POČASÍ: Vývoj situace a předpověď pro ČR do čtvrtka 15. srpna

POČASÍ: Vývoj situace a předpověď pro ČR do čtvrtka 15. srpna

Ilustrační foto: pixabay

 

Situace: Nad naše území bude zasahovat okraj tlakové výše postupující přes jižní Evropu k východu. O víkendu bude z Britských ostrovů nad Skandinávii postupovat tlaková níže, s ní spojená studená fronta
ovlivní počasí v sobotu a v noci na neděli. V pondělí přejde přes naše území k východu výrazná studená fronta, před kterou k nám bude vrcholit příliv velmi teplého vzduchu od jihozápadu. Za ní se do střední Evropy v chladnější vzduchu rozšíří nevýrazný výběžek vysokého tlaku vzduchu.

Předpověď na čtvrtek (00-24):
V noci zpočátku oblačno až zataženo, na východě doznívání deště nebo přeháněk, ojediněle bouřek, i silných. Postupně od západu ubývání srážek a oblačnosti, k ránu místy tvorba mlh nebo i nízké oblačnosti, hlavně v Čechách. Přes den polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty 18 až 14 °C, v západních Čechách kolem 13 °C. Nejvyšší denní teploty 24 až 28 °C, v 1000 m na horách kolem 18 °C. Mírný západní vítr 2 až 5 m/s, v noci v bouřkách přechodně zesílí.

Předpověď na pátek (00-24):
Jasno až polojasno, během dne na západě a severozápadě pozvolné přibývání oblačnosti. Ráno ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 15 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty 26 až 30 °C. Slabý proměnlivý, postupně mírný jihozápadní vítr 2 až 5 m/s.

Předpověď na sobotu (00-24):
Polojasno, zpočátku na západě a severozápadě, během dne od západu i na ostatním území oblačno až zataženo s přeháňkami, místy bouřky, zejména na východě ojediněle silné. Během večera v Čechách od severozápadu ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 19 až 15 °C. Nejvyšší denní teploty 27 až 31 °C, na západě a severozápadě kolem 24 °C, na jihovýchodě až 33 °C. Mírný jihozápadní až západní vítr 2 až 6 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.

Předpověď na neděli (00-24):
Jasno až polojasno, ráno ojediněle mlhy, zejména v Čechách. Na jihovýchodě zpočátku oblačno až zataženo s doznívajícím deštěm. Nejnižší noční teploty 17 až 13 °C, na západě Čech až 11 °C. Nejvyšší denní teploty 25 až 29 °C. Mírný západní vítr 2 až 5 m/s bude během dne slábnout a měnit se na východní.

Předpověď na pondělí (00-24):
Polojasno, od západu oblačno až zataženo, na většině území s přeháňkami a bouřkami, ojediněle silnými. Nejnižší noční teploty 18 až 14 °C. Nejvyšší denní teploty 27 až 31 °C, na jihovýchodě až 34 °C. Mírný jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s, na Českomoravské vrchovině s nárazy kolem 15 m/s se bude od západu měnit na západní. Vítr v bouřkách přechodně zesílí.

Vyhlídka počasí od úterý do čtvrtka:
Oblačno, místy přeháňky. Postupně až polojasno a srážky jen ojediněle. Nejnižší noční teploty 14 až 9 °C, v úterý na východě kolem 16 °C. Nejvyšší denní teploty 19 až 24 °C.

 

ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře