KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

Vimperk – Černá (zámecká) brána a komín bývalého měšťanského pivovaru / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk


 

Vimperský kulturní kalendář – ZDE
• Pranostiky na duben – ZDE
• Naše nabídka kulturních a společenských akcí na Vimpersku i jinde je ZDE
• DUBEN A ČESKÉ DĚJINY: Některé události, které měly v minulosti zásadní význam pro naši zemi a náš národ – ZDE
• KALENDÁRIUM KULTURNÍCH VÝROČÍ V ROCE 2019 – ZDE
• KAM DNES NA OBĚD? Co dobrého připravili kuchaři v hotelech a restauracích ve Vimperku a okolí? Vyberte si z nabídky – ZDE

 

22. – 30. dubna


 

Zubní pohotovost na Prachaticku ve středu 1. května
01.05.2019 MUDr. Hemmerová Prachatice Nemocniční 204 388317400

Ošetření akutním pacientům poskytují vyjmenovaní lékaři ve svých ordinacích vždy od 08.00 do 10.00 hod. Ve všední dny poskytuje zubní pohotovost Nemocnice v Českých Budějovicích od 16.30 do 21.30 hod, v sobotu, v neděli a o svátcích od 08.00 do 18.00 hod. v horním areálu nemocnice, pavilon C.


 

Cenu Chutná Hezky. Jihočesky mají jelení paštika i ovčí jogurt

Jelení paštika, ovčí jogurt i ovocná šťáva získaly značku Chutná Hezky. Jihočesky. Do 13. ročníku soutěže se přihlásilo 43 potravinářů a zemědělců se 105 produkty.  Značku má 40 výrobků. Výsledky dnes v Českých Budějovicích vyhlásila jihočeská agrární komora, značku bude letos propagovat v nové českobudějovické prodejně, v seriálu o místních potravinách a na billboardech. ČTK to řekla ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná. CELÝ ČLÁNEK


 

Svoz komunálního odpadu 1. a 8. května a provoz sběrného dvora ve Vimperku

O květnových státních  svátcích  – 1.5. a 8.5. proběhne svoz komunálního odpadu podle harmonogramu svozu odpadů. Sběrný dvůr ve Sklářské ulici bude v tyto dny mimo provoz. (MĚSTO VIMPERK)


 

Přehled tisku: léky proti HIV, šíření invazivních druhů rostlin i zvířat v Česku a rozvody u notářů

V úterním tisku se dočtete, že by se polostátní firma ČEZ už brzy mohla zbavit společností v Bulharsku, informuje o tom deník E15. Regionální deník se věnuje platbám za léky proti HIV a Hospodářské noviny píší o novele, která ulehčí soudům od takzvaných nesporných rozvodů. Více se dozvíte v přehledu tisku, který připravil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Úterý 30. dubna: Oblačno až polojasno, ojediněle, hlavně na jihu, přeháňky. Na východě velká oblačnost a na většině území přeháňky nebo občasný déšť, ojediněle i bouřka. K večeru ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 13 °C až 17 °C. Mírný severozápadní až severní vítr 3 až 7 m/s, místy nárazy kolem 15 m/s.

Středa 1. května: Polojasno až oblačno, během dne přechodně až skoro zataženo. Ojediněle, odpoledne místy přeháňky. Nejvyšší denní teploty 13 °C až 17 °C. Mírný severozápadní vítr 2 až 6 m/s.


 

Sklářské sympozium KRYSTALIZACE se konalo v Třeboni

Odbor kultury a památkové péče v rámci udržitelnosti projektu Porta culturae ve spolupráci s OA, SOŠ a SOU Třeboň, pořádal ve dnech 23. až 26. dubna Sklářské sympozium – krystalizace.  Tvůrčí setkání zástupců této školy, Akademie ze Světlé nad Sázavou, profesionálních řemeslníků a výtvarníků interpretovalo klasickými technikami broušení a malby skla. Akce umožnila účastníkům navázat nové profesní vztahy a studentům rozšířit své řemeslné a tvůrčí dovednosti. Za pořádající školu OA, SOŠ a SOU Třeboň, se sympozia zúčastnily studentky Jindra Březnovská, Iveta Molová a pedagog Petr Janský. Akademii Světlá nad Sázavou reprezentovaly studentky Eliška Papstová, Zuzana Roškotová, pedagog a výtvarník Aleš Jírovec z Ateliéru skla. Sklárnu RÜCKL CRYSTAL a.s.  z Nižboru zastoupila Olga Broulíková. VŠUP Praha reprezentoval student František Jungvirt, absolvent SOŠ Třeboň.  Sympozia se zúčastnila i sklářská výtvarnice Věra Vejsová. Sympozium bylo po dobu konání přístupné veřejnosti. V pátek odpoledne představili autoři realizované artefakty na hojně navštívené vernisáži. Prezentace průběhu a výsledků sympozia výrazně pomohla prohloubit povědomí veřejnosti o tradici sklářství a kvalitě sklářského vzdělávání (nejen) v Jižních Čechách. (tzjč)


 

Jihočeský kraj zve na tradiční rudolfovský Pohádkový les

V sobotu 25. května se v Rudolfově u Českých Budějovic koná tradiční Pohádkový les. Tentokrát s podtitulem Kniha přítel člověka. Na akci konanou pod záštitou hejtmanky Ivany Stráské srdečně zveme. Veškeré podrobnosti v akci naleznete v přiloženém letáku. (tzjč)


 

Kdo má rád…

V sobotu 8. června proběhne pod záštitou hejtmanky Jihočeského kraje Ivany Stráské na zámku Nové Hrady v jižních Čechách 9. ročník Dětského dne a benefičního koncertu “Kdo má rád…”. Dětský den startuje zdarma od 11.00 hodin a koncert od 18.00 na zámecké zahradě. Výtěžek z koncertu je poukázán pro Dětské a novorozenecké oddělení prachatické nemocnice. Účinkují: Chantal Poullain, Martin France, Marcela Laiferová, Bohuš Matuš, Světlana Nálepková, Martin Maxa, Martina Balogová, Martin Harich, Jiří Štědroň, Ina Urbanová, Milan Šatník, Markéta Zehrerová, Eva Borská ad. Moderují: Markéta Mayerova a Michaela Marková. (tzjč)


 

Přehled tisku: toxické zářivky v popelnicích, úbytek orné půdy a nová lanovka na Pustevny

V pondělních novinách se dočtete, že lidé mnohdy vyhazují do popelnic toxické zářivky. Informuje o tom Deník. Sucho a úbytek orné půdy sužuje i pivovarníky, píší Hospodářské noviny. A podle Práva by s novou lanovkou na beskydské Pustevny mohl pomoct stát. Více se dozvíte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pondělí 29. dubna: Oblačno až zataženo, postupně na většině území déšť. Na Moravě odpoledne přechodné slábnutí srážek. Nejvyšší denní teploty 8 °C až 12 °C. Mírný severozápadní vítr 3 až 7 m/s.

Úterý 30. dubna: Oblačno až zataženo, místy, hlavně na jihu a východě, občasný déšť nebo přeháňky. K večeru postupně ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 13 °C až 17 °C. Mírný severozápadní až severní vítr 3 až 7 m/s.


 

Opustili nás v minulých dnech

ČTĚTE ZDE


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si čerstvě narozená miminka v prachatické porodnici

ČTĚTE ZDE


 

Přehled tisku: uhlí na další sezónu, parkování ve městech a sucho, které zhoršují lány polí

V sobotním tisku se dočtete o tom, že města vydělávají stamiliony korun na parkování. Tématu se věnuje Mf Dnes. Regionální deník upozorňuje, že už nyní se vyplatí koupit uhlí na další sezónu a Právo informuje o tom, že z vesnic mizí malé prodejny potravin. Víc v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Sobota 27. dubna: Oblačno až zataženo, místy přeháňky, zpočátku i déšť. Nejvyšší denní teploty 13 °C až 17 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 3 až 7 m/s.

Neděle 28. dubna: Oblačno až zataženo, místy přeháňky, zpočátku i déšť. Nejvyšší denní teploty 13 °C až 17 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 3 až 7 m/s.


 

Zubní pohotovost o víkendu na Prachaticku
27.04.2019 MUDr. Vokáčová Zdíkov zdravotní středisko 388426806
28.04.2019 MUDr. Vokáčová Zdíkov zdravotní středisko 388426806

Ošetření akutním pacientům poskytují vyjmenovaní lékaři ve svých ordinacích vždy od 08.00 do 10.00 hod. Ve všední dny poskytuje zubní pohotovost Nemocnice v Českých Budějovicích od 16.30 do 21.30 hod, v sobotu, v neděli a o svátcích od 08.00 do 18.00 hod. v horním areálu nemocnice, pavilon C.


 

Přehled tisku: roste cena ojetých aut, armáda chce zapojit dobrovolníky a vědci bojují proti jmelí

V pátečním tisku se dočtete o tom, že v zemích Visegrádské čtyřky roste cena ojetých aut. Ženám se v českém lékařství daří víc. Ministerstvo obrany plánuje zapojit do armády dobrovolníky. A odborníci zkoumají, jak lze zbavit koruny stromů jmelí. Přehled toho nejzajímavějšího z pátečních novin sestavil Radiožurnál.  CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pátek 26. dubna: Skoro jasno až polojasno, od západu postupně přibývání oblačnosti. Později odpoledne a večer v Čechách na většině území s přeháňkami nebo občasným deštěm, místy i bouřkami. Na Moravě a ve Slezsku srážky až večer a jen ojediněle. Nejvyšší denní teploty 24 °C až 28 °C, na západě Čech kolem 22 °C. Mírný jižní až jihozápadní vítr 3 až 7 m/s, na východě zpočátku místy s nárazy kolem 15 m/s, se bude měnit na západní až severozápadní.

Dnes přes naše území přejde studená fronta. Ta přinese srážky v pozdních odpoledních a hlavně večerních hodinách do Čech. Na Moravu a Slezsko naopak dnes srážky vůbec nedorazí. Hlavně v západní a severní polovině Čech spadne do zítřejšího rána od 5 do 15 mm srážek. Při přechodu fronty se objeví i bouřky. Nejpravděpodobnější jsou k večeru ve středních a severních Čechách. Srážky fronta na celé území sice nepřinese, ale ochlazení se zítra projeví všude. Teploty z dnešních 24 °C až 28 °C o víkendu klesnou o více než 10 °C. Pohybovat se budou jen kolem 14 °C.

Sobota 27. dubna: Zataženo až oblačno, zpočátku na většině území, postupně místy přeháňky nebo občasný déšť. Nejvyšší denní teploty 12 °C až 16 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 3 až 7 m/s.


 

Pečení chleba v Lenoře

Již tuto sobotu 27. dubna od 9 do 13 hodin budou Lenorou opět vonět čerstvě upečené bochníky chleba a další dobroty při letošním prvním veřejném pečení. Další termíny jsou: 25. května, 29. června, 27. července, 31. srpna, 28. září, 26. října, 30. listopadu a 28. prosince.


 

Veterináři objevili při kontrole na Strakonicku 45 kilogramů neoznačeného masa a dalších výrobků

Přepravce musí maso zlikvidovat v asanačním podniku. Stejného provozovatele kontrolovali veterináři už v únoru, kdy převážel přes 60 kilogramů potravin bez potřebného označení. Auto nemělo chladicí zařízení a vnitřní stěny nákladového prostoru byly znečištěné. CELÝ ČLÁNEK


 

Přehled tisku: kůrovcová kalamita, návrh zákona o hromadných žalobách, nebo specializované nemocnice

Ve čtvrtečním českém tisku se dočtete, že návrh zákona o hromadných žalobách čelí kritice. S předlohou nesouhlasí třeba Hospodářská komora, proti je i Nejvyšší soud, informuje deník E15. V letošním roce hrozí podle Deníku N lesům minimálně stejná kůrovcová kalamita jako loni. To znamená, že může opět zasáhnout miliony kubických metrů smrkového dřeva. Více si přečtěte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Děti se budou moci pobavit v ZOO

Nejen dospělí, ale zejména děti si letos budou moci připomenout Den Evropy, který připadá na 9. května. V ZOO Ohrada v Hluboké nad Vltavou budou v tento den připraveny různé akce včetně divadelních představení, her i kvízů. Akci s názvem Den Evropy s ROP Jihozápad aneb Husarské opičí eldorádo pořádá Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad a ZOO Ohrada s podporou Jihočeského a Plzeňského kraje.

Akce je určena široké veřejnosti, ale zejména dětem z mateřských a základních škol, které mají  zvýhodněné vstupné ve výši 20 korun. Od brzkého rána se děti mohou těšit na hudební, divadelní a taneční vystoupení, budou si moci nechat namalovat obrázky na obličej, absolvovat stezku s poznáváním zvířat, zúčastnit se vědeckotechnické show s Techmanií a vyrobit si vlastní placku. „V rámci Dne Evropy s ROP Jihozápad jsme vyhlásili také soutěž pro třídy, které mohou e-mailem na adresu kopecka@rr-jihozapad.cz zasílat návrhy jmen pro samičku kočkodana husarského. Ve čtvrtek devátého května budeme z těchto soutěžících přímo v ZOO losovat výherce řady cen,“ uvedla Michaela Šímová, ředitelka Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad. ZOO Ohrada byla jedním z mnoha příjemců dotací z Evropské unie. „V roce 2013 získala téměř sedmadvacetimilionovou dotaci, díky které vznikl nový areál pro zvířata s dvanácti expozicemi, jež se staly domovem pro více jak 30 druhů zvířat,“ řekl Petr Podhola, místopředseda Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad. (tzjč)


 

Předpověď počasí

Čtvrtek 25. dubna: Jasno až polojasno. Nejvyšší denní teploty 23 °C až 27 °C. Mírný jihovýchodní až jižní vítr 2 až 5 m/s, na východě až 7 m/s.

Je před námi slunečný a velmi teplý den. V přílivu teplého vzduchu od jihu dnes odpoledne teploty vystoupí na 23 °C až 27 °C. To jsou zhruba o 6 až 9 stupňů vyšší maxima ve srovnání s dlouhodobými hodnotami v poslední dubnové dekádě, která se současně blíží i rekordům pro tyto dny (například v Klementinu je to pro dnešek rovných 27 °C z roku 1992). Kromě vysokých teplot nás rovněž čeká málo oblačné počasí. Tedy ideální podmínky pro venkovní aktivity, ať už sport nebo třeba grilování či pivo na zahrádce. Zítra příliv teplého vzduchu před zvlněnou studenou frontou vyvrcholí – maxima dosáhnou až k 28 °C, na západě už ale bude o něco chladněji. Za frontou se pak na víkend výrazně ochladí – o víc než 10 °C.

Pátek 26. dubna: Skoro jasno až polojasno, od západu postupně přibývání oblačnosti. Odpoledne a večer v Čechách na většině území s přeháňkami nebo občasným deštěm, místy i bouřkami. Na Moravě a ve Slezsku srážky až večer a jen ojediněle. Nejvyšší denní teploty 24 °C až 28 °C, na západě Čech kolem 22 °C. Mírný jihovýchodní až jižní vítr 3 až 7 m/s, na východě i s nárazy kolem 15 m/s, se bude v Čechách měnit na západní až severozápadní, v bouřkách přechodně zesílí.


 

Přehled tisku: nižší rodičovská než v Rakousku, odškodnění pro naftobarona i špatný stav nemocnic

Bídný stav nemocnic. To je téma středečních Hospodářských novin. Proč si budou muset starší budovy na opravu ještě počkat? A proč odcházejí další elitní policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu? Přečtěte si více v přehledu tisku, který pro vás připravil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Soutěž automobilových veteránů. Pojedou také přes Vimperk

V sobotu 27. dubna bude na Žižkově náměstí v Táboře odstartován 8. ročník soutěže automobilových veteránů O 106 Jihočeským krajem aneb 200 mil jihočeských. Jedná se o orientačně vytrvalostní soutěž, při které musí posádky ujet přesně 200 mil, tedy 320 kilometrů po určené trase. Příjezd do cíle, který je opět na Žižkově náměstí v Táboře, je mezi půl pátou a čtvrt na šest odpoledne. Soutěže se účastní 50 posádek s vozidly vyrobenými v letech 1950 – 1987. Trasa závodu je vedena z Tábora přes Mladou Vožici a Jistebnici do Milevska, kde čeká asi po hodině jízdy účastníky 1. průjezdní kontrola a test. Dále budou pokračovat do Strakonic a přes Volyni a Vimperk do Kubovy Hutě, kde je čeká soutěžní úkol. Dál budou pokračovat do Volar s průjezdní kontrolou, odkud se přes Prachatice dostanou do Bavorova, Týna nad Vltavou a zpět do Tábora. Soutěžící musí samozřejmě ujet minimálně 200 mil, projet 3 kontrolními body, vyplnit vědomostní test z dějin motorizmu a úspěšně absolvovat dva další úkoly.  Na startu v 9 hodin uvidí diváci automobily Škoda z 60. – 70 let, od Octavie po populární Škody 110R, ale i několik vozů značek Mercedes, MG, Renault, Matra Simca, Volkswagen, Alfa Romeo, Fiat, BMW, Tatra, Lada, Trabant a další. Cíl závodu je na Žižkově náměstí v Táboře a soutěžní stroje zde budou vystaveny zhruba od půl páté do šesté hodiny večerní.  (tz)


 

Seminář “Veřejné zakázky: Efektivní šetrné budovy a kvalitní vnitřní prostředí”

Česká rada pro šetrné budovy s podporou Jihočeského kraje pořádá sérii seminářů, kde se účastníci seznámí s novinkami v oblasti veřejných zakázek na šetrné, zdravé a energeticky efektivní budovy. Zejména u rekonstrukcí budov je potřeba dbát na zajištění kvalitního vnitřního prostředí. Problémy s nedostatečným větráním, akustikou a osvětlením trápí mnoho budov, především škol. Jak takovou rekonstrukci správně připravit, vysoutěžit a financovat? Kdo vám poradí a provede přípravou a realizací? To vše se dozvíte právě na těchto seminářích v rámci projektu Zdravá škola® (www.zdravaskola.cz). VÍCE INFO


 

ZMĚNA: pohádkový ostrov v jihočeských Miroticích letos ožije už 14. a 15. června!

Tuto zásadní informaci oznámil na začátku roku Ladislav Loisa Tomeš, zakladatel a impresário festivalu Mirotické setkání loutek a hudby, jehož šestnáctý ročník se koná právě v letošním roce. Sdělil, že zásadním důvodem změny termínu je jeho vytížení v zaměstnání. Práce lodního kapitána je v současné době časově náročná, proto nemůže dále tvořit festival o prázdninách. Věří, že nový termín bude pro festival šťastný. Tradiční festival mění termín, ale svojí tvář nezmění. Fanoušci divadla, hudby a všemožných uměleckých a sportovních aktivit si opět přijdou na své.  V šapitó se vystřídá 10 divadelních souborů  a na venkovních scénách postupně zahraje 7 hudebních skupin. Chybět nebude ani baletní představení a exhibice vyřezávání s motorovou pilou.  Propojení dětského světa se světem dospělých zůstává hlavním tématem festivalu. A kdo letos dospělákům zařídí návrat do dětských let? Bude se o to snažit fenomenální  Divadlo VÍTI MARČÍKA, Divadlo TOY MACHINE, BILBO COMPAGNIE, Divadlo PRO MALÝ, Divadlo BUŘT, Divadlo KK, Divadlo NAVĚTVI, Divadlo HARMONIKA, Divadlo BUŘT & Honza Hakr, Mirotický divadelní spolek I TOTO, nejlepší kouzelník a iluzionista RADEK BAKALÁŘ a mnoho dalších zajímavých umělců. Celým festivalem Vás opět provede oblíbený herec a improvizátor Radek Daniel Pokorný. (tzjč)


 

Předpověď počasí

Středa 24. dubna: Zpočátku oblačno až zataženo, na západě Čech polojasno. Na Moravě ráno a dopoledne ojediněle déšť. Během dne od jihozápadu ubývání oblačnosti, hlavně v Čechách místy až na skoro jasno. Nejvyšší denní teploty 22 °C až 26 °C, na severovýchodě Čech, na Moravě a ve Slezsku 19 °C až 23 °C. Čerstvý jihovýchodní až jižní vítr 5 až 10 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s, bude později odpoledne částečně slábnout. Na západě vítr mírný 2 až 6 m/s.

Nad východním Atlantikem se udržuje hluboká tlaková níže a kolem ní k nám do Česka začíná proudit teplý vzduch od jihu až jihozápadu. V něm dnes teploty v Čechách vyšplhají na 22 °C až 26 °C – letos poprvé tak bude v České republice překonána hranice letního dne, tedy 25 °C. Stane se tak asi o dva týdny později než loni, kdy byl první den zaznamenán 9. dubna, zejména na severovýchodě Česka. Dnes bude východ a severovýchod naopak chladnější – maxima tam čekejme jen kolem 20 °C až 21 °C. Příliv teplého vzduchu bude pokračovat (a ještě zesílí) i zítra a v pátek, kdy míst s letními teplotami bude podstatně víc než dnes a na rozdíl ode dneška se objeví i na Moravě a ve Slezsku.

Čtvrtek 25. dubna: Jasno až polojasno. Nejvyšší denní teploty 23 °C až 27 °C. Mírný jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s, na východě přechodně čerstvý jižní 4 až 8 m/s, s nárazy kolem 15 m/s


 

Česká obchodní inspekce (ČOI) objevila nebezpečné plyšové pejsky s mašlemi a brýlemi

Na trhu se objevily dvě hračky, které mohou být pro nejmenší děti nebezpečné. Jedná se o malé štěkající psy, jeden je s červenými mašlemi a druhý má brýle a klobouk. Inspektoři ČOI zjistili, že u obou hraček je možné otevřít bez použití nástroje bateriové pouzdro a vyjmout z něj tužkové baterie, které malé děti mohou vložit do úst a cucat je. Dále hračky obsahují malé části, jako je například rolnička s pružinkou, které mohou být pro děti rovněž nebezpečné. Výrobky také neobsahují informaci o věku dítěte, pro který jsou určeny a neobsahují ani upozornění na nebezpečí malých částí, které obsahují. (tzčoi)


 

GRAPP – Grafická prezentace polohy vlaku

Zpoždění všech vlaků v Česku a nově i mimořádnosti – to všechno najdete na portálu GRAPP!

http://provoz.szdc.cz/grappnv/


 

Přehled tisku: syndrom vyhoření učitelů, sluchátka za volantem a vystěhování z ruských bytů v Praze

Kauza kolem ruských bytů v Praze zřejmě nakonec skončí vystěhováním desítek lidí, píše Deník N. Při jízdě je má na sobě přibližně každý desátý řidič, podle dopravních odborníků jsou ale sluchátka nebezpečná, protože značně přispívají k nepozornosti řidičů. Tématu se věnují Lidové noviny. Polovině učitelů hrozí vyhoření, varuje deník Právo. Více v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Úterý 23. dubna: Polojasno až oblačno, na východě postupně zataženo a místy, zejména večer, přeháňky nebo déšť. Nejvyšší denní teploty 14 °C až 18 °C, na západě až 20 °C. Silný jihovýchodní vítr 7 až 11 m/s s nárazy kolem 20 m/s, na horách a na Vysočině kolem 25 m/s.

Dnes nás čeká velmi větrné počasí. Během dne zesílí jihovýchodní vítr na silný s nárazy kolem 70 km/h, na horách a na Vysočině až kolem 90 km/h. Právě v oblasti Vysočiny vítr zřejmě způsobí nejvíce škod v podobě popadaných stromů a poničených střech domů. Na celém území pak silný vítr ještě více zvýší riziko požárů. Srážky se dnes objeví jen na Moravě a ve Slezsku, v Čechách zůstane stále sucho. V noci na zítřek bude vítr slábnout, ale stále bude čerstvý. Výrazněji vítr zeslábne až ve čtvrtek. 

Středa 24. dubna: Polojasno až oblačno, hlavně v Čechách i skoro jasno, během dne ojediněle přeháňky. Nejvyšší denní teploty 20 °C až 24 °C, v Čechách až 26 °C. Čerstvý jihovýchodní až jižní vítr 5 až 10 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s, bude během dne částečně slábnout. Na západě vítr mírný 2 až 6 m/s.


 

V Jihočeském kraji hořelo na devíti místech

Jihočeští hasiči během neděle likvidovali hned devět požárů. Ve všech případech začalo hořet v lese. U dvou z nich byl dokonce vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Nejkomplikovanější zásahy měli hasiči u Plané nad Lužnicí a u obce Smědeč, kde s ohněm bojovali více než tři hodiny. Devět požárů za jediný den je podle hasičů extrémní číslo. V noci na pondělí navíc hořela chata v kempu Radava nedaleko Milevska. Uvnitř naštěstí nikdo nebyl.


 

Česko zasáhne silný vítr

Česko zasáhne silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu, která se týká i Jihočeského kraje. Vítr by v nárazech mohl dosáhnout až sedmdesátikilometrové rychlosti. Silný vítr by k nám měl dorazit v úterý odpoledne. V Jihočeském kraji platí výstraha pro Českobudějovicko, Jindřichohradecko, Písecko, Strakonicko a Táborsko. Souvisí s tím také zvýšení rizika vzniku požárů, o kterém jsme vám říkali v nedělních zprávách. Meteorologové důrazně doporučují nerozdělávat oheň v přírodě, neodhazovat na zem cigaretové nedopalky a nepoužívat přenosné vařiče.


 

Opustili nás v minulých dnech

ČTĚTE ZDE


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si čerstvě narozená miminka v prachatické porodnici

ČTĚTE ZDE


 

Město Vimperk vyhlašuje výběrové řízení na místo úředníka – referent odboru životního prostředí

Podrobné informace ZDE


 

Jihočeský kraj se díky Czech – American TV může prezentovat už i v USA

Krásy jižních Čech. Svůj nejžádanější vývozní artikl, na který láká turisty z celého světa, má možnost prezentovat Jihočeský kraj už i ve Spojených státech amerických. Konkrétně prostřednictvím Czech – American TV, se kterou navázal spolupráci. Informuje je, že náš kraj nabízí turistům vše od svého venkovského charakteru přes typickou regionální gastronomii až po pestrou nabídku letních i zimních outdoorových aktivit. Dále pak nepřeberné množství kulturních památek a jiných významných objektů zasazených do koloritu jedinečné přírody. Kromě jejích samotných relaxačních účinků jsme proslulí i svými lázeňskými službami. A velký potenciál má i řeka Vltava.

Zakladatelem Czech – American TV je John Honner, americký producent českého původu, který se před 14 lety rozhodl zviditelnit Českou republiku v zámoří. Současný tým, který se na výrobě jejího zpravodajství podílí, tvoří více než 40 mediálních profesionálů.

Více informací: https://www.catvusa.com/broadcast/south-bohemian-region-ceske-budejovice-pisek-cesky-krumlov-holasovice-hlubocko-chateau-mitrowitz-toulava/


 

 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře