LIPENSKO: Dívka ve Vltavě ztratila kameru, znovu se jí vrátí

LIPENSKO: Dívka ve Vltavě ztratila kameru, znovu se jí vrátí

 

Pětadvacetiletá Monika Elisová z Prahy loni vyrazila s kolegy z práce splout jihočeskou řeku Vltavu. Byla tu již potřetí, po druhé ve stejné sestavě. Výlet se moc vydařil až na jednu „maličkost“. Při neopatrném manévru ztratila zbrusu novou GoPro vodotěšnou kameru za 14 tisíc korun, která ji spadla do vody a proud ji odnesl.

Kameru jsem měla na selfie tyči a když jsem ji natahovala, protože jsem chtěla pořídit záběry, selfie tyč se uvolnila a kamera vyletěla do vzduchu a spadla do vody. Najít jsme se ji snažili a ač tam nebyla hloubka, tak byl dost silný proud,“ říká Monika.

Sympatická dívka, ale měla veliké štěstí, kameru na dně řeky po několika měsících našel Karel Troják, známý vyšebrodský vodák a vedoucí zdejšího informačního centra, který ji kontaktoval a přístroj vrátí. „Bylo to loni na podzim při čištění Vltavy. Ten den jsem našel ještě jednu, podobnou kameru, tam ale majitele nedokážu najít. Podle obrázků v kameře a po dohodě s půjčovnou lodí jsem majitelku identifikoval a zavolal jí,“ popisuje Troják, který ve „Vyšáku“ bydlí, zná všechny jezy a vůbec celou Vltavu jako svoje boty.

Dobře také ví, že nejnavštěvovanější českou řeku letos čeká nejnáročnější týden, kdy jí splují tisíce lidí, kteří znovu poztrácí řadu cenných i obyčejných věcí. „V roce 2012 jsme na Vltavě sčítali vodáky. Jeden den splulo 2500 lodí a zhruba 10.000 lidí. Od té doby se zájem o Vltavu zvýšil. Do řeky jim upadne opravdu úplně všechno od odpadků přes elektroniku, hodinky, nože, sekyrky, stany, spacáky, řetízky, klíče od aut. Jedno léto jsem měl celou igelitku slunečních i dioptrických brýlí. Samozřejmě jsou to metráky piva, vína, tvrdého alkoholu, skla a jiných užitečných předmětů, které se ve vodě obratem stávají velice nebezpečnými,“ jmenuje milovník Vltavy.

Řeka Vltava je tady turisty přetížená a množství odpadu od neukázněných vodáků je ohromné. Bohužel na úklid řeky pak přijede jen pár lidí, kteří mají řeku opravdu rádi. Letos musíme úklid řeky více zapropagovat a věřím, že i díky této zprávě o nalezené kameře přijede více pomocníků, byť to třeba budou hledači vodáckých pokladů,” říká Jiří Mánek z Turistického spolku Lipenska, který se stará o rozvoj turistického ruchu na Lipensku od Stožce po Rožmberk.

Monika Elisová dostane svou kameru pro adrenalinové sporty, která je vhodná i pro potápění zpět. Momentálně je pracovně na filmovém festivalu v Karlových Varech, ale druhý červencový týden se Vyššího Brodu vydá. „Karel Troják prvně volal kamarádovi co byl také účastník zájezdu. Ten si myslel, ze si jiní kolegové (také z práce) z něj dělají srandu. Mně to pak hned říkal v zaměstnání. Také jsem tomu zpočátku nevěřila a myslela jsem si, že si ze mě dělají srandu,“ uvádí s tím, že když se s Trojákem spojila a tato událost v ní upevnila víru v zásahy osudu. „Tu kameru mi vrátila karma. Před měsícem jsem v klubu po veřejné akci našla „chytré“ hodinky zhruba hodnotě jako je moje kamera. Po dvou týdnech jsem dopátrala majitele a hodinky vrátila,“ uvedla dívka, která prý jinak cennosti neztrácí.

 

Text a foto: Pavel PECHOUŠEK, Turistický spolek Lipenska

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře