až při finální fázi dozrávání piva. Podle sládka pivovaru Vlastimila Mateje má pivní speciál výrazné chmelové aroma, které je cítit jak ve vůni, tak v chuti. Samozřejmostí je, že pivo nebude filtrované, ale bude mít lehký zákal, vytvořený jemnými kulturními kvasinkami.

„Pro letošní rok jsme pro studené chmelení použili čerstvě sklizený hlávkový žatecký chmel odrůdy Harmonie. Použití čerstvě sklizených chmelových hlávek je vzácnost, možné je jen v průběhu sklizně trvající pouze několik týdnů,“ uvádí sládek. Svatováclavský ležák je již tradičně nefiltrovaný.

Pivo se prodává ve vybraných dudáckých restauracích a také v pivovarské prodejně ve skleněných lahvích o obsahu 0,75 litru. (pp)

Informovali jsme zde: DUDÁK – Měšťanský pivovar Strakonice: Ochutnejte náš Svatováclavský ležák


 

Přehled tisku: korespondenční hlasování ve volbách, minimální důchod pro seniory a velká pole bez dotací

V příštích volbách v roce 2021 by už Češi v zahraničí mohli volit korespondenčně. Návrh podle deníku E15 bude projednávat sněmovna. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) chce garantovat penzistům minimální důchod, který by se hradil z rozpočtu, píší Lidové noviny. Farmářům, kteří pěstují jednu plodinu na více než 30 hektarech, hrozí ztráta dotací, informují Hospodářské noviny. Více v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Radnice ve Vimperku informuje: BYTOVÁ KOMISE

Bytová komise se koná dne 25.09.2019  ve 14.00 h v budově bývalé lesnické školy ve Vimperku.


 

Předpověď počasí

Čtvrtek 19. září: Jasno až polojasno, během dne přechodně oblačno. Na severovýchodě místy přeháňky, hlavně na horách, nad 1200 m smíšené nebo i sněhové. Nejvyšší denní teploty 11 °C až 15 °C. Mírný severozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Pátek 20. září: Jasno až polojasno, na severu, severovýchodě a východě přechodně oblačno. Nejvyšší denní teploty 13 °C až 17 °C. Slabý proměnlivý, během dne přechodně mírný západní až severozápadní vítr 2 až 5 m/s.


 

Informace Správy Národního parku Šumava

Vážení návštěvníci, z důvodu opravy můstku ve Ferdinadově údolí (Debrník) u Železné Rudy bude tento hraniční přechod od 23. 9. do 6. 10. uzavřen.
Uzavření trasy bude v terénu označeno informační cedulí. Náhradní trasa je vedena přes Alžbětín:
– pro pěší https://mapy.cz/s/lefogabote
– pro cyklisty https://mapy.cz/s/mufohebaku

(fbnpš)


 

Přehled tisku: návrh o církevních restitucích, nové národní kulturní památky nebo úvěry pro start-upy

Do církevních restitucí by neměly spadat nemovitosti zabrané Benešovými dekrety, stojí v novém návrhu, o kterém informují Hospodářské noviny. Nyní jsou církevní náhrady vypočítané na 135 miliard korun. Seznam národních kulturních památek se podle Lidových novin rozšíří o sedm položek. Na seznam přibude hrob Jana Palacha nebo budova Českého rozhlasu, uvádí list. Více se dozvíte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Středa 18. září: Jasno až polojasno, během dne přechodně oblačno. Na horách na severu a severovýchodě odpoledne ojediněle přeháňky, od 1300 m smíšené nebo i sněhové. Nejvyšší denní teploty 13 °C až 17 °C. Mírný severozápadní vítr 3 až 7 m/s bude později slábnout.

Čtvrtek 19. září: Jasno až polojasno, během dne přechodně oblačno, na severu a severovýchodě ojediněle přeháňky, hlavně na horách, nad 1200 m smíšené nebo i sněhové. Nejvyšší denní teploty 11 °C až 15 °C. Mírný severozápadní vítr 2 až 5 m/s.


 

Přehled tisku: problematické odznaky veteránů, hrazené operace kloubních náhrad a cirkusy v Česku

V úterních novinách se dočtete, že nové odznaky policejních veteránů připomínají ty, které mají aktivní policisté. Informuje o tom Mf Dnes. Pacientům s novou kloubní náhradou mají pojišťovny proplácet operaci, píše Deník. A cirkusy v Česku chtějí podle Lidových novin dál ukazovat divákům zvířata. Více se dozvíte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Úterý 17. září: Proměnlivá, převážně velká oblačnost, ojediněle přeháňky, hlavně na horách. Večer od severozápadu přechodně přeháňky místy. Na jihu ráno a zpočátku i dopoledne ještě zataženo a místy s deštěm. Nejvyšší denní teploty 14 °C až 18 °C, na jihu a jihovýchodě kolem 20 °C. Mírný severozápadní vítr 2 až 5 m/s během dne zesílí na 4 až 7 m/s, postupně s nárazy kolem 15 m/s, na severních horách až 20 m/s.

Středa 18. září: Skoro jasno až polojasno, jen přechodně oblačno. Na severu a severovýchodě ojediněle přeháňky, zejména na horách, od 1200 m smíšené nebo i sněhové. Nejvyšší denní teploty 13 °C až 17 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 3 až 7 m/s, zpočátku místy s nárazy kolem 15 m/s, bude později slábnout.


 

Upozornění – uzavření chodníku

Upozorňujeme občany, že z důvodu provádění stavby „Vimperk, ulice Klostermannova – teplovodní přípojka pro č.p. 368 a 369“  bude pro pěší uzavřen chodník spojující ulici Palackého a ulici Klostermannova (od domu č.p. 370 v Palackého ulici k domu č.p.368 v ulici Klostermannova). V průběhu realizace této stavby nebude možné parkovat vozidla před čp. 368 v ulici  Klostermannova, proto je nezbytné, aby zde parkující obyvatelé včas přeparkovali svoje vozidla, a to nejpozději do 16.9.2019 – 8.00 hod., kdy proběhne předání staveniště zhotoviteli stavby a dojde k vymezení a zajištění prostoru staveniště. V souvislosti s touto akcí upozorňujeme občany na potřebu dbát zvýšené opatrnosti při pohybu v blízkosti staveniště. Stavba bude probíhat v období od 16.09.2019 do 11.10.2019. (MĚSTO VIMPERK)


 

ZÁPIS DO 11. ROČNÍKU VIMPERSKÉ AKADEMIE SENIORŮ

V říjnu zahajuje město Vimperk již jedenáctý ročník vzdělávacího cyklu pro seniory s názvem Vimperská akademie seniorů. Zájemci se mohou hlásit osobně, telefonicky nebo e-mailem u koordinátorek akademie (tel.: 388 402 263, 388 402 264; lenka.svecova@mesto.vimperk.czrenata.leskova@mesto.vimperk.cz) do 30. září 2019. Po tomto datu již další studenti nebudou přijímáni.Veškeré informace naleznete na www.vimperk.cz/akademie. (MĚSTO VIMPERK)


 

Nemocnice Vimperk oznamuje

V době od 16. do 20. září bude chirurgická ambulance v Nemocnici Vimperk uzavřena z důvodu dovolené.
Služby bude v dané době zajišťovat pracoviště v Nemocnici Prachatice či Strakonice.

Ošetření poskytuje také Chirurgická ambulance Stachy (MUDr. Miroslav Krýsl)


 

Přehled tisku: pracující vězni, export léčebného konopí a ústup přepravy uhlí po železnici

V českých denících se v pondělí dozvíte, že rostou tržby z práce vězňů. Pracuje více než polovina vězněných, píše E15. Hospodářské noviny se věnují největšímu českému nákladnímu dopracvi ČD Cargo. Vlaky vozí stále méně uhlí a rudy, dopravce se tak musí soustředit na jiné komodity. Deník Právo pak píše, že výrobci českého konopí zřejmě budou moct svoje zboží vyvážet do ciziny. Více v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pondělí 16. září: Polojasno, během dne od severu oblačno až zataženo a později v severní polovině území občas déšť. V noci srážky i na zbytku území. Nejvyšší denní teploty 18 °C až 22 °C, na jihu až 24 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 2 až 5 m/s.

Úterý 17. září: Oblačno až zataženo, místy přeháňky nebo občasný déšť, odpoledne ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 15 °C až 19 °C.


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si miminka čerstvě narozená ve strakonické porodnici

ČTĚTE ZDE


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si miminka čerstvě narozená v prachatické porodnici

ČTĚTE ZDE


 

Opustili nás v minulých dnech

Danuška Rodová (69 let, Vimperk), Jana Schwambergerová (69 let, Vimperk).
Pohřební služba Šísl, Vimperk

František Šulc (92 let, Prachatice), Ján Nagy (45 let, Lubeník), Josef Osvald (90 let, Prachatice), Anna Kůsová (88 let, Prachatice), Helena Schneedorferová (84 let, Prachatice), Václav Pecháček (73 let, Prachatice), Jan Bárta (72 let, Leptač), Jan Lukáš (90 let, Lužice).
Pohřební služba Paule, Prachatice


 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře