V KUCHYNI S DANULOU: Tvarohové šátečky bez kynutí

V KUCHYNI S DANULOU: Tvarohové šátečky bez kynutí

 

Těsto: 100 ml vlažného mléka, 1 kostka čerstvého droždí (42 g), 3 lžíce krystalu, 250 g změklého másla, 2 větší vejce, 500 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 1/2 lžičky soli a mimo to vejce na potření, tvarohová náplň a drobenka.

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme 1 lžíci krystalu a 1 lžíci hladké mouky, důkladně rozmícháme a necháme vzejít kvásek.

V míse vyšleháme máslo se zbylými 2 lžícemi cukru a vejci, přilijeme vzešlý kvásek a přidáme mouku se solí a práškem do pečiva. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, které ihned bez dalšího kynutí rozdělíme na dvě části, aby se nám lépe vyvalovalo, vyválíme asi na sílu, 0,5 cm, rozkrájíme na čtverce, naplníme, protilehlé cípky potřeme rozšlehaným vejcem a dobře spojíme. Šátečky klademe na plech s pečícím papírem, potřeme vejcem, posypeme drobenkou a pečeme asi 20-25 minut na 180 stupňů. Z tohoto množství jsem upekla 18 větších šátečků (1 a 1/2 plechu), ale záleží na velikosti.

Ještě horké zastříknu rumem, aby pěkně voněly.

Náplň: 500 g měkkého tvarohu (použila jsem tučný od Madety), 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, moučkový cukr dle chuti, 2 lžíce rumu, hrst rozinek. Pokud se vám zdá náplň příliš řídká, přidejte trochu sypkého vanilkového pudinku Olé bez vaření od Dr.Oetkera.

Drobenka: 6 lžic polohrubé mouky, 6 lžic moučkového cukru, 30 g změklého másla.

 

Připravuje: Danula VAŠÍČKOVÁ

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře