ŠUMAVA FOTOGENICKÁ: Zhůří a okolí, to je další z mnoha zastávek fotografky...

ŠUMAVA FOTOGENICKÁ: Zhůří a okolí, to je další z mnoha zastávek fotografky Šumavy Ladislavy Rottové

 

Zhůří je osada, část města Rejštejn v okrese Klatovy, běžně označovaná za „zaniklou obec“. Nachází se asi 6,5 km na jihovýchod od Rejštejna. Prochází zde silnice II/169. Jsou zde evidovány tři adresy. V roce 2011 zde trvale nikdo nežil.

Již ve 14. století vedla tímto územím jedna z větví Zlaté stezky. První písemná zmínka o vesnici pochází z roku 1720. Mezi válkami počet klesal od 128 do 113 obyvatel.

Dne 24. prosince 1937 nad Zhůřím narazilo do svahu Huťské hory letadlo Wibault 282-T společnosti Air France pravidelné linky z Paříže přes Prahu do Bukurešti. Na palubě letadla s imatrikulací F-AMYD byli dva členové posádky (kapitán František Lehký, 36 let, otec dvou dětí, nalétáno 7400 hodin; francouzský radista Pierre Austruc, 24 let, dva roky praxe) a jeden cestující – státní návladní JUDr. Karel Flanderka, kteří všichni zahynuli.

Následně byla obec postižena v roce 1946 odsunem všech obyvatel, jelikož byli německé národnosti, a v roce 1952 byla zabrána vojskem, což definitivně přispělo k jejímu definitivnímu vysídlení od civilního obyvatelstva. Vybudovány byly naopak kasárny, dvě sovětské radarové stanice a vrtulníková základna, vše opuštěno v roce 1990. Zbylé objekty pak byly občasně využívány k rekreačním účelům.

V roce 2015 zakoupil pozemky ve Zhůří developer a bývalý cyklista Roman Kreuziger se záměrem obec obnovit v původním duchu. Proti se postavilo vedení Národního parku Šumava kvůli ochraně zde se vyskytujících a zákonem chráněných rostlin a živočichů. V soudním sporu před klatovským soudem se v jeho zájmu ministerstvo životního prostředí domáhalo dodržení zákonného předkupního práva na tyto pozemky. Soud potvrdil, že zákonné právo nebylo dodrženo, ale z důvodů specifičnosti případu odmítl žalobě vyhovět. Kreuziger má pro výstavbu nového Zhůří k dispozici jak příslušný vyhovující územní plán města Rejštejn, tak už i projekt tří prvních domů od architekta Jaroslava Trávníčka.

WIKIPEDIE

Foto: Ladislava ROTTOVÁ

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře