NA CESTÁCH: Šumavský poutní kostel Narození Panny Marie ve Strašíně obestírá spousta...

NA CESTÁCH: Šumavský poutní kostel Narození Panny Marie ve Strašíně obestírá spousta legend

 

Nedaleko Strašína můžete po zelené turistické značce navštívit kostel Narození Panny Marie.

Tento původně románský kostel ze 13. století byl v roce 1443 goticky přestavěn, v 18. století následovala přestavba v barokním stylu. Od roku 1443, kdy Půta Švihovský z Rýzmberku daroval zdejšímu kostelu dřevěnou sošku P. Marie, se tento kostel stal významným poutním místem. Ročně sem přicházelo 12–15 tisíc poutníků povětšinou z Kašperskohorska.

Na poutním místě docházelo k zázračným uzdravením. Záznamy o těchto událostech pocházejí ještě z nedávné doby, kdy byl strašínským farářem P. František Daniel Merth (ve Strašíně působil v letech 1970–1995, jemu samému se zde uzdravila oční choroba).

V prosinci roku 1990 byla soška Strašínské Madony ukradena. Stavebně-historický průzkum kostela v letech 1997–98 potvrdil dochované části původního opevnění hradu, kamenné hradby a bašty. V dnešním sklepě pod kaplí svaté Barbory se zachoval prostor zaklenutý valenou klenbou. Ve stěnách jsou zazděny střílny. Všechny hradby, které obepínají areál kostela mají polygonální půdorys. Součástí areálu je i barokní kostnice, fara a Mariánská zahrada s kaplí za kostelem. Bohoslužby se zde konají každou středu od 16 hodin (v létě) a každou první sobotu v měsíci od 16 hodin.

 Text a foto: Václav ŠTĚTINA

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře