SVATÁ MAŘÍ: Hasiči mají novou cisternovou automobilovou stříkačku za více než šest...

SVATÁ MAŘÍ: Hasiči mají novou cisternovou automobilovou stříkačku za více než šest milionů korun

 

Novou cisternovou automobilovou stříkačku zařadili do svého vozového parku hasiči z obce Svatá Maří. Hasičskou cisternu za více než šest milionů korun dodala firma THT Polička.

Podvozek je dvounápravový Tatra T815 4×4.2. Motor o výkonu 325 kW přenáší svou hnací sílu na kola zadní nápravy, pohon předních je připojitelný. O řazení převodových stupňů se stará poloautomatický systém Norgren.

Vozidlo je postaveno na automobilovém podvozku s možností brodit klidnou vodou do výšky 1200 mm.

Na levém boku kabiny je sdružená zásuvka pro konzervaci a dobíjení akumulátorů a doplňování stlačeného vzduchu Rettbox-air. Po nastartování se samočinně odpojí.

Pro spojení slouží vozidlový digitální terminál, hasiči mají k dispozici analogové ruční radiostanice v pěti dobíjecích úchytech. Dalších pět slouží pro ruční svítilny. Kabina je vybavena nezávislým topením.

V dosahu velitele je ruční pracovní světlomet a tablet s navigací v dobíjecím úchytu. V opěradlech zadní řady sedadel jsou integrovány čtyři dýchací přístroje Dräger a tři náhradní tlakové láhve.

Další dva dýchací přístroje Dräger a tři náhradní lahve najdeme v účelové nástavbě.

Přední část kabiny je v prostoru rámu podvozku vybavena dálkově ovládaným lanovým navijákem s tažnou sílou ve vodorovné rovině 51 kN s jištěním proti přetížení.

Karoserie účelové nástavby je vyrobena z plechů a profilů ze slitiny lehkých kovů technologií prizmatických šroubovaných spojů a lepení.

Mezi kabinou a nástavbou je uchycen pneumaticky výsuvný stožár TVS 02 se čtyřmi LED světlomety. Ten je napájen z elektrické soustavy vozidla nebo z přídavné elektrocentrály. Ovládání světlometů o světelném toku 20 000 lumenů je řešeno dálkovými ovladači. Osvětlovací stožár je vybaven funkcí samočinného složení do přepravní polohy a to i po uvolnění parkovací brzdy.

Osvětlení prostoru okolo vozu je zajištěno LED světly v okapové liště na bocích a zadní části nástavby.

Čerpadlo PKA 2000 je umístěno v zadní skříni účelové nástavby a dosahuje jmenovitého výkonu 2 000 litrů za minutu při tlaku 10 barů a 250 litrů za minutu při tlaku 40 barů. Prostor je vybaven ovládáním vozidlového digitálního terminálu.

Nádrž na hasivo je z nerezavějící oceli a pojme 4000 litrů vody a 240 litrů pěnidla, aktuální množství hasiva signalizují LED stavoznaky v prostoru ovládání čerpadla.

Pěnotvorné přiměšovací zařízení je vybaveno ručně nastavitelnou regulací.

Hygienické prostředky, tekuté mýdlo v dávkovacím zásobníku a papírové ručníky jsou uloženy v pravé zadní skříni nástavby na výsuvném prvku. Do tohoto prostoru je vyvedena hadice, která je napojená na nádrž na vodu a je určena k základní hygieně osádky. Součástí prostoru je spirální hadice s ofukovací tryskou.

V účelové nástavbě vozidla jsou mimo jiné umístěny dvě elektrocentrály Honda, dvě motorové pily Husqvarna, vysavač hmyzu Stihl, přetlakový ventilátor Papin a plovoucí čerpadlo Aquafast.

Pořízením vozidla se jednotka hasičů ze Svaté Maří dočkala poprvé ve své existenci po téměř 130 letech zbrusu nové cisterny. Na financování nákupu vozidla se podílela Česká kancelář pojistitelů částkou 2 500 000 Kč a Jihočeský kraj částkou 1 500 000 Kč.

Text a foto: Pavel MRÁZ, starosta obce Svatá Maří

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře