TELEVIZNÍ VYSÍLÁNÍ MĚSTA: Na obrazovce chybí slovo zástupců opozice. Má se to...

TELEVIZNÍ VYSÍLÁNÍ MĚSTA: Na obrazovce chybí slovo zástupců opozice. Má se to změnit

Naše redakční poznámka pod odkazem na článek o Strakonické televizi iDNES: Starosta Strakonic znal otázky redaktorů dopředu. Rozhovor řešila vysílací rada přimněla k písemné reakci tajemníka Městského úřadu ve Vimperku Zdeňka Ženíška.
V poznámce jsme položili otázku: Jak by asi dopadlo hodnocení vysílání vimperské televize, kde dostávají slovo pouze vedoucí funkcionáři města a úředníci radnice, zatímco opozice není vyslyšena?
Zdeněk Ženíšek soudí, že naše poznámka je zcela “mimo mísu.” Podle něj to lze ověřit u Televitního studia Epigon, které vysílání zajišťuje. “Nikdo z opozice po dlouhou řadu let nepožádal o nic. Pokud by požádal, dostal by stejný prostor jako vedení města či úřednici městského úřadu (pozn. politické příspěvky koalice, opozice i vedení města nejsou kabelovkou uveřejňovány),” píše tajemník.
Zdeněk Ženíšek nám přeposlal také reakci Petra Krejsy z TV Epigon. Ten mimo jiného uvádí: “Od roku 1999, kdy se aktivně podílím na výrobě pořadů pro vimperskou kabelovou televizi, jsem nezaznamenal jakýkoliv požadavek, kterékoli politické strany či uskupení na zveřejnění jejich reakce ve vysílání. Na druhé straně s vedením města i vedoucími odborů městského úřadu jsou natáčeny reportáže, které jsou apolitické, tudíž není potřebné vyjádření opozice.”
Petr Krejsa se mýlí, když tvrdí, že natáčejí apolitické rozhovory a reportáže s funkcionáři radnice a vedoucími odborů městského úřadu. Pokud by to měla být pravda, museli by se s těmito lidmi bavit třeba o pečení perníku nebo pěstování rajčat. Když však starostka nebo její zástupce či vedoucí odboru hovoří například o opravě místních komunikací, je to také politika, byť jen komunální. I k tomu má co říci opozice. Ale její zástupci se těžko mohou sami hlásit o slovo na obrazovce, protože dopředu nevědí, co bude televize točit. Televize by je měla vyzvat a jejich vyjádření by mělo následovat hned po slovech představitelů radniční koalice. Však to jistě redaktoři TV Epigon dobře znají např. z celostátního vysílání. Na jejich omluvu musím uvést, že plní pouze zadání objednavatele, kterým je vimperská radnice. No a ta po nich evidentně zpravodajství, kde by zněl vyváženě hlas koalice i opozice, nepožaduje.
To se však zřejmě už co nevidět změní. Opozice totiž nechce čekat na vyzvání a sama se o své nezpochybnitelné právo přihlásí. Naší redakci to potvrdil zastupitel Zdeněk Kutil ze sdružení Vimperk Jihočeši 2012: “Budeme požadovat prostor ve vysílání, chceme, aby voliči slyšeli i naše názory. Mají na to nárok, je to vysílání placené z veřejných peněz, které nemůže sloužit pouze k prezentaci názorů radnice,” uvedl Zdeněk Kutil.
Dodávám: Už aby to bylo!

Zdeněk JUNGVIRT

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře