PŘED JEDNÁNÍM ZASTUPITELŮ: Koupí město areál firmy SAK v Pražské ulici?

PŘED JEDNÁNÍM ZASTUPITELŮ: Koupí město areál firmy SAK v Pražské ulici?

Areál společnosti SAK Vimperk v Pražské ulici / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

Společnost SAK Vimperk přestěhuje v polovině příštího roku výrobu z Pražské ulice do nových prostor Pod Hrabicemi. Opuštěný areál hodlá posléze prodat a jako možného kupce oslovila vimperskou radnici. Za pozemky a budovy požaduje 7,5 milionu korun. Zastupitelé se budou touto nabídkou zabývat na svém jednání v pondělí 24. června.

Podle podkladových materiálů k jednání by radnice, v případě odkoupení, využila areál pro techniku a správu městských služeb, které nyní sídlí společně s městskými lesy v Podzámčí.

Proslýchá se, a to už není součástí podkladových materiálů pro zastupitele, že pro areál v Podzámčí zamýšlí město jiné, než současné využití. Chtělo by tak údajně vyhovět přímluvám kastelána vimperského zámku, který se snaží, aby v blízkém sousedství nyní opravované státní památky vzniklo parkoviště. Takové požadavky by areál v Podzámčí (po přestěhování také městských lesů) splňoval.

Samotnému Vimperku a místním podnikatelům by parkoviště kousek od zámku příliš velký profit nepřineslo. Nic by totiž nenutilo návštěvníky, aby se zastavili v centru města a nechali tam nějaké peníze v restauracích a obchodech. Naopak by jejich projíždějící auta ještě více zkomplikovala dopravu ve směru k zámku.

Z návštěv jiných měst s památkami podobného významu, jako bude vimperský zámek, víme, že tak mají záchytná parkoviště situována povětšinou tak, aby návštěvníci byli nuceni projít ulicemi a uličkami a tu si něco koupili, tu se občerstvili. Jen tato dávno osvědčená metoda může oživit dlouhodobě umírající vimperské centrum a přivést tam další obchodníky se zajímavou nabídkou zboží. Pokud se to nepodaří, bude Vimperk dál živořit.

Zastupitelé by měli v úvahách o možném využití areálu v Podzámčí myslet především na místní podnikatele a neměli by podléhat tlaku správce státní památky. Obávám se ale, že ne všichni jsou si zmíněných okolností vědomi. Radniční koalice má dostatek hlasů, aby prosadila každý svůj záměr. S myšlenkou parkoviště u zámku si podle různých vyjádření pohrává docela vážně. Například jeden z jejích členů, zastupitel Jiří Formánek pro květnové Vimperské noviny uvedl: „Bylo by krásné, aby ti, co Vimperk navštíví, projeli po kruhovém objezdu na Fišerce, krásnou novou ulicí 1. máje a po zaparkování na novém parkovišti u zámku si šli prohlédnout nově otevřený vimperský zámek…“

Tak uvidíme.

Zdeněk JUNGVIRT

DOKUMENT: K jednání Zastupitelstva města Vimperk dne 24. června 2019 – nabídka firmy SAK na odkoupení areálu

 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře