KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

Vimperk – křižovatka ulic 1. máje, Sušické a Sklářské (Fišerka). Za pár měsíců, po výstavbě kruhového objezdu, už se tento pohled zařadí do historie. / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk)


 

Vimperský kulturní kalendář – ZDE
• Pranostiky na květen – ZDE
• Naše nabídka kulturních a společenských akcí na Vimpersku i jinde je ZDE
• KVĚTEN A ČESKÉ DĚJINY: Některé události, které měly v minulosti zásadní význam pro naši zemi a náš národ – ZDE
• KALENDÁRIUM KULTURNÍCH VÝROČÍ V ROCE 2019 – ZDE
• KAM DNES NA OBĚD? Co dobrého připravili kuchaři v hotelech a restauracích ve Vimperku a okolí? Vyberte si z nabídky – ZDE

 

12. – 19. května


 

Přehled tisku: další podezřelé zakázky v Brně, inkluze a přesolené školní obědy

V sobotních novinách se dočtete o dalších podezřelých zakázkách na radnici Brno-střed, na něž upozorňuje opozice a deník Právo. Mladá fronta Dnes se věnuje péči o mimořádně nadané děti. Lidové noviny si zase všímají počtu vodáků na Vltavě, který by se měl do tří let zdvojnásobit. Více se dočtete v přehledu tisku, který připravil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Sobota 18. května: Skoro jasno až polojasno, během dne až oblačno a ojediněle přeháňky. Ráno ojediněle mlhy nebo zataženo nízkou oblačností. Nejvyšší denní teploty 19 °C až 23 °C. Mírný jihovýchodní až jižní vítr 3 až 7 m/s

Neděle 19. května: Polojasno, během dne oblačno až zataženo a místy, zejména na horách, přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší denní teploty 19 °C až 23 °C. Mírný jihovýchodní až východní vítr 3 až 7 m/s, na západě a severovýchodě vítr jen slabý do 4 m/s.


 

Výrobce kebabu z Prachaticka přepravoval více než tunu kuřecího masa v nevhodných podmínkách

Inspektoři Státní veterinární správy z Jihočeského kraje byli v pondělí  13. 5. 2019 kontaktování Policií ČR. Policisté totiž na benzínové stanici v Českém Krumlově zajistili dvě dodávky (jednu s českou a druhou s rakouskou SPZ) mezi nimiž probíhala překládka více než šesti desítek přepravek chlazeného kuřecího masa. Při kontrole, kterou na místě provedli, veterinární inspektoři zjistili, že se jedná o maso neznámého původu, k němuž nemá přepravce žádné doklady. Vozidlo, ze kterého maso překládali, nebylo navíc vybaveno chladícím zařízením. Maso zároveň nebylo dostatečně chráněno vůči možné vnější kontaminaci. Veškeré maso (1,2 tuny) bylo proto na místě znehodnoceno obarvením a na místě byla v souladu se zákonem o potravinách nařízena neškodná likvidace celé zásilky v asanačním podniku. S firmou (výrobcem kebabu z Prachaticka) bude zahájeno správní řízení o uložení sankce. Za uvádění potraviny neznámého původu na trh umožňuje legislativa uložit pokutu až do výše 50 milionů Kč. (Text a foto: tzsvs)

 

 


 

Zubní pohotovost o víkendu na Prachaticku
18.05.2019 MUDr. Tomanová Vimperk poliklinika 388415761
19.05.2019 MUDr. Tomanová Vimperk poliklinika 388415761

Ošetření akutním pacientům poskytují vyjmenovaní lékaři ve svých ordinacích vždy od 08.00 do 10.00 hod. Ve všední dny poskytuje zubní pohotovost Nemocnice v Českých Budějovicích od 16.30 do 21.30 hod, v sobotu, v neděli a o svátcích od 08.00 do 18.00 hod. v horním areálu nemocnice, pavilon C


 

Volby ve Strakonicích se pravděpodobně budou opakovat

ČTĚTE ZDE


 

Informace Správy Národního parku Šumava

• Ve dnech 20. až 24. května bude Informační středisko Stožec z provozních důvodů uzavřeno. Děkujeme za pochopení. (fb) 

• V e-shopu https://vychazky.npsumava.cz najdete letošní nabídku doprovodů do šumavské divočiny.
Novinkami 2019 jsou trasy Nivou Kořenského potoka a Povodím Losenice. (fb)


 

Přehled tisku: hospodaření s vodou, Staňkovi nástupci, pokuty pro prodejce cigaret a sekání trávy

V pátečním tisku se dočtete o nápadech, jak ušetřit za vodu. Přichází s nimi Mf Dnes. Lidové noviny píšou o možných kandidátech na nového ministra kultury a deník E15 upozorňuje na to, že prodejcům cigaret hrozí milionové pokuty. Víc v přehledu tisku, který připravil Radiožurnál.  CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pátek 17. května: Polojasno až oblačno, ráno místy mlhy nebo zataženo nízkou oblačností. Na severu a severovýchodě ojediněle přeháňky nebo bouřky. Večer ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 14 °C až 18 °C. Zpočátku slabý, během dne postupně mírný jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s.

Sobota 18. května: Skoro jasno až polojasno, během dne až oblačno a ojediněle přeháňky. Ráno ojediněle mlhy nebo zataženo nízkou oblačností. Nejvyšší denní teploty 19 °C až 23 °C. Mírný jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s.


 

O víkendu bude zahájena 22. plavební sezona na Jeleních Vrších

V sobotu 18. května bude zahájena 22. novodobá plavební sezóna. Po celou dobu se na konání těchto tradičních akcí u Schwarzenberského plavebního kanálu podílel folklorní soubor  Libín-S Prachatice, který je skoro stejnou dobu nositelem přeshraničního projektu Setkání s tradicí na Schwarzenberském plavebním kanálu. Ten v sobě spojuje lidové písničky, lidový tanec, vždyť před dvěma sty lety přicházely k ústí řeky Große Mühl do Dunaje, kam připlouvalo plavené dříví ze Šumavy, celé skupiny mladých mužů a žen z jižních Čech, aby ho vytáhli z vody a připravili se k dopravě na lodích do Vídně, večer, k překvapení ředitele panství, vytáhli z domova přinesené housle, citery a v Čechách tehdy ještě obvyklé dudy, hrálo se, zpívalo a tancovalo, s plavením dříví, vyprávěním pohádek z obou stran Šumavy, ale i s modlitbou u Rosenauerovy kapličky. (iŠUMAVA)


 

Českobudějovický dětský pěvecký sbor Carmína získal 1. místo v Rusku

Českobudějovický dětský pěvecký sbor Carmína zahájil ve školním roce 2018/2019 svoji 13. koncertní sezónu. Sdružuje 250 dětí a studentů základních, středních a vysokých škol a působí pod hlavičkou ZŠ a MŠ J. Š. Baara. Vzrůstající počet dětí nasvědčuje o velkém zájmu navštěvovat Carmínu. Carmína byla vybrána Jihočeským krajem na základě vynikajících výsledků v mezinárodních sborových soutěžích k reprezentaci na XVII. Mezinárodním mládežnickém festivalu hudební tvořivosti “Země je náš společný domov”2019, který se uskutečnil v Jekatěrinburgu /Rusko – Sverdlovská oblast/. Soutěžního festivalu se zúčastnilo 13 republik /Čína, Indie, Egypt, Kazachstán, Mongolsko, Kyrgyzstán, Tádžikistán, Tunis, Ázerbajdžán, Bělorusko, Uzbekistán, Česká republika, Rusko/, za Ruskou federaci Burjatsko, Baškortostán, Republika Krym a autonomní oblasti Ruska Sverdlovská oblast, Chanty-Mansijská oblast.

Carmína potvrdila svoji vysokou uměleckou úroveň a získala 1. místo v kategorii sborový zpěv a originální vítězný pohár z malachitu zdobený hudebním motivem. Sbormistryni Jitce Šimkové byl udělen speciální blahopřejný list za vysoký profesionalismus, velkou energii a práci, bez které by nebylo možné dosáhnout vynikajících výsledků. Sbor na koncertní křídlo bravurně doprovodil koncertní klavírista Sergey Perepeliatnyk, který se významnou měrou podílí na chodu sboru. Sbor na soutěži předvedl skladby českých i zahraničních autorů a úpravy českých lidových písní. Carmína v rámci soutěže vystoupila na koncertu pro Sverdlovskou oblast a na Galavečeru festivalu. Mezinárodní soutěž pořádala Státní dětská filharmonie z Jekatěrinburgu, ministryně kultury a guvernér Sverdlovské oblasti.

Carmína již řadu let přiváží ze soutěží významná ocenění: sbor získal ocenění Grand Prix a zlatý pohár v kategorii Akademický vokál z XIV. Mezinárodního festivalu hudby a umění 2019 v Paříži /Francie/, Laureát Grand Prix a křišťálový pohár z X. ročníku Mezinárodní soutěže a festivalu umělecké kreativity 2018 v ve Švédsku, Finsku, Estonsku, Gold Star a zlatý pohár z Mezinárodní soutěže Crystal Star 2018 v Praze, Laureát I. stupně, skleněný pohár a speciální diplom poroty z Mezinárodního hudebního festivalu Praha Colours 2018, Laureát I. stupně, zlatý pohár a pozlacené medaile z Mezinárodního festivalu Mysteria zvuka 2017 v Moskvě, Gold diplom a speciální cenu za program v International Choral festivalu Kaunas Cantant 2015 v Litvě, Grand Prix a Gold diplom z Queen Choral festival 2014 v Itálii.

Sbormistryně Carmíny Jitka Šimková si přivezla z mezinárodních soutěží mnohá ocenění: v roce 2018 – dvě zvláštní ceny z Mezinárodní soutěže Crystal Star v Praze a zvláštní cenu „Nejlepší učitel“ z X. ročníku Mezinárodní soutěže a festivalu umělecké kreativity2018 ve Švédsku, Finsku, Estonsku, v roce 2017 z Moskvy z Mezinárodního festivalu Mysteria zvuka cenu “ Nejlepší sbormistr soutěže“. Koncertní klavírista Sergey Perepeliatnyk získal s Carmínou zvláštní cenu v Mezinárodní soutěži Crystal Star 2018 v Praze a klavírní cenu v International Choral festivalu Kaunas Cantant 2015 v Litvě. O úspěších a průběhu XVII. Mezinárodního hudebního festivalu umělecké tvořivosti mládeže “Země je náš společný domov” 2019, ve kterém bravurně Carmína uspěla, je informována veřejnost prostřednictvím médií: Jihočeská televize /08.05.2019/, tisk, webová stránka sboru /www.carminacb.cz/ a veřejných vystoupení v rámci Jihočeského kraje a Statutárního města České Budějovice /31.5. 2019, DK Metropol, Galavečer – koncert v Divadelním sále, společenský večer ve společenském sále/. (tzjč)


 

Přehled tisku: mistrovské zkoušky pro řemeslníky, zpožděné vlaky v Česku a zájem o operace kyčlí

Čtvrteční noviny informují o chystaném zákonu ve školství, který by zavedl mistrovské zkoušky pro řemeslníky. Dočtete se i o tom, že v Česku má každý sedmý vlak zpoždění. A o miniinvazivní operace kyčelního kloubu je u nás zájem, provádějí je však pouze v plzeňské nemocnici. Přehled tisku pro vás připravil Radiožurnál CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Čtvrtek 16. května: Zpočátku převážně zataženo a na většině území občas déšť nebo přeháňky. Během dne od východu postupně ubývání srážek a později protrhávání oblačnosti, hlavně na severovýchodě. Nejvyšší denní teploty 8 °C až 12 °C, na Moravě a ve Slezsku 12 °C až 16 °C. Mírný severozápadní vítr 2 až 6 m/s bude slábnout a měnit se na slabý proměnlivý do 4 m/s.

Pátek 17. května: Polojasno až oblačno, ráno ojediněle mlhy nebo i zataženo nízkou oblačností. Ojediněle, na severní Moravě a ve Slezsku místy přeháňky nebo bouřky. Večer ubývání oblačnosti, v Čechách místy až do vyjasnění. Nejvyšší denní teploty 16 °C až 20 °C. Slabý, postupně mírný jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s.


 

Dopravní výbor zastupitelstva kraje kontroloval postup prací na úseku dálnice D3

Postup stavebních prací na úseku dálnice D3 Ševětín – Borek kontroloval v rámci svého výjezdního zasedání dopravní výbor zastupitelstva kraje v čele s radním pro dopravu Jiřím Švecem. Přesvědčili se, že všechny práce pokračují podle plánu a termín zprovoznění v březnu 2020 by měl být bez problémů dodržen. A to i přesto, že stavba se musí potýkat s výraznými nerovnostmi terénu a proměnlivým podložím.

„Stavba probíhá podle plánu a až na komplikace s majetkovým vypořádáním malého úseku dálnice u obce Lhotice jde všechno podle harmonogramu,“ konstatoval Švec, podle něhož se stavbaři skvěle vypořádali i s výraznými terénními nerovnostmi. „Upravili koryto původního potoka, odstranili sedimenty a vybudovali 120 metrů zpevněného svahu o výšce 17 metrů, který v této části drží celou dálnici,“ popsal Švec.

Uvedený úsek D3 bude hotov včas. Za stavební firmu Eurovia to potvrdil i ředitel jejího závodu v Českých Budějovicích Pavel Vrba. „Nasmlouvaný termín dokončení, který připadá na březen příštího roku, je v tuto chvíli platný a měl by být dodržen,“ uvedl Vrba a doplnil, že propojka staveb Bošilec – Ševětín a Ševětín – Borek má být zprovozněna už letos v červnu. Práce na tomto úseku dálnice byly zahájeny v březnu 2017. Zadavatelem stavby za 933 milionů korun je Ředitelství silnic a dálnic České republiky. Součástí komunikace dlouhé přes 10 kilometrů jsou dvě mimoúrovňové a jedna kruhová křižovatka. Po celé její délce bylo nutno vybudovat jen čtyři přeložky inženýrských sítí. (tzjč)


 

Hejtmanka Stráská předala ministrovi kultury Staňkovi petici s podpisy 1 600 lidí, kteří protestují proti uzavření Dolní zahrady zámku v Hluboké

Problém v komunikaci. Konkrétně mezi památkáři a městem Hluboká nad Vltavou. V tom je jádro sporu ohledně uzavření Dolní zahrady hlubockého zámku v nočních hodinách. Hejtmanka Ivana Stráská to řekla během schůzky s ministrem kultury Antonínem Staňkem v úterý 14. května v Týně nad Vltavou. Hejtmanka zároveň u této příležitosti předala Staňkovi petici se zhruba 1 600 podpisy lidí, kteří s nočním uzavřením zahrady nesouhlasí. Nad dokumentem, který podpořili i krajští radní, pak vedli diskusi. Památkáři vysvětlují omezený provoz v Dolní zahradě tím, že chtějí zabránit vandalismu. „Mám ráda, když se dodržují tradice. Obě zahrady hlubockého zámku bývaly vždy otevřené, aby se v nich mohli lidé i v noci procházet a vychutnávat si tu romantickou atmosféru. Osobně nevím o žádných incidentech. I když tam možná nějaké byly”, uvedla Stráská.

Hejtmanka zároveň připomněla, že na dané téma jednala i se starostou Hluboké Tomášem Jirsou. Ten prý nabízel památkářům větší zapojení městské policie, aby se dařilo pořádek ještě lépe ohlídat a obě zahrady mohly být přístupné i v noci. „Hlavním problém přitom vidím v nedostatku komunikace. Myslím si totiž, že státní úředníci, v tomto případě památkáři, mají mluvit se samosprávou, tedy městem Hluboká. A rozhodnutí a jejich dopady si vždy vyříkat, abychom následně nemuseli takovéto nepříjemné situace řešit,“ zdůraznila Stráská.

Hejtmanka se na druhou stranu snaží pádnost argumentů památkářů na ochranu zahrady chápat, nicméně nechápe, proč s nimi nepřišli už dříve. „Stejně tak mohly být pádné třeba před 10 či více lety. Tak se ptám, proč to neudělali už tenkrát,“ míní Stráská. Ministr Staněk potvrdil, že s hejtmankou Stráskou o věci diskutovali. „Momentálně ale neumím odpovědět na to, co bude v případě Dolní zahrady následovat. Určitě ale požádám generální ředitelku Národního památkového ústavu Naděždu Goryczkovou o její stanovisko. Hovoří se zde také o tom, že komunikace mezi památkáři a městem Hluboká není ideální. Takže to si nechám také vysvětlit,“ sdělil Staněk s tím, že se budou hledat cesty, co by se dalo udělat proto, aby byly obě zahrady opět průchozí. A zároveň se ale zabránilo případné devastaci.

V současné době je Dolní zahrada otevřená v květnu a červnu od 8 do 20, v červenci a srpnu do 21, v září a v dubnu do 19 a od října do března do 17 hodin. (tzjč)


 

Mozzarella z Penny Marketu měla nižší hmotnost, než bylo uváděno na obale

V provozovně Penny Market s.r.o. v Dobříši odebrali inspektoři SZPI potravinu Mozzarella ITALIA, u které se prokázala nižší hmotnost po odkapání, než uváděl obal potraviny. Výrobcem sýra byla společnost ITALAZ CZ s.r.o., Praha a potravina nesla označení šarže L 01.862. Více informací k tomuto zjištění naleznete ZDE: http://www.potravinynapranyri.cz/Detail.aspx… (Potraviny na pranýři)


 

Špičkový jazz v kašperskohorském Nebespánu

Máte rádi kvalitní hudbu a dobré jídlo? My také, a proto jsme tyto dvě více než příjemné věci spojili dohromady a připravili pro vás v sobotu 18.5. 2019 v boutigue hotelu Nebespán v Kašperských Horách úžasný večer plný skvělého jazzu a výborné gastronomie.

ČTĚTE ZDE


 

Vodním záchranářům se v neděli na dně lipenské přehrady nepodařilo najít torzo sochy svatého Jana Nepomuckého z 18. století

ČTĚTE ZDE


 

Přehled tisku: psychopatismus u firemních šéfů, neplacené přesčasy a rekordní spotřeba energie

Ve středečním tisku se dočtete o rekordní spotřebě energie v Česku, tématu se věnuje deník E15. Mf Dnes upozorňuje, že vzrůstá zájem investorů o studentské bydlení a Právo varuje, že více než pětina firemních šéfů vykazuje známky psychopatismu. Víc se dozvíte v přehledu tisku, který připravil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Českobudějovické nemocnice připravila pro veřejnost Zdravý den věnovaný je očkování

Tématu očkování je věnovaný dnešní. Den zdraví v českobudějovické nemocnici. „Zdravotníci zájemcům vysvětlí, kdy je vhodná doba na očkování, proč se nechat očkovat a jaká jsou rizika očkování i neočkování,“ upřesnila mluvčí nemocnice Iva Nováková. Program začíná v deset hodin ve vstupní hale, potrvá do třinácti hodin.


 

Předpověď počasí

Středa 15. května: Zataženo, déšť, přechodně i trvalejší. Na západě Čech zpočátku oblačno a srážky jen místy až během odpoledne večera. Na Šumavě nad 1000 m zpočátku srážky sněhové nebo smíšené. Nejvyšší denní teploty 7 °C až 11 °C, na jihu Čech jen kolem 6 °C. Čerstvý severovýchodní až severní, později až severozápadní vítr 4 až 8 m/s a místy s nárazy kolem 15 m/s, na západě Čech vítr jen mírný 2 až 6 m/s.

Čtvrtek 16. května: Zpočátku převážně zataženo a na většině území občas déšť nebo přeháňky. Během dne od východu postupně protrhávání oblačnosti a přeháňky jen ojediněle. Nejvyšší denní teploty 9 °C až 14 °C, na Moravě a ve Slezsku 14 °C až 18 °C. Mírný severozápadní vítr 2 až 6 m/s bude postupně slábnout.


 

Pohár pro vítěze extrémního závodu Šumaman odvezli letos policisté z Hradce Králové

V Přední Výtoni se v sobotu 11. května uskutečnil 22. ročník závodu zásahových jednotek policie Šumaman. Pokaždé jde o den plný sportu, zábavy a dynamických ukázek policejní a záchranářské práce. Závod pětičlenných policejních týmů má ale samozřejmě své vítěze. Letos jsou z Královéhradeckého kraje před stříbrným týmem z Brna.

„Těší mě, že jsem mohla opět po roce navštívit tento extrémní závod a pogratulovat nejen vítězům, ale všem, kteří tuto náročnou trať zdárně dokončili. Byť navíc kromě svých sil museli tentokrát zápolit s rozmáčeným terénem a chladným počasím,” uvedla hejtmanka Ivana Stráská, která spolu s policejním prezidentem Janem Švejdarem převzala nad akcí záštitu. Ceny hejtmanka předávala spolu s krajským policejním ředitelem Luďkem Procházkou. Stráská připomněla, že kraj tento závod dlouhodobě podporuje. „Jako žena pak chci říct, že jsem velice ráda, že máme takovéto skvělé chlapy. Protože mám v poslední době dojem, že to normální chlapství se nám ze společnosti vytrácí,” dodala. Hejtmanka pak poděkovala organizátorům Šumamana za skvělou práci a zároveň i rodinám účastníků za to, že své partnery, syny či tatínky takto podporují. Někteří přímo na místě. Popřála účastníkům nejen bujaré oslavy, ale i příjemný odpočinek v jednom z nejkrásnějších koutů Jihočeského kraje. (tzjč)


 

Přehled tisku: omluvenky poslanců, nebezpečné chemikálie z Polska a tendr na bojová vozidla

V úterním tisku se dočtete, že se České dráhy zaměří na emisi dluhopisů, aby vydělaly na nákup nových vlaků. Píše o tom deník E15. Hospodářské noviny upozorňují, že někteří účastníci největšího tendru armády na bojová vozidla požadují změnu podmínek a regionální Deník si všímá úbytku zahrádkářů v Česku. Více v přehledu tisku, který připravil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Úterý 14. května:  Oblačno až zataženo, zpočátku v Čechách polojasno, postupně četné přeháňky. Na východě Česka většinou zataženo a déšť. Od 1000 m srážky sněhové nebo smíšené. Nejvyšší denní teploty 7 °C až 11 °C. Zpočátku mírný, postupně čerstvý severní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Středa 15. května: Zataženo, déšť, přechodně i trvalejší a ojediněle vydatnější. Na západě Čech zpočátku oblačno a srážky až po poledni. Na Šumavě nad 1000 m zpočátku srážky sněhové nebo smíšené. Nejvyšší denní teploty 8 °C až 12 °C, na jihu Čech jen kolem 6 °C. Mírný severovýchodní až severní, později až severozápadní vítr 3 až 7 m/s, na východě přechodně čerstvý 4 až 8 m/s a místy s nárazy kolem 15 m/s.


 

Přehled tisku: návrat lososů do Česka, omezování ohňostrojů a klesající prodej fotoaparátů

V pondělních novinách se mimo jiné dočtete o o snahách českých biologů vrátit lososy zpět do českých vod. Případně o tom, že chytré telefony devastují trh s fotoaparáty. Více v přehledu tisku, který připravil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pondělí 13. května: Oblačno až zataženo, občas déšť, na východě zpočátku i trvalý. Nad 1000 m déšť se sněhem nebo sněžení, hlavně v Čechách. V okolí Beskyd zpočátku ojediněle bouřky. V Čechách od západu postupně ustávání srážek. Nejvyšší denní teploty 9 °C až 13 °C. Čerstvý severní až severozápadní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Úterý 14. května: Oblačno až zataženo, na severozápadě i polojasno. Ojediněle přeháňky, na Moravě a ve Slezsku postupně občas déšť. Nad 900 m i srážky sněhové. Nejvyšší denní teploty 9 °C až 13 °C. Mírný severní vítr 2 až 6 m/s, na Moravě a ve Slezsku čerstvý severní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si čerstvě narozená miminka v prachatické porodnici

ČTĚTE ZDE


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si čerstvě narozená miminka ve strakonické porodnici

ČTĚTE ZDE


 

Opustili nás v minulých dnech

ČTĚTE ZDE


 

Květinová Kratochvíle

Od 18. do 24. května si budete moci interiéry zámku prohlédnout slavnostně nazdobené a provoněné živými květinami. V rámci této tradiční události bude zámek Kratochvíle mimořádně otevřen i v pondělí 20. května. V sobotu 18. května je pro zájemce připravena i večerní prohlídka zámku – spíše procházka po zámku, proběhne bez průvodců. Ti budou na prohlídkové trase přítomni, připraveni odpovědět na Vaše otázky.
Více informací naleznete na www.zamek-kratochvile.npu, nebo je získáte na telefonu 388 324 380 či emailové adrese: ups.cb.kr@npu.cz.  (iŠUMAVA)


 

Šperkařský workshop ve Volyni

Přijměte pozvání na největší šperkařskou akci v regionu, která se uskuteční ve Volyni na pošumavské tržnici v sobotu 18. května od 9 do 18 hodin.

Na jednom místě si můžete vyzkoušet více než třicet různých technik výroby šperků. Naleznete tu šperky mnoha druhů i nepřebernou škálu materiálu a komponentů k vlastnímu tvoření. Mezi pravidelné dílny patří fimo, vinutí perel, tiffany, origami, smaltování, organzová dílna, gumičkování, kroužkování, placky, epoxy čočky, knoflíkování, ketlování šití korálků, malování dřevěných výseků a korálků, drátkování, plstění … Každý si určitě vybere, dílny jsou určeny pro širokou veřejnost i všechny věkové kategorie. Po celý den bude připraveno občerstvení ve stánku proti nudě – tam může doprovod aktivních účastníků posedět, zahrát si šachy, luštit sudoku, hlavolamy, pojíst i popít…Vstup zdarma. Více informací o akci naleznete na www.sperkarskyworkshop.cz.  (iŠUMAVA)


 

Netolický jarmark na Linecké stezce

Zapomenutá řemesla opět ožijí na Netolickém náměstí v sobotu 18. května.

Jarmarky navazují na staletou tradici známých netolických trhů. Netolické náměstí zaplní stánky s výrobky řemeslné povahy – šperky, vykrajovátka, svíčky, mýdla, figurální a zahradní keramika, batika a malba na textilie, skleněné figurky, dřevěné hračky, perníčky, suchá vazba, koření, truhlářství, minerály, přírodní šperky, proutěné výrobky, koření a mnoho dalšího. Své řemeslo tu bude předvádět kovář, dráteník, řezbář i šperkař.

Po celý den budou probíhat různá kulturní vystoupení, šermíři, divadlo, pohádky pro děti, muzikanti, soutěž psů “sympaťák roku”. Vstupné se nevybírá, ale za slosovatelné dobrovolné vstupné můžete vyhrát některou ze stovek cen. Na jarmark přijede i motorový vlak po trase České Budějovice – Dívčice – Netolice.

Jízdní řád naleznete na www.cd.cz Více o akci sledujte na www.netolice.cz   (iŠUMAVA)


 

Rabijáda na hradě Rabí

Již 18. ročník dětského dne na hradě Rabí, plného soutěží a odvážných disciplín se bude konat poslední v sobotu 25. května.. Po splnění (ne)náročných úkolů vás samozřejmě nemine odměna. I letos mohou s dětmi soutěžit rodiče, takže bude více zábavy pro všechny. Akce se koná za každého počasí. To nám musí přát, abychom si mohli hrát!  Běžné (komentované) prohlídky hradu se v tento den nekonají.
Více informací o hradu Rabí a chystaných akcích naleznete na www.hrad-rabi.eu.  (iŠUMAVA)


 

Zpěvná Šumava 2019

Přijměte pozvání do Kašperských Hor na 2. ročník setkání chrámových pěveckých sborů:

18. května od 17 hodin – Smíšený pěvecký sbor Gaudium Kladno; kostel sv. Markéty

24. května od 18 hodin – Ženský komorní sbor MARAVEJA PRACHATICE kostel sv. Markéty – koncert je součástí Noci kostelů

25. května od 16 hodin – DA CAPO GRAFENAU kostel Panny Marie Sněžné

26. května od 15 hodin – Smíšený sbor JITRO HRADEC KRÁLOVÉ kostel sv. Markéty; – koncert se koná ve spolupráci s Evropským festivalem duchovní hudby Šumava – Bayerischer Wald
Více na: www.kasphory.cz nebo facebookovém profilu Měkis Kašperské Hory.  (iŠUMAVA)


 

Premiér Babiš přijal petici za Šumavu a vnímá omezení ochrany přírody jako nástroj pro boj se suchem

Předseda Vlády České republiky Andrej Babiš dne 7. května 2019 přijal “Petici za zákon pro zelené lesy Šumavy”, která obsahuje 11 771 podpisů občanů. Iniciátor petice Petr Martan seznámil premiéra s tím, že petenti souhlasí s vyhlášením 28 % přírodních zón, ale nesouhlasí s 25 % přírodě blízkých zón, kde také nelze provádět účinná opatření proti kůrovci a v důsledku toho by uschlo cca 6 000 ha lesů v NP Šumava. Premiér vyjádřil údiv nad návrhy a postoji ministra Brabce, který se části jednání zúčastnil telefonicky a nehodlá ustoupit.

Přijetí na úřadu vlády se zúčastnila také hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská a premiérovi tlumočila usnesení Zastupitelstva Jihočeského kraje, které: “Nesouhlasí s návrhem vymezení zón ochrany přírody a s projednávaným návrhem vymezení klidových území v NP Šumava.” Hejtmanka sdělila premiérovi, že on je pro ni poslední nadějí, který by mohl zastavit návrh zonace a následné uschnutí dalších tisíců hektarů lesů na Šumavě.

Obsah petice se dotýká také celého území České republiky, kde probíhá chřadnutí lesů suchem a kůrovcová kalamita. K řešení této katastrofy a v boji se suchem může přispět také zastavení stále se zvyšujících naivních požadavků ochrany přírody.

Petenti žádají Vládu ČR, aby svým usnesením:

  • Odmítla vyhlášení zóny přírodě blízké v Národním parku Šumava, jako opatření v rámci boje se suchem.
  • Vyhlásila moratorium – odklad – na vyhlašování nových bezzásahových území a “Zvláště chráněných území”, včetně “Evropsky významných území”, v oblastech se zastoupením smrkových porostů nad 20% do doby, kdy se v celé ČR zastaví velkoplošné chřadnutí lesů suchem a kůrovcovým přemnožením.

Ministr Brabec je “žába na prameni” v boji se suchem

Premiér Babiš a ministr zemědělství Toman slibují řadu opatření a projektů na zadržování vody a zvyšování retenční schopnosti krajiny. Jde o dlouhodobě realizovatelné stavby i stavby s okamžitým efektem, jako jsou rybníky do 2 hektarů velikosti. S předáním petice P. Martan premiéra upozornil, že ochrana přírody je u nás tak přebujelá, že dle dosavadní zkušenosti můžeme očekávat, že dvě třetiny navrhovaných projektů nebude realizováno z důvodu zamítnutí ochranou přírody. Požadavek petentů na zmíněné moratorium je řešení, které by nestálo ani korunu.

Jen zelené a vzrostlé lesy mají plnou schopnost zadržovat vodu. Proto vznikla petice, která odmítá v NP Šumava vyhlásit zónu přírodě blízkou na rozloze 25 % jejího území. Tisíce hektarů lesů doposud zadržujících vodu by se změnily a dalších 60 let by zcela neplnily vodohospodářskou a klimatickou funkci.  (tzjč)


 

Na Linec se valí jihočeská zážitková vlna

Na Linec se valí jihočeská zážitková vlna dosud nevídaných rozměrů. A bude hodně vidět, slyšet, cítit i chutnat. V záplavě jihočeské gastronomie, potravinářství, řemesel, tradic, umění, architektury, kultury a turistických možností, se od čtvrtka 16. do soboty 18. května ocitne celé centrum hornorakouského hlavního města. Hauptplatz, Landstraße, Promenade i Martin Luther Platz nabídne svým návštěvníkům celkem 90 vystavovatelů z jihu Čech.

Inspirací ke vzniku projektu Südböhmen zu Gast in Linz – Jižní Čechy hostem v Linci z dílny Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR) byl přetrvávající paradox. Přestože Hornorakušané mají jižní Čechy doslova na dosah ruky, mezi jejich nejčastější návštěvníky rozhodně nepatří.

„A to bychom chtěli změnit, protože máme co nabídnout. Hlavním cílem projektu je ukázat našim jižním sousedům, jak obrovský a atraktivní turistický potenciál mají na dosah ruky, kousek za hranicemi v jižních Čechách. S Rakušany jsme těsně spjati historicky, asi není třeba připomínat, že první koněspřežní železnice na evropském kontinentu směřovala z Českých Budějovic právě do Lince,“ uvedla hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská.

Podle ředitele JCCR Jaromíra Poláška se Rakušané, na rozdíl třeba od návštěvníků z Německa, raději ubytují u hranic v Rakousku a do Česka vyrážejí jen na jednodenní výlety. To potvrzují i data Českého statistického úřadu, z nichž vyplývá, že v počtu přenocování v hromadných ubytovacích zařízeních na jihu Čech loni obsadili Rakušané čtvrté místo pomyslného žebříčku za Němci, Číňany a Holanďany.

„Myslím si, že hlavní příčinou je zřejmě někdejší Železná opona, která jižní Čechy od horního Rakouska neprodyšně oddělila na celá desetiletí. Rakušané tak přes těsné sousedství nevědí, co je u nás čeká. A tak jim to musíme ukázat. Jak jihočeskou vesnici a přírodu, tak dobré jídlo a pití. Na tři dny tak obsadíme Linec jižními Čechami, od tradičních nabídek až po současné novinky, které osloví i mladé lidi,“ konstatoval Polášek.

Součástí jihočeské delegace v Linci budou starostové a starostky partnerských měst z česko-rakouského příhraničí, kteří se mimo jiné zúčastní i slavnostního Festaktu u příležitosti 30 let od pádu železné opony a 15 let od vstupu ČR do EU a také konference Evropského regionu Dunaj – Vltava (ERDV), kde si s rakouskými kolegy zhodnotí dosavadní přínosy vzájemné spolupráce a budou diskutovat o budoucím zaměření ERDV.

17. května dopoledne se uskuteční také B2B seminář pro rakouské touroperátory a novináře. V krásných prostorách Redoutensäle proběhne prezentace regionu jižní Čechy, Jihočeského letiště České Budějovice, turistických oblastí a jejich partnerů. „Budou představeny novinky z našeho regionu a po skončení prezentací dostanou touroperátoři možnost se osobně setkat se zástupci turistických oblastí a dozvědět se podrobnosti o připravovaných akcích, aktuální nabídce a zakomponovat je do nabídek pro své klienty,“ dodala manažerka marketingu JCCR Jana Píchová.

Vlajkovou lodí mezi partnery jihočeské účasti na tradičních jarních městských slavnostech v Linci je Budějovický Budvar. Dalšími pak jsou zastoupení agentury CzechTourism ve Vídni, Velvyslanectví České republiky v Rakousku, agentura Czech Trade, Jihočeské letiště a Linzer City Ring, nezisková organizace, která se zabývá pořádáním prezentací, trhů a prodejních akcí v centru města. Očekávaná návštěvnost slavností je odhadována na přibližně 300 tisíc lidí.

Hlavní město Horních Rakous má 198 tisíc obyvatel a dalších více než 100 tisíc do něho denně dojíždí. V celé jeho aglomeraci žije na čtvrt miliónu obyvatel. Jihočeský kraj nyní na tři dny obsadí nejatraktivnější lokality lineckého centra.

Vedoucí oddělení blízkých trhů JCCR Ondřej Flemr v této souvislosti prozradil, že Hauptplatz, hlavní náměstí v Linci, kterému bude dominovat stan Budějovického Budvaru, se v průběhu akce dočasně promění v pravou jihočeskou vesnici s návsí lemovanou tradičními stavbami ve stylu selského baroka. Návštěvníci zde ochutnají tradiční kuchyni, pivo i další nápoje a shlédnou ukázky lidových řemesel. Na hlavním pódiu vystoupí jihočeské folklorní soubory a proběhne kuchařská show.  (tzjč)


 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře