KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

Program oslav ZDE

 

Vimperský kulturní kalendář – ZDE
• Pranostiky na srpen – ZDE
• Naše nabídka kulturních a společenských akcí na Vimpersku i jinde je ZDE
• SRPEN A ČESKÉ DĚJINY: Některé události, které měly v minulosti zásadní význam pro naši zemi a náš národ – ZDE
• KALENDÁRIUM KULTURNÍCH VÝROČÍ V ROCE 2019 – ZDE
• KAM DNES NA OBĚD? Co dobrého připravili kuchaři v hotelech a restauracích ve Vimperku a okolí? Vyberte si z nabídky – ZDE


 

Přehled tisku: v Česku přibývá lesních požárů a na Brněnsku nalezli osadu z doby kamenné

V sobotním tisku se dočtete o tom, že v Česku kvůli suchu i kůrovci přibývá lesních požárů. Na Brněnsku archeologové objevili osadu z doby kamenné. A třetina jídla ze školních jídelen končí jako odpad. Přehled tisku pro vás sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Sobota 31. srpna: Jasno až polojasno, v horských oblastech při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší denní teploty 28 °C až 32 °C. Slabý, postupně většinou mírný jihovýchodní až jižní vítr 2 až 6 m/s.

Neděle 1. září: Jasno až polojasno, během dne od západu postupně přibývání oblačnosti a v Čechách místy, na Moravě a ve Slezsku jen ojediněle, přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší denní teploty 28 °C až 32 °C, na západě kolem 27 °C. Slabý, během dne mírný jižní až jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s se bude měnit na jihozápadní až západní.


 

Zubní pohotovost o víkendu na Prachaticku
31.8.2019 MUDr. Gála Prachatice Na Skalce 1120 388328196
01.09.2019 MUDr. Jírový Volary Tovární 35 388333255

Ošetření akutním pacientům poskytují vyjmenovaní lékaři ve svých ordinacích vždy od 08.00 do 10.00 hod. Ve všední dny poskytuje zubní pohotovost Nemocnice v Českých Budějovicích od 16.30 do 21.30 hod, v sobotu, v neděli a o svátcích od 08.00 do 18.00 hod. v horním areálu nemocnice, pavilon C.


 

Přehled tisku: nedostatek učitelů, nákup bez obalů a influenceři propagující alkohol

Učitelů v Česku je nedostatek. Momentálně jich chybí asi šest tisíc, ale situace se má dál zhoršovat, upozorňují Hospodářské noviny. Deník E15 si všímá, že stále více lidí v tuzemsku nakupuje do vlastních sáčků a nádob. A Mf Dnes píše o tom, že některé známé osobnosti na sociálních sítích porušují zákon o reklamách na návykové látky. Více se dozvíte v pátečním přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pátek 30. srpna: Oblačno až polojasno, zpočátku místy až zataženo. Místy, hlavně v horských oblastech, přeháňky nebo bouřky. Později večer ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 26 °C až 30 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s v bouřkách přechodně zesílí.

Sobota 31. srpna: Jasno až polojasno, v horských oblastech při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší denní teploty 28 °C až 32 °C. Slabý, během dne mírný jihovýchodní až východní vítr 2 až 5 m/s.


 

Ve čtvrtek 29. srpna odpoledne se zejména ve východní polovině našeho území místy vyskytnou přeháňky a bouřky, které mohou být ojediněle silné (přívalové srážky kolem 40 mm, nárazy větru). Na mapě vidíte předpověď úhrnu srážek modelu Aladin od dnešních 14:00 do zítřejších 02:00. Během odpoledne sledujte postup bouřek na našich meteorologických radarech. (FB – ČHMÚ)


Přehled tisku: zájem o starší zaměstnance, pozor na roupy a pokračování seriálu Pan Tau

Ve čtvrtečních novinách se dočtete, že firmy stojí podle deníku E15 kvůli krizi na pracovním trhu o starší zaměstnance. Deník varuje před střevními parazity roupy. A Pan Tau bude mít podle Hospodářských novin pokračování. Více se dozvíte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Čtvrtek 29. srpna: Skoro jasno až polojasno, od západu přibývání oblačnosti. Postupně místy přeháňky nebo bouřky, na východě až k večeru. Ojediněle i silné bouřky s kroupami a přívalovým deštěm. Nejvyšší denní teploty 28 °C až 32 °C, na západě Čech kolem 27 °C. Mírný jižní až jihozápadní vítr 2 až 5 m/s se bude měnit na západní a v bouřkách přechodně zesílí.

Pátek 30. srpna: Oblačno až polojasno. Místy, hlavně v horských oblastech, přeháňky nebo bouřky. Později večer ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 25 °C až 29 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s v bouřkách přechodně zesílí.


 

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu – středa 28. srpna

Ve čtvrtek 29. srpna se v souvislosti s přechodem studené fronty mohou v odpoledních a večerních hodinách na východě a jihu Čech, na Moravě a ve Slezsku ojediněle vyskytnout silné bouřky doprovázené přívalovými srážkami s krátkodobými úhrny kolem 40 mm. Během noci na pátek 30. srpna bude bouřková činnost slábnout. ℹ️Informace k výstrahám na webu http://portal.chmi.cz/files/portal/docs/meteo/om/vystrahy/index.html


 

 

Přehled tisku: dražší rozvody, problémy exvelvyslance Čumby v Libanonu a boj vosiček s mouchami

Kvůli novele zákona by podle Lidových novin manželé, kteří se před soudem nedohodnou na podmínkách rozvodu, mohli nově zaplatit sedm tisíc. Bývalý velvyslananec Svatopluk Čumba si během služby v Libanonu odnesl služební nábytek, píše Deník N. Vědci bojují s přemnožením much parazitickými vosičkami. Ty kladou do vajíček hmyzu larvy a zahubí je. Tématu se věnuje deník Právo. Více se dozvíte ve středečním přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Středa 28. srpna: Jasno až polojasno, přechodně až oblačno. Odpoledne a večer ojediněle přeháňky nebo bouřky, hlavně na severu. Nejvyšší denní teploty 27 °C až 31 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s, na Moravě a ve Slezsku většinou mírný jižní vítr 2 až 5 m/s.

Čtvrtek 29. srpna: Skoro jasno až polojasno, později až oblačno. Odpoledne a večer od západu postupně místy přeháňky nebo bouřky. Na Moravě a ve Slezsku srážky jen ojediněle. Ojediněle i silné bouřky s kroupami a přívalovým deštěm. Nejvyšší denní teploty 28 °C až 32 °C, na západě Čech kolem 28 °C. Slabý proměnlivý vítr v bouřkách přechodně zesílí.


 

Přehled tisku: zamítnuté peníze pro předsednictví EU, Bakalovy ztrátové butiky a české děti neumí plavat

V úterních novinách se dočtete, že premiér a šéf ANO Andrej Babiš zamítl všechny požadavky ministerstev o navýšení peněz, ze kterých by resorty mohly čerpat během předsednictví Česka Evropské unii. Píší o tom Hospodářské noviny. Luxusní butiky miliardáře Zdeňka Bakaly jsou podle Deníku N ve skoro stomilionové ztrátě. A české děti se podle Lidových novin častěji topí, neumí totiž dobře plavat. Více se dozvíte v přehledu tisku Radiožurnálu.  CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Úterý 27. srpna: Skoro jasno až polojasno, během dne přechodně až oblačno. Ojediněle, odpoledne a večer zejména v horských oblastech místy, přeháňky nebo bouřky, ojediněle i s kroupami a přívalovým deštěm. Nejvyšší denní teploty 26 °C až 30 °C. Mírný jihovýchodní vítr 2 až 5 m/s v bouřkách přechodně zesílí.

Středa 28. srpna: Jasno až polojasno, přechodně až oblačno. Ojediněle přeháňky nebo bouřky, hlavně na horách. Nejvyšší denní teploty 28 °C až 32 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s, na Moravě a ve Slezsku většinou mírný jižní vítr 2 až 5 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.


 

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu – pondělí 26. srpna

Tato výstraha prodlužuje výstrahu na silné bouřky i na úterý 27. 8. Na naše území bude nadále proudit vlhký a instabilní vzduch od jihovýchodu. Zejména v odpoledních hodinách se mohou ojediněle vytvářet lokální bouřky doprovázené přívalovými srážkami s úhrny až kolem 40 mm. Více informací na www.chmi.cz


 

Přehled tisku: chybějící stavební materiál, kampaň Nepozornost zabíjí a zmatky okolo příplatku

V Česku chybí stavební materiál, staví se proto i ze zmetků, informuje pondělní Právo. Regionální Deník zase upozorňuje, že nejvíce chodců umírá v Praze a nejčastěji za to můžou mobily. Na to se snaží upozornit i nová celorepubliková kampaň Nepozornost zabijí. Ceny dřeva kvůli kůrovci strmě klesají, za pár let se ale může situace měnit, protože smrkového dřeva bude nedostatek, píší Lidové noviny. Více v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál.  CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pondělí 26. srpna: Jasno až polojasno, přechodně oblačno a ojediněle, odpoledne a večer místy, přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší denní teploty 26 °C až 30 °C.

Úterý 27. srpna: Skoro jasno až polojasno, ojediněle přeháňky nebo i bouřky. Nejvyšší denní teploty 27 °C až 31 °C.


 

Opustili nás v minulých dnech

Jaroslav Pojsl (84 let, Dolní Nakvasovice), František Böhm (67 let, Volary), Josef Krejčí (82 let, Prachatice), Štěpán Kulhánek (66 let, Třeboň), Vladimír Běťák (67 let, Strunkovice nad Blanicí).

PS Paule, Prachatice

Hana Kuldová (65 let, Kotouň).

PS Churaň, Vlachovo Březí

Eva Gorgoňová (89 let, Stachy), Miluše Brožová (69 let, Bohumilice), Jana Domanská (72 let, Rohanov), Bohumír Kursa (70 let, Vimperk).

PS Šísl, Vimperk

Zdroj: PRACHATICKÝ DENÍK


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si miminka čerstvě narozená v prachatické porodnici

ČTĚTE ZDE


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si miminka čerstvě narozená ve strakonické porodnici

ČTĚTE ZDE


 

Traktoriáda v Horní Plané

Na Dobré Vodě v Horní Plané budou opět burácet motory. Hornoplánská traktoriáda se uskuteční v sobotu, 31. srpna od 11 hodin. Traktoristé, přichystejte stroje! Diváci, připravte se na skvělou zábavu! Místem konání bude opět hřiště na Dobré Vodě v Horní Plané. Registrace traktorů (kategorie jsou dvě – traktory tovární a domácí výroby) začne v 11 hodin. Poplatek je 160 korun. Soutěžní jízdy se uskuteční od 13 do 17 hodin. „Samotné soutěži bude předcházet spanilá jízda městem, která se uskuteční ve 12.30,“ upozorňuje Aneta Korandová z hornoplánského infocentra.

Vyhlášení výsledků a předání cen je naplánováno na 18. hodinu. „Samozřejmě opět nebude chybět doprovodný program – děti si zajezdí na čtyřkolkách a dospělí se později mohou těšit na taneční zábavu. V plánu je i MTB a BMX Show U Funnyho, což jsou akrobatické jízdy na kolech. Večer se pak uskuteční taneční zábava s Frantou Nejedlem a kapelou JZD,“ dodává Jiří Hůlka. Vstupné je zdarma a na místě bude postaven párty stan s občerstvením. Majitelé a řidiči traktorů se mohou na akci přihlásit předem – buď osobně v infocentru, nebo na telefonu 380 738 008 či na mailu info@sumava-lipno.eu. Veškeré informace zájemci naleznou na stránkách www.traktoriada-lipno.cz


 

Jihočeský kraj vyráží do boje proti suchu a následkům kůrovcové kalamity Ve spolupráci s hasiči nabídne obcím výsadbu mladých stromků

Obce jižních Čech se letos na podzim budou moci zapojit do nového ekologického programu. Jihočeský kraj společně s dobrovolnými hasiči pomůže obcím zajistit výsadbu mladých stromků i následnou péči o ně. Protože patří mezi trojici krajů nejvíce postižených kůrovcovou kalamitou, chce tímto způsobem přispět k ochraně půdy i mikroklimatu.

V roce 2018 bylo na jihu Čech vytěženo přes 1,1 milionu krychlových metrů kůrovcového dřeva. Jihočeský kraj je proto přesvědčen, že s kůrovcovou kalamitou je nutné bojovat aktivně.

Kůrovcová kalamita je celonárodní záležitost, stejně jako vysychání krajiny. V době klimatických změn musíme myslet na funkci lesů při zadržování vody v půdě a je zapotřebí zachránit každý jeden zelený strom. Chceme v našem kraji, kde jsou nyní odtěžené velké plochy lesa pomoci obcím s opětovným zalesněním. Použijeme mix listnáčů a jehličnanů podle oblasti, kde se bude sázet. Zároveň hasiči zajistí zalévání sazenic, aby se dobře ujaly,“ vysvětluje důvod iniciativy hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská, která o programu poprvé informovala veřejnost v rámci slavnostního zahájení 46. ročníku Země živitelky.

Výsadby mladých stromků a péče o ně se zhostí dobrovolní hasiči. „Když nás vedení kraje oslovilo a požádalo o spolupráci, neváhali jsme. Náplní naší práce je ochrana životů a majetku, a máme za to, že ochrana krajiny a boj se suchem s ní úzce souvisí,“ dodává starosta jihočeských dobrovolných hasičů Jiří Žižka. „Je to také další příležitost posílit spolkový život v jihočeských obcích,“ uzavírá.  (tzjč)


 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře