POLICIE ČR: Seniorka zabloudila při sběru hub v šumavském lese. Nakonec vše...

POLICIE ČR: Seniorka zabloudila při sběru hub v šumavském lese. Nakonec vše dobře dopadlo

 

Ve středu 17. července před čtrnáctou hodinou přijali policisté na Klatovsku oznámení od dcery, že její devětašedesátiletá matka ztratila orientaci v lesním porostu v lokalitě u Zhůří mezi Kochánovem a Starou Hutí na Hartmanicku.

V dopoledních hodinách šly obě ženy houbařit a matka telefonovala dceři, že bloudí po lese a má téměř vybitou baterii v mobilním telefonu. Žena má zdravotní problémy a byla obava o její zdraví i život.

Na místo policisté svolali pátrací akci, do které bylo zapojeno několik hlídek z různých oddělení a byl připraven i policejní vrtulník.

Podle sdělení občana se měla žena nacházet několik kilometrů za obcí Hartmanice, kde byla skutečně hlídkou policistů vypátrána krátce po patnácté hodině.

 

Doporučení Policie ČR:
V uplynulých letech policisté na Klatovsku pátrali po několika osobách ztracených při hledání hub v lesních porostech. Policisté realizovali pátrací akce, do kterých byli zapojeni policisté z pořádkové služby, policejní psovodi i vrtulník. Houbařům doporučujeme, aby navštěvovali místa, která znají. I zkušeným sběračům hub se může stát, že zabloudí.

Než se vydáte na procházku do lesa či sběr hub:
• nosit při sobě telefon s dostatečně nabitou baterií – především rada pro starší občany pro případ, že dojde ke zranění nebo nevolnosti či ztratí orientaci a mohou přivolat pomoc
• kompas i podrobnou mapu, když neznáte dokonale okolí
• oblečení, pokud dojde ke změně počasí v průběhu pohybu v lesních porostech
• nemocní, kteří užívají pravidelně léky, vzít s sebou
• mít u sebe dostatečné množství potravin a tekutin.

POLICIE ČR

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře