V KUCHYNI S DANULOU: Bramborové koule plněné uzeným masem

V KUCHYNI S DANULOU: Bramborové koule plněné uzeným masem

 

500 g den předem ve slupce uvařených brambor (oloupat), 150 g hrubé mouky, 50 g dětské krupičky, 1 vejce, 1 lžička soli a mimo to cca 600 g uzeného masa (na kostičky).

Brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme vejce, sůl, mouku a krupičku a zpracujeme hladké nelepivé těsto. V případě potřeby ještě přidáme trochu mouky. Pracujeme rychle, bramborové těsto má tendenci dlouhým stáním řídnout! Vyválíme silného hada, nakrájíme na plátky, každý jednotlivě roztlačíme dlaní na pomoučené pracovní ploše, do středu každé placičky dáme asi lžíci uzeného masa a zabalíme jako buchtičku. Důkladně spojíme a pokoulíme v dlaních. Vhazujeme do vroucí osolené vody a ihned odspodu nadzvedneme vařečkou, aby nepřisedly ke dnu. Vaříme cca 15-20 minut. Hotové vylovíme vařečkou nebo cedníkem a ukládáme do mísy. Mírně prochladlé pomastíme, aby neokorávaly.
Nejúžasnější jsou ve společnosti dušeného bílého zelí a restované cibulky.

 

Připravuje: Danula VAŠÍČKOVÁ

 

 

 

 

Komentáře

komentářů