V KUCHYNI S DANULOU: Pivní gulášek a cuketové bramboráčky

V KUCHYNI S DANULOU: Pivní gulášek a cuketové bramboráčky

 

Guláš: Cca 1 kg hovězího masa (měla jsem nožinu z mladého býčka, na velké kostky), hladká mouka, olej, 2 větší cibule, 4 stroužky česneku, 1 lžíce mleté sladké papriky, 2 lžíce rajčatového protlaku, 300 ml světlého piva (dala jsem plzeňskou dvanáctku), hovězí vývar, sůl, mletý černý pepř, 4 chilli papričky (nadrobno), 2 lžíce sušené majoránky.

Maso obalíme v hladké mouce, zprudka po částech orestujeme na oleji a vložíme do “pomaláčku”. Do výpeku poté vsypeme cibuli a restujeme pěkně do hněda, přisypeme mletou papriku, přidáme protlak, oboje zarestujeme, zalijeme trochou vývaru a necháme chvilku odvařit. Vše vlijeme do hrnce na maso, přidáme česnek, chilli papričky, sůl a mletý pepř, přilijeme pivo a dolijeme vývarem, aby bylo maso ponořené. Uzavřeme a vaříme doměkka cca 3 hodinky na vyšší stupeň.

Pak vsypeme majoránku, dochutíme solí a pepřem, případně můžeme zahustit “záklechtkou”.

Cuketové bramboráčky: 1 větší mladá cuketka (cca 350 g), 400 g brambor, 3 stroužky česneku, 1 lžička soli, 1/2 lžičky mletého černého pepře, 1 lžička drceného kmínu, 2 lžíce sušené majoránky, 2 vejce, 180 g polohrubé mouky, 50 g uzené slaniny (na kostičky, nemusí být).

Do mísy nastrouháme na jemném struhadle česnek a poté i brambory, přidáme nahrubo nastrouhanou cuketu (mladou neloupu, strouhám i se slupkou a tekutinu neslévám). přidáme sůl, koření a vejce, promícháme a zahustíme moukou. Na pánvi smažíme menší placičky z obou stran dozlatova a hotové ukládáme na papírovou utěrku, aby nám odsála přebytečný tuk. Smažím na sádle, bramboráčky pak krásně voní.

 

Připravuje: Danula VAŠÍČKOVÁ

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře