KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI


 

Vimperský kulturní kalendář – ZDE
• Pranostiky na červen – ZDE
• Naše nabídka kulturních a společenských akcí na Vimpersku i jinde je ZDE
• ČERVEN A ČESKÉ DĚJINY: Některé události, které měly v minulosti zásadní význam pro naši zemi a náš národ – ZDE
• KALENDÁRIUM KULTURNÍCH VÝROČÍ V ROCE 2019 – ZDE
• KAM DNES NA OBĚD? Co dobrého připravili kuchaři v hotelech a restauracích ve Vimperku a okolí? Vyberte si z nabídky – ZDE

16. – 23. června


 

Omezení na železnici v úseku Strakonice – Čkyně ukončeno, vlaky již jezdí standardně. (GW TRAIN REGIO)

 

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu – sobota 22. června, 12 hodin

Během sobotního odpoledne, večera a v noci na neděli se budou v jižní polovině Čech místy vyskytovat občasný déšť nebo přeháňky. Srážky mohou být ojediněle vydatné anebo se může vyskytnout bouřka. Do nedělního rána může ojediněle spadnout kolem 40 mm i během krátké doby, s největší pravděpodobností během večera. Podrobnosti na webu výstrah:
http://portal.chmi.cz/…/p…/docs/meteo/om/vystrahy/index.html


 

Výluka na železnici – sdělení dopravce

Z důvodu technické závady budou v sobotu 22. června všechny vlaky nahrazeny autobusy v úseku Strakonice – Čkyně. Cestujícím se omlouváme. GW TRAIN REGIO


 

Přehled tisku: problémy vodáků s elektrárnami, nový cíl šmejdů a sekání trávy

V sobotním tisku se dočtete, že si vodáci stěžují na malé vodní elektrárny. Tématu se věnuje regionální Deník. Mf Dnes informuje, že česká města přestávají sekat trávu a Lidové noviny upozorňují na podvodné obchodníky, kteří se svými obchodními praktikami nově zaměřili na obecní pokladny. Více v přehledu tisku, který připravil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Sobota 22. června: Oblačno až zataženo, na severu i polojasno, na jihu a zejména jihozápadě území déšť nebo přeháňky, místy bouřky. Jinde srážky jen ojediněle. Nejvyšší denní teploty 22 °C až 26 °C, na jihozápadě při dešti kolem 19 °C. Mírný severovýchodní až východní vítr 3 až 7 m/s

Neděle 23. června: Oblačno až zataženo, od severozápadu pozvolna ubývání oblačnosti, na jihu ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší denní teploty 23 °C až 27 °C. Mírný severovýchodní vítr 3 až 7 m/s, na Moravě místy s nárazy kolem 15 m/s.


 

Víkendová zubní pohotovost na Prachaticku
22.06.2019 MUDr. Jírový Volary Tovární 35 388333255
23.06.2019 JBBH s.r.o. Netolice Netolice Hornická 568 388324333

Ošetření akutním pacientům poskytují vyjmenovaní lékaři ve svých ordinacích vždy od 08.00 do 10.00 hod. Ve všední dny poskytuje zubní pohotovost Nemocnice v Českých Budějovicích od 16.30 do 21.30 hod, v sobotu, v neděli a o svátcích od 08.00 do 18.00 hod. v horním areálu nemocnice, pavilon C.


 

Správa Národního parku Šumava informuje

Upozorňujeme na opravu cca 1,2 km úseku cyklostezky z Velkého Boru směrem na Mechov. Od 24. do 28. června 2019 zde bude opravován povrch, žádáme tedy o velkou opatrnost při pohybu v této části trasy.
Děkujeme. https://mapy.cz/s/3u2CR (fbnpš)


 

Přehled tisku: nádražní revoluce, dluhy na alimentech a vlaky bez strojvedoucího v Česku

V pátečních novinách se dočtete, že Česko čeká na všech nádražích revoluce v označování, píše Deník. Na alimentech podle Lidových novin dluží občas nebo stále téměř 120 tisíc lidí. A v Česku se testují vlaky bez strojvedoucího, informuje deník E15. Více se dozvíte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pátek 21. června: Převážně oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší denní teploty 23 °C až 27 °C. Slabý, postupně mírný severozápadní až severní vítr 2 až 6 m/s.

Sobota 22. června: Oblačno až zataženo, na severu i polojasno, na jihu a východě místy přeháňky nebo i bouřky. Jinde srážky jen ojediněle. Nejvyšší denní teploty 22 °C až 26 °C. Slabý, postupně mírný severovýchodní až severní vítr 3 až 7 m/s.


 

Společnost ČSAD Autobusy informuje cestující

Z důvodu úplné uzavírky silnice č. II/145 v průtahu města Husinec od 24. 6. 2019 do 30. 10. 2019 dojde ke zrušení obsluhy na některých zastávkách a bude zrušena obsluha zastávky Husinec,aut.st.

Autobusové linky: 320006, 330110, 370010, 370070, 370150, 370210, 370511, 370520, 370570, 370560, 370590.

Všechny dotčené linky budou obsluhovat náhradní zastávku Husinec,tržiště.

(fbbusem)


 

Přehled tisku: Rafaj na výletě, rostoucí počet vloupání a propouštění zaměstnanců finančních úřadů

Ve čtvrtečním vydání českých deníků se dočtete o možném střetu zájmů šéfa antimonopolního úřadu Petra Rafaje. Informuje o tom Mf Dnes. Deník E15 upozorňuje na plánované propouštění zaměstnanců finančních úřadů. A Hospodářské noviny se věnují poklesu objednávek z Německa, který pociťují zejména české automobilky. Více se dočtete v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Olympiáda dětí a mládeže začíná v neděli. Jihočechy povede Karel Lavický

Mladí jihočeští sportovci dokončují poslední přípravy na letošní Olympiádu dětí a mládeže v Liberci. Vlajkonošem výpravy bude dvojnásobný účastník olympiády jachtař Karel Lavický. Jihočeši by si chtěli oproti minulým hrám v Brně, kde skončili na jedenácté příčce, polepšit. „Chtěli bychom se vejít do první desítky,“ říká jeden z vedoucích výpravy Jan Steinbauer. Do Liberce, ve kterém se olympijské hry pro děti a mládež konají už podruhé, z jižních Čech vyrazí 244 mladých sportovců za doprovodu 45 trenérů. (tzjč)


 

Radní Švec: během modernizace Lidické třídy nebude nutná úplná uzavírka

Kompletní modernizace se dočká poslední část Lidické třídy v Českých Budějovicích. Na řadu přijde téměř dvoukilometrový úsek od kolejí vlečky v Papírenské až po Hrnčířskou ulici na konci města. Stavební práce zaberou pět měsíců a začnou v červenci, aby se využilo menší dopravní zátěže během prázdnin. Řidiči navíc nebudou omezování úplnou uzavírkou a Lidická třída bude modernizována po celé své délce.

„V rámci modernizace necháme nahradit poškozenou horní část vozovky a upravit přechody pro chodce. Ty budou vybaveny ochrannými ostrůvky a novým osvětlením. Přechody pro chodce jsou plánovány na ulicích J. B. Foerstera, Plánská, Chmelenského, Buděšínského či mezi ulicemi Papírenská a Slunečná,“ vysvětlil krajský radní pro dopravu Jiří Švec s tím, že součástí celkové modernizace bude také oprava části přilehlých silničních obrubníků a chodníků, kterou hradí Statutární město České Budějovice. Z rozpočtu kraje pak budou zrekonstruovány rovněž stávající zastávky MHD.

Radní Švec dále zdůraznil, že průběh prací bude zorganizován tak, aby řidiče neomezovala úplná uzavírka. Pokládka asfaltových vrstev, která si zákaz průjezdu všech vozidel, kromě autobusů přece jen vyžádá, je proto plánována výhradně na víkendy. Pohyb stavební techniky zhotovitele při provádění prací způsobí omezení dopravy pouze v nezbytné míře.

Celá stavební akce začne na konci města směrem k náměstí Bratří Čapků. Náklady hradí Jihočeský kraj částkou přesahující 32 milionů korun. Dalších 3,5 milionů zaplatí Statutární město České Budějovice. Zhotovitelem stavby je pak firma COLAS CZ a.s. Praha. Loni se Lidická třída opravovala na více než půl kilometru dlouhém úseku vedoucím od náměstí Jiřího z Poděbrad až po železniční vlečku, v roce 2012 pak úsek od náměstí Jiřího z Poděbrad po křižovatku s Mánesovou ulicí. Po letošních opravách tak bude modernizována celá. (tzjč)


 

Hejtmanka Stráská blahopřála k vítězství mladému boxerovi Davidu Popovičovi

Vítěze letošního Mistrovství České republiky kadetů v Boxu Davida Popoviče (bílá košile) přivítala hejtmanka Ivana Stráská. Mladé hvězdě z českobudějovického Perun Boxing Clubu pogratulovala k dosaženému úspěchu a poděkovala za dlouhodobě skvělou reprezentaci Jihočeského kraje.

Popovič i jeho trenér Tomáš Dubský, který ho na setkání doprovázel, si pak odnesli od hejtmanky drobné dárky. (tzjč)


 

Radní Švec k dálnici D3: Všechny stavby realizované Jihočeským krajem běží podle plánu

Jihočeský kraj hostil v pondělí 17. června setkání členů Spolku pro výstavbu dálnice D3 a D4. Jeho cílem bylo předání informací o postupu prací na obou těchto páteřních komunikací na území jižních i středních Čech. Dle všech zúčastněných probíhá stavba dle plánu. Pokud nenastanou komplikace, měli by řidiči dojet po dálnici D3 k rakouské hranici na přelomu let 2024 a 2025.  „Za Jihočeský kraj zatím všechny stavby běží tak jak mají. Ve všech etapách řešíme Zanádražní komunikaci a Jižní tangentu. Jedná se o stavby, které přímo souvisejí s napojením na dálnici D3. Musejí být dokončeny dříve, než bude v celém úseku zprovozněna dálnice. Kdyby tomu tak nebylo, nastal by dopravní kolaps. Zatím vše vypadá velmi dobře. Závěrečná fáze, kterou je právě Jižní tangenta, by měla být hotová do roku 2022,“ uvedl krajský radní pro dopravu Jiří Švec.  V současné době jsou v plném proudu stavební práce na dvou úsecích: Úsilné – Hodějovice a Hodějovice – Třebonín na Českobudějovicku a Českokrumlovsku. Vše jde zatím podle plánu.  „Pro úsek Třebonín – Kaplice nádraží na Českokrumlovsku probíhá v těchto dnech stavební řízení a výkup pozemků. Stavba by mohla být zahájena na přelomu let 2021 a 2022. U navazujícího úseku Kaplice – státní hranice s Rakouskem dnes probíhá posuzování vlivu na životní prostředí – EIA,“ popsal generální ředitel ŘSD Pavol Kováčik.  Výsledek EIA by měl být znám nejpozději za rok. Pokud bude kladný, začne další projekční příprava a řidiči by se tak ke státní hranici mohli svézt na přelomu let 2024 a 2025. (tzjč)


 

Předpověď počasí

Čtvrtek 20. června: Zpočátku polojasno, během dne většinou oblačno a postupně místy přeháňky nebo bouřky, ojediněle i silné. Nejvyšší denní teploty 26 °C až 30 °C, na západě Čech 23 °C až 26 °C. Slabý proměnlivý nebo jihovýchodní vítr 1 až 4 m/s se bude v Čechách měnit na mírný západní 2 až 6 m/s a v bouřkách přechodně zesílí.

Pátek 21. června: Převážně oblačno, místy přeháňky nebo bouřky, na východě ojediněle silné. Nejvyšší denní teploty 23 °C až 27 °C. Slabý proměnlivý vítr nebo vítr severních směrů do 4 m/s v bouřkách přechodně zesílí.


 

Přehled tisku: prémie pro manažery ČEZu, pochybení úřadů u léků pro revmatiky, komáři na Moravě

V českých denících se ve středu dočtete, že se změní rozdělování odměn manažerům ČEZu, téma deníku E15. Deník si všímá, že kvůli pochybení úřadů o zlevnění léků pro revmatiky zdravotnictví přišli o půl miliardy korun. Hejna komárů vyhánějí z jihu Moravy turisty. Píše deník Právo. Více v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Středa 19. června: Polojasno až oblačno, zpočátku i skoro jasno, během dne místy přeháňky nebo bouřky, ojediněle i silné. Nejvyšší denní teploty 27 °C až 31 °C. Slabý proměnlivý vítr v bouřkách přechodně zesílí.

Čtvrtek 20. června: Zpočátku polojasno, během dne většinou oblačno a postupně od západu na většině území přeháňky nebo bouřky, ojediněle i silné. Nejvyšší denní teploty 27 °C až 31 °C. Slabý západní vítr 1 až 4 m/s v bouřkách přechodně zesílí.


 

Správa Národního parku Šumava informuje

Vážení návštěvníci, pokud máte letos naplánované výlety v oblasti Nové Pece, prosíme počítejte se silnějším provozem odvozních souprav na cestě kolem Schwarzenberského kanálu v úseku mezi Klápou a Zvonkovou. Důvodem je plánovaná rekonstrukce silnice Nová Pec – Zadní Zvonková, jejíž další etapa bude probíhat v průběhu celé letní sezóny. Děkujeme za pochopení, buďte opatrní a užijte si Šumavu. Mapa: https://mapy.cz/s/3tVRb (fbnpś)


 

Řešit osobní krize kovákům pomáhá Konto živelných pohrom

Říká se, že je lepší vyhořet, než se stěhovat. Není ovšem vůbec jisté, zda by někdo, komu vyhořel byt či dům, toto rčení potvrdil. Asi ne. A stejně to vidí i členové Odborového svazu KOVO. Mají proto připravené prostředky, které jsou schopni rychle uvolnit jako první okamžitou finanční pomoc pro své kolegy postižené například požárem, povodní, větrem, krupobitím a podobně.

„V případě takto svízelných životních situací platí, že kdo rychle dává, dvakrát dává. Abychom v krizových případech mohli svým členům pomoci, bylo zřízeno speciální Konto živelných pohrom. Domnívám se, že i jeho název jasně vyjadřuje, k čemu jsou zde shromážděné finanční prostředky určeny. Prostředky z tohoto konta slouží jako podpora v případě živelných pohrom a dalších nepředvídatelných záležitostí, jimiž je postižen člen OS KOVO, jeho rodina a majetek,“ uvedl zmocněnec jihočeského Krajského sdružení Odborového svazu KOVO Jan Švec.

Na příspěvcích do Konta živelných pohrom se kromě základních organizací podílí ze svého fondu i Odborový svaz KOVO. „Každý člen přispívá deset korun ročně. Stejnou sumu, jakou činí celkově vybrané prostředky ze základních organizací, pak vkládá přímo svaz. Už mnohokrát se ukázalo, jak je toto konto důležité a jak užitečná je pro naše členy pomoc v krizových situacích,“ zdůraznil Švec.

Ke konci května bylo na tomto zvláštním účtu OS KOVO k dispozici téměř 13 miliónů korun. Pomoc z účelového konta svazu je poskytována jako sociální podpora členům, kteří v důsledku živelných pohrom utrpěli škody na bytech a rodinných domech. Týká se tedy výhradně základního bydlení, nikoli třeba rekreačních objektů a podobně.

Od roku 2010 vyplatil odborový svaz tuto sociální podporu v téměř v 300 případech v celkové výši bezmála 5,3 miliónu korun. Loni kováci pomohli ve 12 případech částkou 299 tisíc korun. „Jen za prvních pět měsíců letošního roku už bylo vyplaceno téměř 200 tisíc korun ve 14 případech. Vesměs šlo o důsledky silných bouřek. Dva případy souvisely s požárem, tři se zatopením objektu, osm s větrem a jeden s úderem blesku,“ poznamenal vedoucí Regionálního pracoviště OS KOVO v Českých Budějovicích Rudolf Tkáč.

K Jihočechům je letos počasí zatím „milosrdné“. „Nový případ v regionu hlášený nemáme,“ řekl Tkáč. V letech 2016 až 2018 ovšem čerpalo sociální podporu z Konta živelných pohrom třináct členů jihočeského sdružení OS KOVO. Nejvíce jich pocházelo z Jihostroje Velešín v souvislosti s ničivým krupobitím v roce 2016. Zřejmě nejznámějším případem je pak vyhořelý byt zaměstnance společnosti Robert Bosch na českobudějovickém sídlišti Máj z roku 2017. (pp)


 

Mladí fotbalisté vezou z Dolního Rakouska zlato

Ve dnech 12. – 13. června se odehrál 5. ročník turnaje, na který své týmy vysílají partnerské kraje Jihočeský, Vysočina, Jihomoravský a země Dolní Rakousko, Horní Rakousko a Vídeň. Hrálo se v krásném tréninkovém centru Sportschule Lindabrunn.  Jihočeský kraj na turnaji reprezentovali hráči Regionální fotbalové akademie Jihočeského kraje ze Základní školy Máj I. České Budějovice pod vedením trenérů Jiřího Hrbáče a Josefa Šáchy. Jihočeši neztratili v turnaji jediný bod, a tak vítězství v jednotlivých zápasech korunovali celkovým vítězstvím v turnaji. Obhájili loňské vítězství, kdy Jihočeský kraj reprezentovalo družstvo Gymnázia Česká 64, České Budějovice a krásný putovní pohár se na jih Čech vrátil již potřetí.  Na druhém místě skončil kraj Vysočina, třetí příčka patří kraji Jihomoravskému, čtvrtá Spolkové zemi Dolní Rakousko a pátá Vídni. Tým Spolkové země Horní Rakousko se nakonec turnaje nezúčastnil. V roce 2020 bude hostitelským regionem Kraj Vysočina. (tzjč)


 

Přehled tisku: problémy Smartwings, seniory ohrožují vysoké nájmy a malý zájem absolventů o porodnictví

Česká letecká společnost Smartwings čelí vážným potížím, píše o tom deník E15. Finanční správa si začala všímat komunitních poskytovatelů internetu. Deník N zjistil, že berní úředníci chtějí po spolcích doplatit daně z členských příspěvků. Desítky tisíc samostatně žijících seniorů můžou mít existenční problémy kvůli vysokým nájmům, tématu se věnuje Mf Dnes. Více v přehledu tisku Radiožurnálu. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Úterý 18. června: Skoro jasno až polojasno, na Moravě a ve Slezsku během dne až oblačno. Odpoledne a večer ojediněle přeháňka nebo bouřka, hlavně na východě. Nejvyšší denní teploty 25 °C až 29 °C, v Čechách až 31 °C. Mírný východní až jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

Středa 19. června: Polojasno až oblačno, zpočátku i skoro jasno, během dne místy přeháňky nebo bouřky, ojediněle i silné. Nejvyšší denní teploty 27 °C až 31 °C. Slabý proměnlivý vítr v bouřkách přechodně zesílí.


 

Přehled tisku: Češi zavření v zahraničí, dokončování okruhu v Praze a nevýhodná péče zubařů o děti

V pondělních novinách se dočtete, že v zahraničních věznicích je zavřená více než tisícovka Čechů. Informují o tom Lidové noviny. Dokončení pražského městského okruhu postoupilo podle deníku E15 do další fáze. A péče o dětské pacienty se stomatologům nevyplatí, píše Deník. Více se dozvíte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pondělí 17. června: Jasno až polojasno, přechodně až oblačno. Nejvyšší denní teploty 23 °C až 27 °C. Mírný severovýchodní vítr 2 až 5 m/s, na východě Moravy a ve Slezsku 3 až 7 m/s

Úterý 18. června: Skoro jasno až polojasno, na Moravě a ve Slezsku během dne oblačno až zataženo a na východě místy přeháňky, ojediněle bouřky. Nejvyšší denní teploty 22 °C až 26 °C, v Čechách až 28 °C. Mírný severovýchodní až východní vítr 2 až 5 m/s.


 

Právě jsme se narodili. prohlédněte si miminka čerstvě narozená v prachatické porodnici

ČTĚTE ZDE


 

Opustili nás v minulých dnech

ČTĚTE ZDE


 

UZAVŘENÍ ODBORU OBECNÍ ŽIVNOSTENSKÝ ÚŘAD MĚSTSKÉHO ÚŘADU VIMPERK

Dne 19.06.2019 (středa) cca od 11:15 do 14:45 hodin bude z  provozních důvodu uzavřen Odbor obecní živnostenský úřad Městského úřadu Vimperk. V případě nutnosti lze v této době učinit osobní podání vůči živnostenskému úřadu i u jiného obecního živnostenského úřadu. Děkujeme za pochopení. (MĚSTO VIMPERK)


 

Divadelní léto na Kratochvíli

Spolek divadelních ochotníků Tyl Netolice v letošním roce vstupuje již do 136 sezony aktivního působení v oblasti amatérského – ochotnického divadlaLetos si pro divadelní léto na zámku Kratochvíle vybral komedii Zdeňka Jirotky – Saturnin. Představení v režii Miroslava Mikeše budete moci shlédnout po dvanáct večerů: 27. – 30. června; 4. – 7. a 11. – 14. července.  Začátek představení je vždy ve 21 hodin, vstupné 60/30 Kč. Více informací naleznete na www.zamek-kratochvile.npu, nebo je získáte na telefonu 388 324 380 či emailové adrese: ups.cb.kr@npu.cz. (iŠUMAVA)


 

Jihočeský kraj a město České Budějovice k letišti: Dohodli jsme se, že se dohodneme

Dohodli jsme se, že se dohodneme. Takto se dá shrnout výsledek včerejšího pracovního jednání akcionářů společnosti Jihočeského letiště. Jimi jsou Jihočeský kraj a město České Budějovice. Oba subjekty se dohodly na vytvoření pracovní skupiny, která pomůže nalézt optimální model, funkční pro kraj, město i samotné letiště. Klíčovou roli v budoucnosti letiště hrají podle hejtmanky Ivany Stráské hlavně nemovitosti, které jsou v majetku kraje. „Pozemky, které tam máme, mohou letiště uživit,” uvedla Stráská. Primátor Jiří Svoboda k tomu doplnil, že oba akcionáři chtějí najít systém, jak efektivně prostory využít. „Mohli bychom tím snížit ztrátu provozu, nebo možná vytvořit i zisk,” řekl primátor. Jednou z možností je, že by v areálu letiště vznikla logistická centra, která by si zájemci pronajímali. Jihočeský kraj s Českými Budějovicemi investoval do přestavby bývalého vojenského letiště v několika letech přibližně půl miliardy korun. Účetní hodnota Jihočeského letiště činí přibližně 3 miliardy korun. Areál se rozkládá na ploše zhruba 300 hektarů. Letos by měl být zahájen zkušební provoz a příští rok regulérní provoz mezinárodní. Kraj i město si od projektu slibuje zvýšení turistického ruchu v regionu. (tzjč)


 

 

 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře