ŠUMAVA: Lavičku Karla Klostermanna pokřtili Klostermannem

ŠUMAVA: Lavičku Karla Klostermanna pokřtili Klostermannem

 

Pivem Klostermann ze strakonického pivovaru Dudák byla v neděli 16. června pokřtěna unikátní lavička Karla Klostermanna nedaleko osady Zhůří u Rejštejna na Klatovsku. Lavička je vyrobena z jednoho kusu pětitunového kmene dubu a je z ní překrásný výhled na Malý a Velký Roklan, Poledník a údolí kolem Srní.

Spolek Karel Klostermann – spisovatel Šumavy z.s., Strakonický pivovar Dudák, Národní centrála Šumava a a komunitní projekt Fotíme Šumavu, propagující krásy Šumavy na sociálních sítích, se rozhodli uctít uplynulé 170. výročí narození spisovatele bytostně spjatého se Šumavou tím, že v místech, která se osudově váží k osobě spisovatele či k jeho románům, postaví unikátní lavičky. Ty jsou kompletně vyrobené z jednoho kmene dubu a osazené stativem pro upevnění fotoaparátu.

První lavička, které byla vyrobena z pětitunového kmene, byla slavnostně odhalena v neděli 16. června ve 14 hodin v osadě Zhůří u obce Rejštejn na Klatovsku. „Jedná se o místo s překrásným výhledem na Malý a Velký Roklan, Poledník a údolí kolem Srní. Místo je spojeno s Klostermannem jeho románem V ráji šumavském a povídkou Kaplanův Štědrý večer, kde je zhůřská pláň popisována. Konkrétně se jedná o turistické rozcestí U Věže, kde kdysi lavička byla, ale prý ji kdosi přemístil na Horskou Kvildu,“ uvádí koordinátor projektu Petr Kuncl.

Autorem nápadu je designér Lukáš Procházka. Lavička je vyrobena z jednoho kusu masivního dubu o průměru asi jeden metr a je přibližně 2,5 metru dlouhá. Pivovar i Společnost Karel Klostermann – spisovatel Šumavy z.s.chtějí pokračovat a do terénu umístit další lavičky. Vše se bude řídit volnou kapacitou řezbáře a hlavně dostupností dřeva. „Protože nechceme zbytečně nic kácet, počkáme na to, až bude muset k zemi například nevyhovující strom, jako to bylo i v případě aktuální lavičky z Rejštejna,“ zdfůrazňuje Kuncl.

„Klostermann a Klostermann jdou zkrátka dohromady. Jsme rádi, že se značka našeho piva objeví při takto důležitých projektech a obzvláště v souvislosti se Šumavou, kde bychom si přáli být vidět čím dál častěji,“  říká ředitel strakonického pivovaru Dudák Dušan Krankus. „Oba Klostermanni patří mezi -naše nejúspěšnější piva, a to jak polotmavá třináctka, tak i nová, světlá za studena chmelená dvanáctka. Se Šumavou je navíc spojena i naše další specifická dvanáctka s bavorským sladem nazvaná Král Šumavy, která je označována i jako Vimperský ležák,“ doplňuje ho sládek pivovaru Dudák Vlastimil Matej, který je sám velkým milovníkem Karla Klostermanna a je tak jedinou osobou v České republice, která Klostermanna čte i vaří.

Výběr dalších lokalit není podle Petra Kuncla velký problém. Objednávek a žádostí má dost. „Důležité je vidět zájem v daném místě, spojení s autorem a fotogenický výhled,“ uzavírá Kuncl. Myšlenka k projektu Klostermannových laviček se nerodila jednoduše. Původně mělo jít v souvislosti s výročím o drobný upomínkový předmět, či pohlednici, předmět pro čtenáře jeho románů vyrobený na Šumavě nebo v Pošumaví. Po prvních konzultacích s předsedou spolku Karel Klostermann – spisovatel Šumavy z.s., Václavem Sklenářem byla myšlenka pohlednice opuštěna. Tento nápad vznikl při rozhovorech s mladými Šumaváky Martinem Kalným a Annu Englerovou, kteří jsou autory projektu Fotíme Šumavu. Ten na sociálních sítích přibližuje Šumavu na krásných fotografiích.

Text a foto: Pavel PECHOUŠEK

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře