V KUCHYNI S DANULOU: Masové kuličky na švédský způsob s bramborovou kaší
Kuličky: cca 800 g mletého masa (mix hovězí a vepřové), 1 cibule (nadrobno), olej, 1/2 hrníčku strouhanky, 1 vejce, špetka muškátového oříšku, sůl, pepř
Cibuli orestovat na oleji a přidat do směsi masa, vejce a koření, zahustit strouhankou, tvořit malé kuličky a ty smažit ve vyšší vrstvě oleje dozlatova. Nechat na papírové utěrce osušit.
Omáčka: 1 cibule (nadrobno), 50 g másla, 40 g hladké mouky, 600 ml hovězího vývaru (já dala vodu a 1/2 kostky Masoxu), 1 necelý kelímek sladké smetany, 2 lžíce plnotučné hořčice, 2 lžičky Worchesteru, sůl, pepř, sekaná petrželka
Na másle nechat zesklovatět cibuli, přisypat mouku a umíchat světlou jíšku, tu rozředit vývarem a nechat provařit. Pak přidat hořčici, Worchester, sůl, pepř, petrželku a smetanu, vložit masové kuličky a nechat prohřát.
A jako třešinka na dort se báječně hodí brusinky, jenže na ty jsem zapomněla,.
Připravuje: Danula VAŠÍČKOVÁ