RADNICE INFORMUJE: Máte nápad na zlepšení do 100 tisíc?

RADNICE INFORMUJE: Máte nápad na zlepšení do 100 tisíc?

 

Žijete ve Vimperku či osadách a vidíte kolem sebe místa, která by se mohla změnit k lepšímu? Vzpomínáte na lavičku za domem, kde jste se před lety potkávali se sousedy? Máte potíže s přístupem na veřejná místa s kočárkem?

Právě jsme na začátku prvního ročníku projektu “Tvoříme Vimperk”, díky kterému můžete sami navrhnout změnu k lepšímu. Získáte možnost aktivně se zapojit do rozhodování o části finančních prostředků z rozpočtu města – jedná se o tzv. participativní rozpočet. Pro Vaše nápady máme v tomto roce připraveno 300.000 Kč, v případě velkého zájmu až 500.000 Kč. 

Co je participativní rozpočet?

Je to příležitost pro občany, kteří chtějí udělat něco pro to, aby se jim ve městě žilo lépe. Je to také nová možnost pro město získat náměty na možné drobné úpravy a oživení veřejných prostranství či budov, které však mohou znamenat mnoho pro ty, jež v daném místě žijí či jím procházejí cestou do práce, do školy atp.

Pokud tedy víte o místech, která by si zasloužila oživit, upravit, pojďte zkusit navrhnout změnu k lepšímu a aktivně se zapojit do rozhodování o části financí z rozpočtu města. Může se jednat např. o opravu sochy, doplnění herních prvků, instalaci laviček, zvýšení bezpečnosti např. vyznačením přechodu, instalací osvětlení… Samotná realizace návrhu by neměla stát více jak 100.000 Kč bez DPH.

V rámci participativního rozpočtu nelze předkládat návrhy na jednorázové akce bez prokazatelného dlouhodobého dopadu (např. koncert, ples, exkurze). Pro tento druh akcí jsou určeny jiné programy a fondy z rozpočtu města nebo kraje.

Jak to celé probíhá?

Nápady, informace a konzultace (červenec–srpen)

Prostor pro Vaše první myšlenky a nápady. Stačí, když si budete všímat svého okolí a třeba natrefíte na něco, co Vám tady už delší dobu chybí a mohlo by ulehčit nebo zpříjemnit Váš život. Na malých věcech záleží, protože dohromady dělají celek. Své nápady s námi můžete konzultovat na veřejném setkání, které během srpna vyhlásíme nebo přímo s koordinátorkou Renatou Leškovou (renata.leskova@mesto.vimperk.cz). Nemáte-li zrovna žádný nápad na změnu, ale myšlenka se Vám líbí, šiřte informace mezi své sousedy a známé, třeba právě oni ten nápad budou mit. Dejme hlavy dohromady!

Podávání návrhů (září)

Od 1. září bude na stránkách www.tvorimevimperk.cz k dispozici elektronický formulář k vyplnění. Přiložit musíte také ilustrační obrázek, fotografii nebo nákres místa. Důležité je i doložit podporu dalších 9 obyvatel prostřednictvím podpisového archu. Tištěný formulář pak najdete ve VN v září. Příjem projektů bude probíhat až do konce září. Formuláře se nebojte, pokud budete potřebovat poradit s cenou návrhu nebo třeba vlastnictvím pozemku, jsme Vám samozřejmě k dispozici. Důležité je dobře si promyslet svůj návrh, ať víme, s jakými jednotlivými položkami pak u stanovení ceny budeme pracovat. 

Prezentace návrhů a hlasování (listopad – prosinec)

V průběhu listopadu Vám budeme prezentovat návrhy ve VN, na webu, v Mobilním Rozhlasu. Proběhne veřejná prezentace návrhů, které postupují do hlasování. Společně se pustíme do hlasování a vybereme tak ty nejzajímavější návrhy, které v průběhu roku 2020 zrealizujeme. Přesný termín hlasování včas upřesníme.

Zajímá vás obecně téma participativního rozpočtu? Doporučujeme www.participativni-rozpocet.cz, kde naleznete mnoho informací o participativním rozpočtování, zapojených městěch v ČR i zahraničí a také metodiku.

Více informací o projektu Tvoříme Vimperk naleznete na www.tvorimevimperk.cz

 Za Zdravé město Vimperk,
Petr SAMEK, radní města Vimperk


 

Tip pro Vás: Průběžné informace o participativním rozpočtu, tipy jak se zapojit, zaslané návrhy a mnoho dalšího budeme přednostně zveřejňovat v mobilní aplikaci Zlepšeme Česko. Neváhejte si aplikaci stáhnout a registrovat se, ať máte dostatek informací nejen o projektu Tvoříme Vimperk, ale i celkovém dění ve městě. Více na www.vimperk.mobilnirozhlas.cz

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře