KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

Vimperk – státní zámek / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

Vimperský kulturní kalendář – ZDE
• Pranostiky na květen – ZDE
• Naše nabídka kulturních a společenských akcí na Vimpersku i jinde je ZDE
• KVĚTEN A ČESKÉ DĚJINY: Některé události, které měly v minulosti zásadní význam pro naši zemi a náš národ – ZDE
• KALENDÁRIUM KULTURNÍCH VÝROČÍ V ROCE 2019 – ZDE
• KAM DNES NA OBĚD? Co dobrého připravili kuchaři v hotelech a restauracích ve Vimperku a okolí? Vyberte si z nabídky – ZDE

1. – 12. května


 

Mattoni 1/2Maraton České Budějovice se blíží

V sobotu 1. června 2019 se České Budějovice opět stanou centrem běžeckého dění. Osmý ročník závodu Mattoni 1/2Maraton České Budějovice, konaný dle pravidel Mezinárodní asociace atletických federací IAAF a za podpory jihočeské metropole, se již od začátku řadí mezi světovou elitu dálkových běhů. To vše s sebou přináší ale i určitá omezení v podobě dopravních uzavírek. Prosíme, abyste přijali s pochopením některá nezbytná dopravní opatření v den konání závodu. Zároveň si vás dovolujeme pozvat do ulic k aktivní účasti a sledování závodu. (tzjč)


 

Přehled tisku: invazivní houby v Česku, speciální sekt z Mikulova a tituly v občanských průkazech

V sobotních novinách se dočtete, že české lesy ohrožují nebezpečné invazivní houby z celého světa. Informuje o tom Mf Dnes. V mikulovských sklepích zraje podle Práva první sekt na světě vyrobený z takzvaného kvevri vína. A Češi mají v občanských průkazech stovky různých titulů u svých jmen, upozorňuje Deník. Více se dozvíte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Zubní pohotovost o víkendu na Prachaticku
11.05.2019 MUDr. Vágnerová Prachatice Nemocniční 204 797993281
12.05.2019 MUDr. Wimberská Prachatice Nemocniční 204 388316040

Ošetření akutním pacientům poskytují vyjmenovaní lékaři ve svých ordinacích vždy od 08.00 do 10.00 hod. Ve všední dny poskytuje zubní pohotovost Nemocnice v Českých Budějovicích od 16.30 do 21.30 hod, v sobotu, v neděli a o svátcích od 08.00 do 18.00 hod. v horním areálu nemocnice, pavilon C.


 

Přehled tisku: Česká národní banka přišla na burzách o 27 miliard, kamiony budou hlídat nové tachografy

V pátečních novinách se dočtete, že stát nemá dostatek podkladů pro studium hexavakcíny. V letech 2017 a 2018 měla jen osm dobře doložených případů. Řidiče kamionů budou při dodržování nových pravidel hlídat tachografy druhé generace, které dokážou kontrolovat nejen rychlost, ale i polohu auta. Více se dozvíte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí na pátek 10. května

Dnešek ve znamení strakaté oblohy a přeháněk hlavně v severovýchodní polovině území. Nejvyšší teploty většinou mezi 14 a 18 °C, v Polabí může být i o něco tepleji naopak zejména na severovýchodě při častějších přeháňkách o něco chladněji. (ČHMÚ)


 

Dobrovolní hasiči budou soutěžit
V sobotu 11. května se v parku u Volyňky ve Vimperku uskuteční od 15 hodin okrskové kolo soutěže požárních družstev. (fb)

 

ZUŠ open se představuje i v budově Krajského úřadu Jihočeského kraje

Děti žijí uměním. Takové je motto třetího ročníku celostátního happeningu základních uměleckých škol. Jeho součástí je i výstava v prostorách hlavní budovy krajského úřadu, kde se představí 16 jihočeských ZUŠek. Děti zde prezentují všechny aktivity svých škol. K vidění budou výtvarné práce malých umělců, ale i neobvyklé masopustní masky nebo loutky. Výstavu doplní například i texty a fotografie, které zachycují výjimečné úspěchy či akce, spolupráce s městy i s dalšími organizacemi. Výstavu je možné shlédnout v hlavní budově krajského úřadu až do konce června.  „Chtěl bych všem ZUŠkám poděkovat a popřát, aby neměli nouzi o talentované žáky a potvrdilo se tak, že jsme kulturní národ,“ popřál v rámci slavnostní vernisáže náměstek hejtmanky pro oblast kultury Pavel Hroch.  Společné vystoupení jihočeských ZUŠ v Českých Budějovicích se bude konat v pátek 31. května na Sokolském ostrově. Celodenní program bude po 18. hodině zakončený společným vystoupením žáků s paní Magdalenou Koženou, zakladatelkou fondu. (tzjč)


 

Přehled tisku: spolupráce s Albánií v kauze ČEZ, vyšší zájem o nájemní bydlení a dražší povinné ručení

Ve čtvrtečních novinách se dočtete, že česká justice dostala informace od albánských úřadů v kauze energetické společnosti ČEZ. Informuje o tom MF Dnes. Zájem o nájemní bydlení podle týdeníku Ekonom roste. A pojišťovny zdražují povinné ručení, píší Hospodářské noviny. Více se dozvíte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Den rodin v Městské knihovně Vimperk

Ve středu 15. května od 8 do 11 hodin pořádá knihovna v rámci Dne rodin hravé dopoledne na téma Co se děje v knihovně? Toto dopoledne bude dětské oddělení otevřeno všem mrňousům a jejich doprovodu. Budeme si číst a prohlížet knížky, zahrajeme si deskové hry a něco si i vyrobíme. Knihovna je tu pro všechny, i pro naše nejmenší, tak neváhejte a přijďte se s nimi podívat. (mk)


 

Předpověď počasí

Čtvrtek 9. května: Oblačno až zataženo, na většině území občas déšť, během dne v Čechách, k večeru i na Moravě od západu postupně přechod k proměnlivé oblačnosti a ojediněle, na západě a jihozápadě Čech místy přeháňky. Nejvyšší denní teploty 13 °C až 17 °C, na východě kolem 12 °C. Mírný jižní až jihozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Pátek 10. května: Polojasno až oblačno, dopoledne přechodně až zataženo. Místy přeháňky, hlavně v severovýchodní polovině Česka, ojediněle i bouřky. Večer ustávání srážek a částečné ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 14 °C až 18 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 3 až 7 m/s, večer zeslábne.


 

Zubní pohotovost na Prachaticku ve středu 8. května
08.05.2019 MUDr. Smolová Vlachovo Březí Žižkova 98 737608640

Ošetření akutním pacientům poskytují vyjmenovaní lékaři ve svých ordinacích vždy od 08.00 do 10.00 hod. Ve všední dny poskytuje zubní pohotovost Nemocnice v Českých Budějovicích od 16.30 do 21.30 hod, v sobotu, v neděli a o svátcích od 08.00 do 18.00 hod. v horním areálu nemocnice, pavilon C.


 

Přehled tisku: zkoušky na řidičák budou těžší a stát chystá smlouvu s ČEZ kvůli reaktoru

V úterních novinách se dočtete o malé ochotě členů bytových společností spravovat domy pro své sousedy. Ministerstvo dopravy podle Hospodářských novin chystá zpřísnění zkoušek pro získání řidičského průkazu. Stát hledá právníka, který sestaví smlouvu s ČEZem kvůli výstavbě nových reaktorů v Temelínu. A české města chystá v budoucnu obměna veřejného osvětlení. Přehled tisku sestavil Radiožurnál. CELÝ  ČLÁNEK


 

“Botel proti proudu” je nejlepší fiktivní firmou. Úspěšným studentům gratuloval náměstek Dvořák

Gratulaci a drobné dárky si odnesli studenti Střední školy obchodní a VOŠ v Českých Budějovicích z návštěvy krajského úřadu, kde je přijal náměstek hejtmanky Zdeněk Dvořák. Ocenil je tak za letošní úspěch na 25. ročníku Mezinárodního veletrhu fiktivních firem v Praze. Žáci III. ročníku oboru Ekonomika se stali v uvedeném klání absolutními vítězi s projektem Botel proti proudu. A dále získali první místo za nejlepší prezentaci firmy a druhé místo za nejlepší firemní stánek. Páté místo pak ještě obsadili v komunikační soutěži v anglickém jazyce nazvané 90 sekund ve výtahu. „Studentům velice gratuluji k dosaženým výsledkům v této prestižní soutěži. Zároveň si vážím všech úspěchů na podobných akcích, kde žáci mají možnost předvádět tvořivost, vynalézavost či programovost. Je to totiž velice důležité pro jejich další uplatnění v životě,“sdělil Dvořák. (tzjč)


 

Akční plán Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb Jihočeského kraje pro rok 2020 – veřejné připomínkování

Jihočeský kraj informuje odbornou i laickou veřejnost o zahájení veřejného připomínkování k dokumentu Akční plán Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb Jihočeského kraje pro rok 2020 (AP SPRSS JčK), který reaguje na platný Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb Jihočeského kraje na období 2019 – 2021. Zpracovaný dokument společně s formulářem k veřejnému připomínkování je k dispozici na Sociálním portálu Jihočeského kraje ZDE Připomínky k AP SPRSS JčK mohou zadavatelé, poskytovatelé i uživatelé sociálních služeb zaslat prostřednictvím vyplněného formuláře elektronicky na adresu planovani@kraj-jihocesky.cz v termínu od 2. 5. 2019 do 16. 5. 2019. Došlé připomínky budou vypořádány na jednání Krajské koordinační skupiny a zveřejněny na Sociálním portálu Jihočeského kraje. (tzjč)


 

Přijďte se podívat na techniku se kterou pracuje jihočeská Správa a údržba silnic

Správa a údržba silnic Jihočeského kraje za podpory Jihočeského kraje a České silniční společnosti připravila pro širokou veřejnost v rámci výstavy HOBBY 2019 výstavu komunální techniky spojenou se soutěžní akcí 2. ročník krajské soutěže zručnosti Cestářské rodeo 2019, která se uskuteční v sobotu 11. 5. 2019. Konkrétně od 9 do 18 hodin na parkovišti P5 u Pavilonu T2.

Cílem prezentace je seznámit širokou veřejnosti s komunální technikou používanou při zimní údržbě silnic i při činnosti probíhající v letním období. Zde SÚS Jčk představí své stroje a zařízení v těchto oborech: speciální nástavby pro zimní údržbu, vysprávky silnic, sečení, technika na čištění prostranství, vozidla se speciálními nástavbami, zemní stroje. Součástí programu bude prezentace starší historické i nové generace komunální techniky. U každého stroje bude popis s uvedením technických parametrů a obsluha, která bude zájemcům odpovídat na případné dotazy. Toto setkání poskytne možnost prezentovat činnost organizace Správy a údržby silnic Jihočeského kraje.

Zkušenosti vyplývající z uspořádání regionální výstavy v minulém roce v rámci Mistrovství ČR v Cestářském rodeu ukazuje, že akce tohoto typu je žádoucí a potřebná pro informovanost široké veřejnosti. Dále bude připraven dětský koutek, kde si budou moci děti vyzkoušet jízdu na šlapacím Unimogu, jízdu s autem na ovládání, bude zde skákací hrad, malování a tetování na obličej, omalovánky se silniční tématikou a další. (tzjč)


 

Předpověď počasí

Úterý 7. května: Ráno místy skoro jasno, jinak polojasno až oblačno, během dne přechodně až zataženo a ojediněle, na severu místy, přeháňky. Na horách nad 1000 m přeháňky smíšené nebo i sněhové. Nejvyšší denní teploty 10 °C až 14 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 2 až 6 m/s bude odpoledne a večer slábnout.

Středa 8. května: Skoro jasno až polojasno, během dne od západu přibývání oblačnosti a večer v západní polovině Čech místy s deštěm. Nejvyšší denní teploty 16 °C až 20 °C, na západě kolem 15 °C. Slabý, během dne mírný jižní až jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s, ve východní polovině Česka zesílí na čerstvý, místy s nárazy kolem 15 m/s.


 

Přehled tisku: strážníci a pokuty, 1300 prázdných městských bytů v Praze a peníze na péči o děti

V pondělních novinách se dočtete, že Mf Dnes porovnávala počty strážníků a také výši vybraných pokut v největších českých městech. V Praze je téměř 1300 neobydlených městských bytů, píše E15. A podle Deníku N dává Česko na péči o děti stejně nebo více peněz než bohatší státy. Více se dozvíte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Výzva: Podpora sportu

Výzva k předkládání žádostí o finanční podporu z rozpočtu města Vimperk pro rok 2019 na realizaci Programu pro poskytování dotací na podporu kulturních, sportovních, volnočasových a společensky prospěšných aktivit. Podpora sportovních spolků, klubů, družstev i jednotlivců provozující sportovní činnost ve správním území města Vimperk. Záměrem výzvy je podpořit především pravidelné výkonnostní aktivity v oblasti sportu a sportovních činností dětí a mládeže do 20 let. Dokument ke stažení najdete zde, (Město Vimperk)


 

Mobilní rozhlas

1. května spustilo město Vimperk aplikaci Mobilní Rozhlas. Jedná se moderní nástroj komunikace místní samosprávy s občany a návštěvníky města. Stačí se zaregistrovat na www.vimperk.mobilnirozhlas.cz, případně vyplnit registrační formulář, který se v nejbližších dnech objeví v poštovních schránkách všech domácností. Díky registraci v Mobilním Rozhlasu budou občané Vimperka včas informováni např. o plánovaných odstávkách energií, o krizových situacích, o kulturních i sportovních akcích ve městě, o probíhajících úpravách a opravách města apod. Díky systému fotohlášek ZmapujTo může každý nahlásit problémy, se kterými se ve svém okolí setkává – např. poničené lavičky, černé skládky apod. Mobilní Rozhlas je moderní komunikační nástroj, který přispěje k lepší informovanosti občanů a snadnější komunikaci mezi nimi a městem. Pro více informací pište na infocentrum@mesto.vimperk.cz, případně volejte na tel. číslo 388402230. Registrační formulář ke stažení zde.  SOUTĚŽ: Kdo se zaregistruje do Mobilního Rozhlasu do 17. 5. do 12 hodin, může vyhrát volné vstupenky na Majáles! (Město Vimperk)


 

Předpověď počasí

Pondělí 6. května: Oblačno až zataženo, v Čechách přechodně i polojasno, během dne místy, zejména na horách, přeháňky, od 900 m většinou smíšené nebo sněhové. Nejvyšší denní teploty 7 °C až 11 °C. Mírný severozápadní vítr 3 až 7 m/s.

Úterý 7. května: Polojasno až oblačno, během dne až zataženo a ojediněle, na severu a na horách místy, přeháňky. Na horách zpočátku přeháňky smíšené nebo i sněhové. Nejvyšší denní teploty 9 °C až 13 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 2 až 5 m/s.


 

Opustili nás v minulých dnech

ČTĚTE ZDE


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si čerstvě narozená miminka v prachatické porodnici

ČTĚTE ZDE


 

Pátek 3. května bude zejména ráno a dopoledne na většině našeho území deštivý a v Krušných horách se objeví i sněhové vločky. O víkendu se výrazné změny v počasí nedočkáme, déšť a přeháňky budou pokračovat a sněžení se objeví přechodně i ve středních polohách. Do nedělního večera naprší na většině území 5 až 15 mm, na Moravě, ve Slezsku a na jihu Čech na některých místech i kolem 20 mm. Na hřebenech hor napadne kolem 10 cm nového sněhu. Očekávaný úhrn srážek do půlnoci z neděle na pondělí ukazuje přiložený obrázek. (FB – Český hydrometeorologický ústav)


Přehled tisku: nehody s technikou silničářů, unikátní vesmírný teleskop a nárůst nakažených kapavkou

Unikátní vesmírný teleskop bude mít řídící jednotku z Česka. Píše o tom Mf Dnes. Teleskop Athena Evropské vesmírné agentury by měl být schopen pořídit lepší obrázky černých děr. Deník Právo přináší informace o situaci na ministerstvu obrany. Tomu chybí dva náměstci pro vyzbrojování a státní podniky. Více v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


Předpověď počasí

Sobota 4. května: Oblačno až zataženo, od západu během dne déšť. V severozápadní polovině Čech, od 800 m, k večeru i od 400 m srážky většinou smíšené nebo sněhové. Nejvyšší denní teploty 11 °C až 15 °C, na severozápadě kolem 7 °C. Mírný jihovýchodní až jižní vítr 2 až 6 m/s se bude měnit na severozápadní až severní.

Neděle 5. května: Oblačno až zataženo, místy, zejména na horách, přeháňky. V oblasti Beskyd i trvalý déšť. Od 800 m většinou srážky smíšené nebo sněhové. Nejvyšší denní teploty 7 °C až 11 °C. Čerstvý severní až severozápadní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.


Zubní pohotovost o víkendu na Prachaticku
04.05.2019 MUDr. Toman Vimperk poliklinika 388415761
05.05.2019 MUDr. Smolová Vlachovo Březí Žižkova 98 737608640

Ošetření akutním pacientům poskytují vyjmenovaní lékaři ve svých ordinacích vždy od 08.00 do 10.00 hod. Ve všední dny poskytuje zubní pohotovost Nemocnice v Českých Budějovicích od 16.30 do 21.30 hod, v sobotu, v neděli a o svátcích od 08.00 do 18.00 hod. v horním areálu nemocnice, pavilon C. (tz)


Přehled tisku: příliš dlouhá rodičovská dovolená, propouštění hendikepovaných a méně rozvodů

Maminky v Česku zůstávají v mezinárodním srovnání s dětmi doma dlouho, upozorňuje Mf Dnes. Tisícům hendikepovaných lidí v Česku hrozí propuštění ze zaměstnání, píše Deník. A v Česku se v posledních letech rozvádí méně manželství. Tématu se věnuje Právo. Jako každé ráno vám přinášíme výběr tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


Předpověď počasí

Pátek 3. května: Oblačno až zataženo, místy přeháňky nebo občasný déšť. Večer na severozápadě od 900 m postupně srážky smíšené nebo i sněhové. Odpoledne od severozápadu částečné ubývání oblačnosti a ustávání srážek. Nejvyšší denní teploty 10 °C až 14 °C, na jihovýchodě až 16 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Sobota 4. května: Oblačno až zataženo, hlavně v Čechách postupně občas déšť nebo přeháňky, od západu odpoledne i trvalý déšť. V severozápadní polovině Čech k večeru od 600 m srážky většinou smíšené nebo i sněhové. Nejvyšší denní teploty 9 °C až 13 °C, na jihovýchodě a východě až 14 °C, na severozápadě kolem 7 °C. Mírný severní vítr 2 až 6 m/s.


Výstava k ochraně perlorodky říční v ČR

Populárně naučné výstavní panely k ochraně perlorodky říční budou během letní sezóny od května do konce prázdnin k vidění v prostorách Informačního centra Stožec Národního parku Šumava. V rámci projektu Malsemuschel bude výstava dále k vidění na dalších místech Jihočeského kraje, ale také přímo v místě realizace projektu na Česko – Rakouském pomezí. Výstava vznikla v rámci projektu ArKoNaVera na Česko – Bavorsko. (fb)


Mezinárodní vojenské cvičení Dark Blade 2019

Na základě usnesení vlády ČR se ve dnech od 9. 5. – 3. 6. 2019 uskuteční na území ČR mezinárodní vojenské cvičení Dark Blade 2019. Nejintenzivnější letové úsilí je plánováno v pracovních dnech od 20. 5. – 31. 5. 2019 v čase od 9.00 – 23.00 hodin. Ve dnech pracovního klidu dojde k ojedinělým přeletům mezi operačními prostory. Lety v nočních hodinách budou omezeny na minimum. (tz)


Obchodníci na jihu Čech většinou prodali pivo mladistvým

Česká obchodní inspekce Jihočeského kraje a Vysočiny uskutečnila v měsíci dubnu mimořádnou kontrolní akci zaměřenou na dodržování zákazu prodeje alkoholu mladistvým. Inspektoři za účasti mladistvých figurantů provedli celkem 6 kontrol. Ve 4 případech zjistili prodej plechovkového piva výčepního nebo ležákového osobám mladších 18 let. Konkrétně se jednalo o prodejny smíšeného zboží, které se nachází v Lipně nad Vltavou, Batelově a Horní Cerekvi. V rámci jedné kontroly byl navíc zjištěn prodej padělků hraček a rovněž nesprávné informování spotřebitele s cenami nabízených výrobků a nedostatky ve vyžádaném dokladu o zakoupení výrobků.  Inspektoři v jednom případě uložili příkazem na místě pokutu ve výši 10 000 Kč. Zbývající porušení budou řešena ve správním řízení. Za porušení zákazu prodeje alkoholu mladistvým lze uložit pokutu až do výše 1 000 000 Kč.  (tzčoi)


Přehled tisku: některé krádeže přestupkem, pohotovosti v nemocnicích nebo spor tajných služeb

V českém tisku se ve čtvrtek dočtete, že krádeže se škodou do deseti tisíc korun by mohly být jen přestupkem. Poslanci tak chtějí ulevit českým soudům. Píše to regionální Deník. Většina krajů má podle Mf Dnes problémy s obsazováním pohotovostí v nemocnicích. Doktoři se totiž do systému nezapojují. Více si přečtěte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


Předpověď počasí

Čtvrtek 2. května: Polojasno až oblačno. Ojediněle přeháňky nebo i bouřky. Později večer od západu přibývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 16 °C až 20 °C, na jihu Moravy až 21 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 3 až 7 m/s, bude večer slábnout a měnit se na jihozápadní.

Pátek 3. května: Oblačno až zataženo, na většině území přeháňky nebo občasný déšť, ojediněle i bouřky. Večer na severozápadě od 700 m postupně srážky smíšené nebo i sněhové. Nejvyšší denní teploty 10 °C až 14 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 2 až 6 m/s.


Svoz komunálního odpadu 1. a 8. května a provoz sběrného dvora ve Vimperku

O květnových státních  svátcích  – 1.5. a 8.5. proběhne svoz komunálního odpadu podle harmonogramu svozu odpadů. Sběrný dvůr ve Sklářské ulici bude v tyto dny mimo provoz. (MĚSTO VIMPERK)


Zubní pohotovost na Prachaticku ve středu 1. května
01.05.2019 MUDr. Hemmerová Prachatice Nemocniční 204 388317400

Ošetření akutním pacientům poskytují vyjmenovaní lékaři ve svých ordinacích vždy od 08.00 do 10.00 hod. Ve všední dny poskytuje zubní pohotovost Nemocnice v Českých Budějovicích od 16.30 do 21.30 hod, v sobotu, v neděli a o svátcích od 08.00 do 18.00 hod. v horním areálu nemocnice, pavilon C.


0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře