ŠUMAVA FOTOGENICKÁ: Hamerský potok, to je další ze zastávek fotografky Šumavy Ladislavy...

ŠUMAVA FOTOGENICKÁ: Hamerský potok, to je další ze zastávek fotografky Šumavy Ladislavy Rottové

 

Hamerský potok na Šumavě – Největší přítok řeky Vydry, patřící do povodí Otavy, je typickým šumavským horským potokem. Jeho délka je přibližně 7 kilometrů.

Klidným meandrujícím tokem se vine Horskou Kvildou. V této části toku se nachází četné a rozsáhlé pozůstatky po rýžování zlata – sejpy. Pravěká rýžoviště zlata na Hamerském potoce jsou archeologickou památkou a zároveň nejvýše položenými v České republice. V jednom z nejfotografovanějších míst Šumavy – u bývalé osady Hamerské Domky – se tok Hamerského potoka zrychluje a záhy se dravě zařezává do údolí mezi svahy hor Antýgl (Sokol) a Lišák (Hamerské svahy) a proměňuje v divokou horskou bystřinu o délce tří kilometrů (celým tímto úsekem vede modrá turistická značka Horská Kvilda – Antýgl), aby se nedaleko mostu u Antýglu spojil s Vydrou.

Na loukách podél toku Hamerského potoka v oblasti Hamerských domků jsou také zřetelné mísovité prohlubně po povrchové těžbě zlatonosných rozsypů, místy i strouhy jimiž byla přiváděna voda k právě vytěženým partiím a také zbytky hrází zadržovacích nádrží.

KUDY Z NUDY

Foto: Ladislava ROTTOVÁ

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře