V KUCHYNI S DANULOU: Dort z křehkého mandlového těsta

V KUCHYNI S DANULOU: Dort z křehkého mandlového těsta

 

Těsto: 400 g hladké mouky, 80 g mandlové mouky, špetka soli, 2 lžičky sušené citronové kůry, 150 g moučkového cukru, 300 g másla, 4 žloutky.

V misce utřeme dohladka máslo s cukrem a se žloutky, postupně přisypeme směs mouky, soli a mandlí, vysypeme na pracovní desku a zpracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do folie a dáme alespoň na dvě hodinky do lednice.

Poté ho rozdělíme na dvě nestejně velké části, menší necháme v lednici, větší vyválíme na tloušťku asi 6-8 mm, přeneseme na plech s pečícím papírem a vykrojíme pomocí připravené papírové šablony potřebný tvar, písmeno nebo číslici. Propícháme vidličkou a pečeme asi 15 minut na 160 stupňů, dokud okraje těsta nezrůžoví.

Zbytek těsta po vykrojení spojíme s druhou částí z lednice, necháme opět chvíli zatuhnout v lednici a poté opakujeme postup s vykrojením druhého korpusu.

Spodní korpus zafixujeme na podložku na několika místech tak, že ho podmázneme trochou krému, aby se nám při zdobení nepohyboval. Na korpus nastříkáme cukrářským sáčkem s rovnou špičkou krém, a to tak že začneme stříkat malé pusinky těsně vedle sebe po vnějším obvodu, poté po vnitřním obvodu a nakonec vyplníme střed. Můžeme dovnitř přidat i drobné kousky ovoce. Zakryjeme druhým korpusem a opakujeme postup stříkání krému.

Krém: 300 ml smetany ke šlehání 33 %, 2 ztužovače šlehačky, 500 g Mascarpone, 3 lžíce krystalu, aroma dle chuti, ale nemusí být

Smetanu ušleháme se ztužovačem a s cukrem a poté už jen lehce vešleháme Mascarpone.
Dáme přes noc do lednice rozležet a zdobíme až těsně před podáváním. Na ozdobu použijeme čerstvé ovoce, potřené rozředěnou meruňkovou zavařeninou, aby tak rychle neosychalo. Zahřejeme dvě lžíce vody, přidáme lžíci džemu a dobře rozmícháme.
Přidáme to, co oslavenci chutná (různé čokobonbony, želé, tyčinky, sněhové pusinky atd.) a dekorujeme čerstvými řezanými květy.

 

Připravuje: Danula VAŠÍČKOVÁ

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře