STRAKONICE: Civilisté se připravovali na obranu státní hranice. Naštěstí jen podle taktického...

STRAKONICE: Civilisté se připravovali na obranu státní hranice. Naštěstí jen podle taktického námětu

 

Místo odpočinku vojenský dril – tak strávilo poslední srpnový víkend třiatřicet civilistů, kteří dorazili do Strakonic na akci s názvem 25 hodin s 25. protiletadlovým raketovým plukem. Pod dohledem zdejších vojáků prošli nejen vševojskovým výcvikem, ale vyzkoušeli si i některé speciální činnosti, které ovládají příslušníci vojska pozemní protivzdušné obrany.

Nevšední akce probíhala pod taktickým námětem, který měl účastníky ještě více motivovat a vtáhnout do výcviku. Podle fiktivního scénáře byly povolány zálohy, aby posílily armádu při střežení hranic v důsledku eskalace migrační krize. „Úkolem strakonického útvaru je přijmout povolané zálohy a provést jejich základní výcvik v hlavních druzích vševojskové přípravy,“ informoval civilisty hned v úvodu praporčík Aleš Novotný, který na akci působil jako velitel čety.

Výcvik měl přilákat lidi do armády

Akce byla určená převážně lidem, kteří uvažují o vstupu do Armády ČR nebo aktivní zálohy. Jedním z vážných zájemců je Marek Hošta, který na akci přijel až z Ústeckého kraje. „Doufal jsem, že těch dvě stě kilometrů, co jsem absolvoval do Strakonic, bude stát za to. Chtěl jsem si vyzkoušet, jak probíhá vojenský výcvik, a dozvědět se bližší informace o pozicích, které armáda nabízí. Celá akce mě jen utvrdila v tom, že se chci stát profesionálním vojákem,“ svěřil se dvacetiletý absolvent Střední průmyslové školy v Chomutově.

Spokojenost neskrývala ani Ilona Šprunglová. „Baví mě zkoušet nové věci, při kterých musím navíc slevit ze svého běžného komfortu. Armáda mě zajímá od malička, jsem tedy ráda, že jsem mohla takzvaně nahlédnout pod pokličku služby vojáků,“ objasnila svou účast studentka, která pochází z malé obce v okresu Písek.

Velkým zážitkem byly bojové drily i boj zblízka

Budoucí zdravotnická záchranářka má ve svých plánech celkem jasno. „Chtěla bych nejprve vstoupit do aktivní zálohy a pak možná i do armády. Určitě bych ale chtěla zůstat ve zdravotnictví,“ dodala Ilona Šprunglová, pro kterou byl největší zážitek to, že si mohla vyzkoušet techniky boje zblízka, bojové drily i manipulaci s vojenskou zbraní.

Účastníci si mohli dále na trenažérech zkusit, jak vojáci zachytávají a sestřelují vzdušné cíle z protiletadlových kompletů RBS-70 a S-2M. Učili se používat radiostanice, orientovat se v mapě i jak se poskytuje první pomoc v bojových podmínkách. Čekal je také noční výsadek v neznámém terénu, kdy jejich úkolem bylo přesunout se na stanovené místo. Zde museli přečkat noc a střežit své postavení.

Civilisté dostali od instruktorů pochvalu

Někteří účastníci si nevedli vůbec špatně. Potvrdil to jeden z instruktorů, který po taktickém odsunu raněného do bezpečí zhodnotil činnost družstva: „To vůbec nebylo špatný. Jako civilisté se rozhodně nemáte za co stydět.“

Výcvik byl přínosem také pro strakonické vojáky, kteří si prohloubili své zkušenosti s vedením lidí. „Akce byla o to náročnější, že neřídili činnost vojáků, ale civilistů, z nichž někteří neměli s armádou dosud žádné zkušenosti. Nabitý program tak prověřil i zodpovědnost vojáků a určitou míru empatie, kdy museli civilistům pomáhat a mnohem více je vést, než když řídí činnost svých podřízených při běžném vojenském výcviku,“ doplnil kapitán Ján Fehér, který celé akci velel.

 

Text a foto: Kpt. Jana SAMCOVÁ, tisková a informační důstojnice 25. protiletadlového raketového pluku

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře