ŠUMAVA FOTOGENICKÁ: Modrava a okolí, to je další ze zastávek fotografky Šumavy...

ŠUMAVA FOTOGENICKÁ: Modrava a okolí, to je další ze zastávek fotografky Šumavy Ladislavy Rottové

 

Obec Modrava je tvořena třemi původními osadami, které se jmenovaly Modrava, Filipova Huť, Vchynice-Tetov. Modrava vznikla jako rybářská osada. První dochovaná zmínka o Modravě se datuje do roku 1614 a je spojena s pronájmem velice dobře zarybněného Modravského potoka.

Další zmínka je spojená s rokem 1617. Tehdy bylo výnosem královského majestátu umožněno volné pastvení těm soumarům, kteří by již toho dne nedošli po obchodní stezce do Kašperských Hor .

Od roku 1757 se Modrava rozvíjí jako rybářská a lovecká osada. Ke změně dochází po roce 1799, kdy kníže Schwarzenberg kupuje od hraběte Kinského rozsáhlé území Prášilského panství a využívá obrovského bohatství dřeva ze zdejších rozsáhlých lesů.

V letech 1799 – 1801 byl vybudován podle návrhu Ing. Rosenauera Vchynicko-tetovský plavební kanál. Kanál začíná 2 km od Modravy pod bývalou osadou Vchynice-Tetov. Délka kanálu je 14,4 km.

S novou orientací je spojena také výstavba sídla Březník (Pürstling), které je hlavním dějištěm románu spisovatele Šumavy Karla Klostermanna – Ze světa lesních samot.

V roce 1924 byla nákladem 1 041 500 Kč postavena jedna z dominant obce historická chata Klubu Českých turistů – Klostermannova chata. Jejím projektantem je slavný architekt Bohuslav Fuchs.

Každý návštěvník Modravy si zapamatuje je i pohled na slavnou Bienertovu pilu na rezonanční dříví a na hrázděnou stavbu , která v minulosti sloužila jako lovecký zámeček knížete Schwarzenberga.

Roku 1934 byla v Modravě dostavěna česká obecní a mateřská škola (od roku 1999 je objekt školy po přestavbě provozován jako Hotel Modrava

OKOLÍ A PŘÍRODA

Modrava leží v nadmořské výšce 985 m na soutoku Modravského, Roklanského a Filipohuťského potoka, jejichž soutokem vzniká Vydra (někdy se jako část Vydry označuje i Modravský potok a za počátek Vydry je označován soutok Luzného a Březnického potoka u hájovny Březník).

Severozápadně se vypíná Adamova hora (1078 m n.m.), jihovýchodně Lovčí skála (1165 m n.m.) a jizápadně Modravská hora (1157 m n.m.).

V Modravě nabízí své služby několik penzionů, turistických chat a ubytoven, možné je také ubytování v soukromí. Občanská vybavenost vesničky je vzhledem k její velikosti dostačující, funguje zde prodejna potravin, bankomat a parkoviště, k dojíždění do okolních větších obcí lze využít pravidelné autobusové spojení. Na Březníku se nachází Informační středisko NP Šumava a občerstvení. V roce 2007 byl na Modravě zahájen provoz Návštěvnického centra dřevařství, ve kterém se nalézá dřevařská expozice a prodejna dřevěných hraček. V nově vystavěné budově s bezbariérovým přístupem sídlí Informační centrum Modrava, které poskytuje informace o obci, lyžování a turistice na Šumavě a prodává propagační materiály a upomínkové předměty se šumavskou tématikou.

PAMÁTKY A ZAJÍMAVOSTI

Na katastru obce se nachází několik zajímavostí, které určitě stojí za návštěvu. Jako rekreační objekt dnes slouží bývalá tzv. Bienertova pila, v letech 1827–1871 továrna na rezonanční dřevo, ze kterého se vyrábí hudební nástroje. V roce 1832 získal její majitel, podnikatel František Bienert, dokonce císařské privilegium pro výhradní výrobu ozvučného dřeva.

V roce 1924 byla Klubem českých turistů postavena tzv. Klostermannova chata, jež po rekonstrukci opět slouží jako rekreační zařízení, v obci funguje také malé muzeum věnující se tomuto slavnému šumavskému spisovateli. Muzejní expozice je umístěna v bývalé lesovně Březník (Pürstling), která byla v roce 1999 rekonstruována na informační středisko. Pürstling je také zmíněn v Klostermannově díle Ze světa lesních samot.

V Rechli si lze prohlédnout unikátní 72 m dlouhý dřevěný hradlový most přes řeku Vydru, který je věrnou replikou původního historického mostu, jenž zachytával soustavou tyčí plavené dřevo a směroval je do plavebního kanálu. Až do roku 1953 vedla přes most silnice z Rokyty na Modravu.

Těžbu a zpracování dřeva v této oblasti připomíná také Vchynicko-tetovský kanál, který je 14,4 km dlouhý a v některých místech až 5 m široký. Kanál sloužil k dopravě dříví po řece Otavě na Čeňkovu pilu, využíván byl ještě v polovině 20. století.

Tipy na výlet v obci Modrava a jejím okolí.

MÍSTOPISY.CZ

Foto: Ladislava ROTTOVÁ

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře