ŠUMAVA FOTOGENICKÁ: Šerlův dvůr, to je další z mnoha zastávek fotografky Šumavy...

ŠUMAVA FOTOGENICKÁ: Šerlův dvůr, to je další z mnoha zastávek fotografky Šumavy Ladislavy Rottové

 

Šerlův dvůr, německy Schörlhof, je zaniklá osada geograficky spadající do okresu Klatovy. Nachází se severním směrem od vsi Prášily a jihozápadním směrem od vsi Dobrá Voda. Osada byla zničena v letech 1950 -1960 z důvodu vytvoření Vojenského výcvikového prostoru Dobrá voda a výrazněji se dochovaly pouze zbytky mlýnu poblíž říčky Křemelné.

Osada čítala několik domů, některé byly i kamenné, dvůr, na říčce Křemelné stála pila a dva mlýny. Po prvním z nich nezůstal ani náhon, ale místo, kde stál, proslavil film Král Šumavy, v němž nedochovaný mlýn nahradili filmaři kulisou. U druhého, novějšího mlýnu, se zachoval náhon, zbytky zdí a sklep. Cestou na Prášily je možné najít po pravé straně cesty zbytky hostince a pozdějšího kolářství spadajícího pod další zaniklou osadu Vysoké lávky (Hohenstegen).

Místem, kde dnes stojí turistické rozcestí Šerlův dvůr, procházela prastará stezka Svatého Vintíře (Günther), kterou založil německý benediktinský mnich Vintíř, kterého tradice charakterizuje jako misionáře, diplomata, mírotvorce a stavitele mostů mezi národy. Stezka vedla z Niederaltaichu do Čech po staré obchodní stezce v délce 150 Km. V současné době je stezka obnovena a slouží poutníkům a turistům.

KRAJINY PAMÁTNÉ

Foto: Ladislava ROTTOVÁ

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře