AKTUÁLNĚ: V Českých Budějovicích dnes začal 46. ročník mezinárodního agrosalonu Země Živitelka

AKTUÁLNĚ: V Českých Budějovicích dnes začal 46. ročník mezinárodního agrosalonu Země Živitelka

Foto: facebook

 

Na českobudějovickém výstavišti dnes začal 46. ročník agrosalonu Země živitelka. Slavnostního zahájení se  tradičně zúčastnila také hejtmanka Ivana Stráská a prezident republiky Miloš Zeman. Ten se shodně s hejtmankou dotkl problematiky kůrovcové kalamity a hrozby sucha.

Zastávám názor, že podobně, jako dobrý vedoucí pracovník zvyšuje produktivitu práce svého podniku, pak naopak ten špatný ho může výrazně zničit. Před mnoha a mnoha lety byl ministrem životního prostředí Martin Bursík, který výslovně v parlamentu při interpelacích řekl: Jsem přítelem kůrovce. Naivní víra, že po staletí trvajících hospodářských lesů uděláme divočinu, zničila Šumavu. Vy vidíte statisíce uschlých stromů. Takže Martin Bursík se negativně zasloužil o české zemědělství,“ uvedl Zeman.

Hejtmanka Ivana Stráská připomněla, že krása naší země, oslavovaná už naší státní hymnou je výsledkem usilovné práce našich předků. Dále pak pochválila školy za zapojení do krajské soutěže Jihočeská kuchtička, která odměňuje školy za vaření z regionálních surovin a navázala na tradici oznamování nových projektů Jihočeského kraje právě na Zemi živitelce. „Celá země čelí kůrovcové apokalypse a to hlavní, co nám chybí jsou ruce. Pracovité ruce, které pomohou kde je třeba. Chtěla bych poděkovat starostovi jihočeských dobrovolných hasičů Jiřímu Žižkovi, který tuhle myšlenku okamžitě přijal za svou a nabídl pomoc nejen při sázení, ale i při následné péči o malé stromky,” uvedla hejtmanka a vyzvala všechny přítomné, aby se do společného úsilí na obnovu našich lesů také zapojili. (tzjč)


 

Projev prezidenta republiky Miloše Zemana při zahájení agrosalonu Země živitelka 2019 v Českých Budějovicích

Vážený pane prezidente Klausi, vážený pane ministře zemědělství, vážení vzácní hosté a zejména vážená a milá paní hejtmanko Jihočeského kraje,

já jsem tady inventář, protože jsem zhruba po patnácté na Zemi živitelce, a jezdím sem rád, protože se setkávám s moudrými lidmi, s lidmi práce, těžké práce, práce s půdou, práce s hospodářskými zvířaty. A já bych ve svém stručném příspěvku chtěl mluvit právě o těchto lidech.

Když se obyvatel staré Kréty ptali, proč nemají hradby, odpověděli, našimi hradbami jsou naši muži. A hradbami našeho zemědělství, faktorem jeho dalšího rozvoje jsou lidé, kterým říkám srdcaři. Setkávám se s nimi v hojném počtu při výjezdech do krajů a samozřejmě se s nimi setkávám i dnes. Važme si lidí, kteří dokáží mnoho obětovat pro svůj podnik, kteří s ním tak říkajíc žijí a mají ho rádi.

A nevažme si naopak lidí, a to už tady padlo, kteří ničemu nerozumějí, ale o to jsou agresivnější. Nechci se vyjadřovat k hrabošům, ale chtěl bych pozdravit čápy. Nechci se vyjadřovat ani k suchu, ale chtěl bych pozdravit déšť. A jediná věc, protože jsem blízko Šumavy, je kůrovec. Zastávám názor, že podobně, jako dobrý vedoucí pracovník zvyšuje produktivitu práce svého podniku, pak naopak ten špatný může výrazně zničit.

Před mnoha a mnoha lety byl ministrem životního prostředí Martin Bursík. A jednou v Parlamentě při interpelacích prohlásil, cituji: „Jsem přítelem kůrovce.“ Konec citátu. Naivní víra, že po staletí trvajících hospodářských lesích z nich najednou uděláme divočinu, zničila Šumavu. Vy vidíte statisíce uschlých stromů, takže Martin Bursík se negativně, jako jsou v matematice záporná čísla, zasloužil o české zemědělství. Mimochodem teď se stal ze záhadných důvodů předsedou jakési pražské klimatické komise. A první, co prohlásil, že obyvatelé Prahy, kteří mají auta se spalovacími motory, musí počítat s tím, že je to jejich poslední auto.

Dovolte mi tedy závěrem, abych bez jakékoli souvislosti s Martinem Bursíkem citoval Jana Wericha. Kde blb, tam nebezpečno.

Děkuji vám za pozornost.

Miloš Zeman, prezident republiky, České Budějovice, 22. srpna 2019

https://www.hrad.cz/


 

Video Jihočeské televize z prvního dne výstavy (na facebooku)

 

Fotogalerie z prvního dne výstavy – připravil Jihočeský kraj:

 

Více informací o Zemi živitelce 2019

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře