STRAKONICE: Dudák slaví výročním nefiltrovaným speciálem 370 let od založení pivovaru

STRAKONICE: Dudák slaví výročním nefiltrovaným speciálem 370 let od založení pivovaru

 

Měšťanský pivovar Dudák Strakonice si výročním speciálem, který uvařil zdejší sládek pivovaru Vlastimil Matej, připomíná 370 let od svého založení. Poslední pivovar v Čechách, který je města, patří mezi nejstarší pivovary v celých jižních Čechách.

Podle data založení pivovaru se odvíjí i název speciálu L.P. 1649. Jedná se o pivo, které lze svou stupňovitostí zařadit na pomezí mezi desítku a jedenáctku, obsah alkoholu je 4,2 procenta. Pivo bude poprvé k ochutnání na Pivovarské pouti, která se bude konat v sobotu 22. června. „Desítky se v dlouhé historii strakonického pivovaru vypilo celkově nejvíc, takže jí tímto chceme tak trochu vzdát hold a navíc se v horkých letních dnech daleko snáz pije než vícestupňová piva,“ uvádí sládek Matej.

„Receptura je zajímavá nejen díky třetinovému podílu pšeničného sladu, který byl v historii českého pivovarnictví používaný daleko častěji než nyní, ale také kvůli použitému chmelu. Ten je samozřejmě český a odrůda se nazývá Bohemie. Zajímavostí je, že pivo bude tradičně chmelené třikrát, ale právě pouze tímto jedním chmelem. Jistou speciálnost mu dodává i to, že bude stáčené přímo z ležáčkého tanku v nefiltrované podobě, a to do sudů a do speciálních skleněných lahví,“ popisuje Matej.

Pivo bude možná poprvé ochutnat příští víkend na Pivovarské pouti, kde zahrají kapely jako Traktor, Support Lesbiens, Yoyo Band nebo strakonická legenda Parkán. Pivo se bude poprvé čepovat do ekologických kelímků, které jsou kompostovatelné. V restauracích a pivovarské prodejně bude k dostání od 24. června do konce srpna.

Text a foto: Pavel PECHOUŠEK

 

Sládek pivovaru Vlastimil Matej

 

 

 

 

Foto: Město Strakonice

 

Foto: Město Strakonice

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře