V KUCHYNI S DANULOU: Lívanečky s jahodovou klevelou

V KUCHYNI S DANULOU: Lívanečky s jahodovou klevelou

 

Lívance: 375 g hladké mouky, 600 ml mléka, 40 g krystalu, 20 g rozpuštěného másla, 1 vejce,1/2 kostky čerstvého droždí, citronová kůra, sůl.

Mléko v hrnci trochu ohřejeme, malou část odebereme do hrnečku, rozdrobíme do něho droždí, přidáme lžičku cukru a trošku mouky, důkladně rozmícháme a necháme vzejít kvásek. Ten poté vlijeme ke zbytku mléka, přidáme vejce, rozpuštěné máslo, citronovou kůru, cukr, špetku soli a mouku a nejlépe metlou vymícháme hladké těsto. Přiklopíme pokličkou a necháme vykynout, těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
Pak použijeme malou naběračku, ta nám bude sloužit jako odměrka. Těsto lijeme na maličko vymaštěnou pánev a smažíme z obou stran dozlatova. Já jsem si kvůli Kubově lásce k lívancům pořídila minulý týden nový lívanečník, takže dneska máme premiéru. Smažíme malé lívanečky o průměru asi 8 cm a z tohoto množství těsta jsem udělala 30 kousků.

Klevela: 2 plechovky kompotovaných jahod, 1 sklenička jahodové přesnídávky, 1/2 sáčku pudinkového prášku, vanilkový cukr a krystal dle chuti. Část šťávy si schováme stranou (v té budeme rozmíchávat pudinkový prášek), zbylý kompot a přesnídávku nalijeme do kastrůlku, přidáme cukr a pozvolna vaříme, pak přilijeme rozmíchaný pudinkový prášek a ještě provaříme.

A jako třešnička na dortu ke všemu bezvadně pasuje zakysaná smetana smíchaná s ušlehanou šlehačkou.

 

Připravuje: Danula VAŠÍČKOVÁ

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře