NA CESTÁCH: Chanovice

NA CESTÁCH: Chanovice

 

Malebná vesnička Chanovice leží v jihozápadních Čechách a má následující části: Chanovice, Černice, Defurovy Katany, Dobrotice, Holkovice a Újezd u Chanovic.

HISTORIE OBCE CHANOVICE

Nejstarší písemná zmínka o Chanovicích pochází z roku 1352. V registrech papežských desátků z této doby je uveden chanovický kostel jako farní. Tehdejšími patrony kostela byli bratři Batík a Vintíř z Chanovic.

Tito první známí chanovští vladykové měli ve svém erbu dva trojzubé klíče, podobně jako majitelé okolních tvrzí ve Lnářích, Kotouni, Poli, Hošticích a Čekanicích. Další majitelé Chanovic měli ve znaku tři ryby nad helmou. Chanovští byli jednou z odnoží českého vladyckého rodu Dlouhoveských z Dlouhé Vsi , který pobýval na Prácheňsku již ve 13. století. V jejich erbu je starý rytířský štít zvaný kotouč. Chanovští z Dlouhé Vsi byli potomky Jana Lhoty mladšího z Dlouhé Vsi.

O tomto šlechtici je známo, že obstaral pro válečné potřeby Jana z Rožmberka více než padesát koní.
Ferdinard Jáchym Rummerskirch byl purkrabím Pražského hradu a také hejtmanem prácheňského kraje. Obnovil chanovický kostel, faru a školu a nechal postavit sýpku. Po požáru v roce 1781 získal zámek svou dnešní barokní podobu, z této doby pochází i anglický park a sochy sv. Martina a sv. Donáta. Když prodávali Rummerskirchové Chanovice novému majiteli, stála v kupní smlouvě také zmínka o chanovickém pokladu, jehož polovina by při nálezu měla patřit Chanovským a druhá polovina novému majiteli.

Po období mnoha držitelů (1789 – 1809) přecházejí Chanovice do rukou plzeňského obchodníka, Franze Bechera . Jeho syn Franz Gustav Becher nechal v Újezdě postavit cukrovar, později přebudovaný na škrobárnu. Stal se říšským a zemským poslancem a v roce 1867 byl povýšen do šlechtického stavu.
V roce 1889 koupil chanovické panství Isidor Schmiedl, majitel hornobřízských kaolinových dolů. Po něm převzala panství jeho dcera Anna z Goldegg-Lindenburgu . Její syn baron František Goldegg byl posledním šlechtickým majitelem zámku. Mezi lidmi byl znám jako dobrý člověk ochotný pomoci v nouzi. Velmi dobře také maloval.

Dne 6. května 1945, když probíhala v kostele mše svatá, přijeli na motocyklu dva muži, Viktora a Šilhavý. Na prostranství před zámek vyvedli barona Františka Goldegga a jeho přítele, italského šlechtice Carla Bailou, který byl od dubna se svou rodinou na návštěvě na zámku. Viktora a Šilhavý, samozvaní “partizáni”, nutili šlechtice provádět cviky “k zemi – vztyk – k zemi – vztyk” a nakonec do nich střelili dávku ze samopalu. Baron Bailou byl na místě mrtev, Baron Goldegg s průstřelem břicha podlehl zranění druhý den ve strakonické nemocnici.

Od 1.9.1947 byla v zámku otevřena základní škola. Hospodářské budovy kolem zámku využívala zemědělská družstva. Od 90. let 20. století je výlučným vlastníkem celého areálu Obec Chanovice.

OKOLÍ A PŘÍRODA CHANOVICE

Obec Chanovice obklopuje nádherná šumavská příroda, vrcholy kopců mají nadmořskou výšku nad 600 m a spolu se stovkami kamenitých pahorků jsou zalesněny smíšenými lesy. Na Chanovicku vás nemohou neoslovit všechny ty křížky na kamenných podstavcích uprostřed pole, při starých cestách i současných silnicích. Velké kameny balancující na špičce a pokoušející zákony fyziky. Sady uprostřed pastvin daleko od lidských sídel, rybníky s okolními porosty stromů a keřů a rozlehlými plochami pastvin a mokrých luk. Tady je možné se setkat s množstvím chráněných rostlin – jako upolínem evropským, různými vstavači a další.

Kvalitu zachovaných přírodních útvarů dokládá množství vyhlášených a registrace tvz. významných krajinných prvků. V bezprostředním okolí Chanovic je to Remíz V Březinách pří cestě do Dobrotic, který je tvořen různokvětým porostem dubů, olší, a osik s příměsí břízy a Jívy, v podrostu a při okrajích keři trnek, šípkové růže a černého bezu.

Chráněným územím s klasifikací “přírodní park” by si zasloužila vyhlasit rozsáhlá oblast mezi Chanovicemi, novou Vsí, Kotouní, Černicemi, Defurovými lažany a Újezdem. Jsou tu zachovalé ekosystémy smýšených lesů, polí, luk a rybníků s charakteristickým zastoupením rostlin a živočichů.

 

Tipy na výlet v obci Chanovice a jejím okolí.

PAMÁTKY A ZAJÍMAVOSTI CHANOVICE

V obci Chanovice se nachází několik historických pamětihodností a památek. Patří mezi ně zámek Chanovice, kostel Povýšení sv. Kříže, kaplička na návsi, socha sv. Donáta či sýpka na návrší nad vesnicí.

Expozice lidové architektury – SKANZEN

Nad zámeckým areálem vzniká v rámci dobrovolných pracovně naučných pobytů záchranný skanzen lidové architektury jihozápadních Čech. Nyní je zde přeneseno osm roubených objektů. Starší část vesnice je navržena k vyhlášení na památkovou zónu.

Zámek Chanovice

Zámecký areál je na místě původní tvrze z konce 13. století. Tvrz byla přestavěna v 18. století na barokní zámek s využitím a zachováním starších konstrukcí a prostor. Ve zrestaurovaných sklepeních je stálá expozice pošumavských lidových řemesel. Další prostory jsou využívány pro společenské a výstavní akce.

Areál je dotvářen rozsáhlým hospodářským dvorem, který probíhá rekonstrukcí. Opravené prostory jsou využívány pro expozici hraček 19. a 20. století. Další využití je pro stálé potřeby v obci – tělocvična, učebna, byty. Prostory uzavírá kostel s románským původem. Vše je obklopeno parkem anglického typu, na jehož hranici stojí barokní špýchar.

Kostel Povýšení sv. Kříže

Jedná se o stavbu z první poloviny 13. století. Kostel je otevřen pravidelně pouze během nedělní bohoslužby, ale konají se zde také vánoční a velikonoční koncerty.

MÍSTOPISY.CZ

Foto: Ivana PISKÁČKOVÁ

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře