POČASÍ: Vývoj situace a předpověď pro ČR do čtvrtka 20. června

POČASÍ: Vývoj situace a předpověď pro ČR do čtvrtka 20. června

Ilustrační foto: Miroslav PECKA

 

Situace: Zvlněné frontální rozhraní bude ve čtvrtek postupovat z Čech na Moravu a do Slezska. V dalších dnech se bude nad Německem vlnit frontální rozhraní, které ze soboty na neděli začne zvolna postupovat k východu. Před ním bude k nám proudit velmi teplý vzduch od jihu. Ve druhé polovině období se bude do střední Evropy od jihozápadu rozšiřovat rozsáhlá oblast vyššího tlaku vzduchu.

Předpověď na čtvrtek (00-24):
V noci oblačno až zataženo, místy, hlavně na severu přeháňky nebo bouřky, zpočátku ojediněle silné. Na východě jasno až polojasno. Přes den oblačno až zataženo, ojediněle přeháňky nebo i bouřky. Odpoledne a večer ve východní polovině Čech, na Moravě a ve Slezsku četnější přeháňky nebo bouřky, ojediněle velmi silné s přívalovými srážkami s úhrny kolem 40 mm, kroupami nebo nárazy větru kolem 25 m/s. Zpočátku na východě, k večeru na západě až jasno. Nejnižší noční teploty na Moravě a ve Slezsku 21 až 17 °C, v Čechách 17 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty 22 až 27 °C, ve východních Čechách, na Moravě a ve Slezsku 28 až 33 °C, v 1000 m na horách kolem 18 °C, v Jeseníkách a Beskydech kolem 24 °C. V noci v Čechách mírný severozápadní, na Moravě a ve Slezsku jižní vítr 2 až 5 m/s. Přes den slabý proměnlivý nebo severní vítr 1 až 4 m/s, na Moravě a ve Slezsku zpočátku mírný jižní až jihozápadní 2 až 6 m/s. Vítr v bouřkách přechodně zesílí.

Předpověď na pátek (00-24):
Jasno až polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo i bouřky, zejména na západě Čech. Nejnižší noční teploty 19 až 15 °C, na západě a severozápadě Čech až 13 °C. Nejvyšší denní teploty 28 až 32 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s, během dne postupně vítr mírný východní až jihovýchodní 2 až 6 m/s.

Předpověď na sobotu (00-24):
Skoro jasno až polojasno, během odpoledne od západu přibývání oblačnosti a místy přeháňky nebo bouřky, i velmi silné, zejména v Čechách. Nejnižší noční teploty 20 až 16 °C. Nejvyšší denní teploty 31 až 35 °C, na západě Čech kolem 29 °C. Mírný jihovýchodní až jižní vítr 3 až 7 m/s se bude v Čechách měnit na západní až severozápadní a k večeru bude slábnout. V bouřkách vítr přechodně zesílí.

Předpověď na neděli (00-24):
Převážně oblačno, na většině území přeháňky, déšť a s výjimkou severozápadu Čech i bouřky. Nejnižší noční teploty 20 až 16 °C. Nejvyšší denní teploty 23 až 27 °C, na jihovýchodě a východě až 30 °C. Mírný severozápadní až severní vítr 2 až 6 m/s v bouřkách přechodně zesílí. Vítr bude večer slábnout.

Předpověď na pondělí (00-24):
Oblačno až polojasno, zejména na jihu a východě území místy přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 19 až 15 °C. Nejvyšší denní teploty 24 až 28 °C. Mírný severní až severovýchodní vítr 2 až 5 m/s

Vyhlídka počasí od úterý do čtvrtka:
Polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti místy přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 17 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty 25 až 29 °C, postupně až 31 °C.

 

ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře