ČESKÉ BUDĚJOVICE: Jihočeský kraj vyráží do boje proti suchu a následkům kůrovcové...

ČESKÉ BUDĚJOVICE: Jihočeský kraj vyráží do boje proti suchu a následkům kůrovcové kalamity. Ve spolupráci s hasiči nabídne obcím výsadbu mladých stromků

Hejtmanka Ivana Stráská během slavnostního zahájení výstavy Země živitelka

 

Obce jižních Čech se letos na podzim budou moci zapojit do nového ekologického programu. Jihočeský kraj společně s dobrovolnými hasiči pomůže obcím zajistit výsadbu mladých stromků i následnou péči o ně. Protože patří mezi trojici krajů nejvíce postižených kůrovcovou kalamitou, chce tímto způsobem přispět k ochraně půdy i mikroklimatu.

V roce 2018 bylo na jihu Čech vytěženo přes 1,1 milionu krychlových metrů kůrovcového dřeva. Jihočeský kraj je proto přesvědčen, že s kůrovcovou kalamitou je nutné bojovat aktivně.

Kůrovcová kalamita je celonárodní záležitost, stejně jako vysychání krajiny. V době klimatických změn musíme myslet na funkci lesů při zadržování vody v půdě a je zapotřebí zachránit každý jeden zelený strom. Chceme v našem kraji, kde jsou nyní odtěžené velké plochy lesa pomoci obcím s opětovným zalesněním. Použijeme mix listnáčů a jehličnanů podle oblasti, kde se bude sázet. Zároveň hasiči zajistí zalévání sazenic, aby se dobře ujaly,“ vysvětluje důvod iniciativy hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská, která o programu poprvé informovala veřejnost v rámci slavnostního zahájení 46. ročníku Země živitelky.

Výsadby mladých stromků a péče o ně se zhostí dobrovolní hasiči. „Když nás vedení kraje oslovilo a požádalo o spolupráci, neváhali jsme. Náplní naší práce je ochrana životů a majetku, a máme za to, že ochrana krajiny a boj se suchem s ní úzce souvisí,“ dodává starosta jihočeských dobrovolných hasičů Jiří Žižka. „Je to také další příležitost posílit spolkový život v jihočeských obcích,“ uzavírá.

Text a foto: (tzjč)

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře