V KUCHYNI S DANULOU: Dvojctihodné koláče

V KUCHYNI S DANULOU: Dvojctihodné koláče

 

500 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, 60 g moučkového cukru, 1 lžička soli, 1 kostka čerstvého droždí, 300 ml vlažného mléka, 200 ml oleje, 2 žloutky a mimo to 1 vejce na potření, tvarohová náplň, menší sklenička povidel a drobenka.

V hrnečku si ohřejeme trochu mléka, do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžíci hladké mouky, důkladně rozmícháme a necháme vzejít kvásek. Do mísy vsypeme mouku (já míchám hladkou s polohrubou, ale není to nutné, stačí hladká), vlijeme kvásek, přidáme žloutky, olej, sůl a zbytek vlažného mléka a vymícháme hladké nelepivé těsto. Necháme v teple pěkně vykynout.

Vykynuté rozdělíme na 24 bochánků, necháme pod igelitem ještě asi 10 minutek odpočinout a poté jednotlivě plníme tvarohem jako buchty, ukládáme na plech s pečícím papírem spojem dolů, zploštíme do tvaru koláče a necháme kynout pod igelitem cca 30 minut. Pak do každého uděláme důlek (já používám po vzoru svojí babičky vajíčko omotané kapesníčkem), když udělám všechny důlky, rozklepnu ho, rozšlehám a potírám s ním koláče), naplníme povidly, okraje potřeme vejcem a celé posypeme drobenkou.

Pečeme asi 25 minut na 170 stupňů. Hotové vyndám na mřížku a zastříknu rumem.
Náplň: 2 kostky měkkého tvarohu v alobalu, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, cukr moučka dle chuti, alespoň 3 lžíce rumu.

Drobenka: 4 lžíce polohrubé mouky, 4 lžíce moučkového cukru, 30 g másla.
Pozn.: V pekárně je lepší zadělat jen poloviční množství.

 

Připravuje: Danula VAŠÍČKOVÁ

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře