NA CESTÁCH: Drhovle

NA CESTÁCH: Drhovle

 

Jihočeská obec Drhovle, k níž patří místní části Brloh, Drhovle Ves, Drhovle Zámek, Dubí Hora, Chlaponice, Mladotice a Pamětice, leží severozápadně od Písku.

První písemná zmínka o vsi pochází z roku 1323. Dnešní Drhovli tvořily původně dvě vesnice (Velká a Malá Drhovle), nazývané Hořejší a Dolejší, které příslušely ke hradu Zvíkov. V roce 1323 obec daroval král Jan Lucemburský Petru z Rožmberka. V dalších staletích se majitelé střídali. Po Bílé hoře byla Drhovle jako konfiskát tehdejšího majitele Bernarda Hodějovského připojena ke Kestřanům, patřícím v té době Janu Vilému ze Švamberka. Tehdy na místě již zaniklé Hořejší Drhovle stál dvůr a při něm tvrz, vystavěná na počátku 17. století.

A Drhovle opět měnila majitele. V roce 1712 koupila drhovelský statek hraběnka Antonie Josefa Černínová z Chudenic pro svého syna Františka Antonína Černína. Později byly přikoupeny ještě statky Čížová a Sedlice, jež spolu s Drhovlí sňatkem s Černínovou dcerou Marií Lidmilou vyženil kníže August Antonín z Lobkovic. Jeho potomci vlastnili Drhovli až do roku 1924. Po pozemkové reformě koupil Drhovli v roce 1924 jako zbytkový statek Josef Štván, rolník ze Svučic.

V severovýchodní části obce stojí zámek z roku 1700, jenž tvořil středisko panství Lobkoviců na Písecku. V okolí vsi se nachází několik výklenkových kapliček z 1. poloviny 19. století a lipových alejí.

Původní tvrz byla přestavěna na zámek kolem roku 1700. Zámek je dvoukřídlá jednopatrová budova s protáhlým průčelím, které po přístavbě barokní části k renesanční tvrzi dostalo jednotnou fasádu. Ve zdivu je zachována renesanční tvrz, ve sklípku gotický portálek. Od roku 1953 slouží zámek jako domov důchodců a pro tento účel byl také stavebně upraven. Konečnou podobu získal domov důchodců po rozsáhlé rekonstrukci v roce 2003. Původní podoba zámku však byla zachována.

Tipy na výlet v obci Drhovle a jejím okolí.

 

MÍSTOPISY.CZ

Foto: Ivana PISKÁČKOVÁ

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře